ILE PALI STARLET 1.3 2E-E ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POMOCY!!! Chyba sie jakies cuda w mojej Starlecie dzieja!!! Dzisiaj po przejechaniu 100 kilosow i dolaniu do pelna okazalo sie ze musialem dolac 9.43 litra!!! a odrazu mowie ze styl mojej jazdy to a' la emeryt!!! Po samym scislym centrum Gorzowa dziennie to robie ok. 6 klockow i to tez trasa gdzie wystepuje "zielona fala"a pozostale 14 na trasie wylotowej z miasta i nie przekraczam 80. Czy to jest normalne czy moze cos powinienem wiedziec o jakims specjalnym traktowaniu tego silnika aby mniej palil w takich przeciez lekkich warunkach (tylko prosze nie piszcie zebym odciazyl sobie prawego buta czy cos w tym rodzaju )

Cytat:
2007-03-19 23:35:19, szozdi pisze:
POMOCY!!! Chyba sie jakies cuda w mojej Starlecie dzieja!!! Dzisiaj po przejechaniu 100 kilosow i dolaniu do pelna okazalo sie ze musialem dolac 9.43 litra!!! a odrazu mowie ze styl mojej jazdy to a' la emeryt!!! Po samym scislym centrum Gorzowa dziennie to robie ok. 6 klockow i to tez trasa gdzie wystepuje "zielona fala"a pozostale 14 na trasie wylotowej z miasta i nie przekraczam 80. Czy to jest normalne czy moze cos powinienem wiedziec o jakims specjalnym traktowaniu tego silnika aby mniej palil w takich przeciez lekkich warunkach (tylko prosze nie piszcie zebym odciazyl sobie prawego buta czy cos w tym rodzaju )

Przede wszystkim - wyjeździj ze dwa zbiorniki, tankuj do pełna na jednej stacji i licz kilometry.
Takie "jednorazowe" liczenie jest o kant d... potłuc - raz pistolet odbije wcześniej, raz później, można "dokapać" jeszcze ze 2-3 litry - to nie jest mierzenie.
Pozdr. P.

P.S. Oczywiście nie wykluczam jakiejś awarii w Twoim bolidzie, ale zacząć warto od upewnienia się, czy na pewno jest powód do szukania przyczyny.

jak na miejską jazdę, gdzie jeździsz zimnym autem, to jest to całkiem dobry wynik.

chociaż przy stylu jazdy a'la emeryt to mi Camry jest w stanie 11 gazu połknąć w mieście

zrób jak Ci pyrekcb radzi, a potem daj znać.

przejedź ją może na trasie, zrób ze 200km trasy swoim tempem i zobacz, czy dalej pali jak dzika...

sprawdź świece, filtr powietrza...

pzdr

Temat chyba do zamknięcia bo na 50% problem mam już rozwiązany Starleta pali juz ok.7 a nie 9 litrów. Wymieniłem świece na briski premium (chyba najwyższa półka zaraz po wersji do silników turbo) i filtr powietrza mimo ze stary był jeszcze całkiem dobry. W planach mam wymiane przewodów WN tylko że jeszcze nie wiem na jakie bo różne opinie krążą o różnych firmach. ALE TO JESZCZE NIE KONIEC!!! bede dalej eksperymentował nad silnikiem i jego tuningiem aby zejść do tych niby 5.5 litra jak ludzie piszą... WIELKIE DZIĘKI !!!