[126] O dolocie po raz kolejny, ale problem nowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
O dolocie dużo można poczytać na FF w wyszukiwarce i ogólnie w internecie, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to co mnie martwi.

Jeśli wytne całkowice dno puszki dla filtra i wpakuje to tej puszki filtr stożkowy (są takie małe za pół darmo) to mi dmuchawa elegancko nadmucha do filtra i dalej do gaźnika. Odma oczywiście odłączona od dolotu. To w sumie wynika wyczytanych porad i w czym mój problem ? - mianowicie czy nie będzie do dolotu zasysane wtedy tyle powietrza że pogorszy sie chłodzenie silnika ? Nie będzie sie przypadkiem przegrzewał

ja nie mam calkowice dna , tzn cala dolna czesc gornej pokrywy wyciete i sie nie grzeje. przy butowaniu nie dochodzi do 130C , tyle ze mam alu miche 3,5 l

tylko wez pod uwage ze jesli masz gaznik maluchowski to mozesz miec problem z nadmiarem powietrza, gazniki maluchowskie nie lubia z natury jak im sie pcha go za duzo, wola same sobie zassac

ja mialem wyciete cale dno i gaznik nie protestowal

wytnij lepiej takie fasolki albo wywierc duze dziury, wywalanie calego dna tez jest moim zdaniem przesadą

hehe to jest właśnie to - ile ludzi tyle opini, więc zrobie to po swojemu chodzi mi jedynie o to czy nie będzie sie silnik przegrzewał, bo wiecie - wyciąć coś jest łatwo, ale naprawić to potem jak sie spiepszy sprawe już nie

Cytat:
2007-04-07 20:33:26, R1-E pisze:
hehe to jest właśnie to - ile ludzi tyle opini, więc zrobie to po swojemu chodzi mi jedynie o to czy nie będzie sie silnik przegrzewał, bo wiecie - wyciąć coś jest łatwo, ale naprawić to potem jak sie spiepszy sprawe już nie

ja nie wiem czy to ma sens bo taka pokrywe juz od brata dostalem razem z autkiem - jest cala wycieta, nie przegrzewa sie i jezdzi. ale czy jest sens? nie wiem

Ja miałem wyciet prawie całe dno zostawiłem tylko poprzeczke na której stał filtr (seryjny) gaxnik był szczelny i wszystko było oki temperatura tez oki. Jedyne co się stalo po pół roku od przeróbki to uleciała reszta dna, cos tam wspawałem żeby wentylator dał spokój filtrowi.

Nie powinien sie przegrzewac. Ja mialem wyciete cale dno i bez filtra jedynie drobna siateczka. Nie grzal sie bardziej, gaznik bylo prze...ne ustawic zeby trzymal wolne i ladnie szedl. Osiagi w moim przypadku cos tam delikatnie sie poprawily ale tylko na wyzszych obrotach. Jezdzilem tak przez 3 lata i na niejednym gazniku.

Ja mam nacięte tylko kilka otworów i wg mnie to wystarcza. Nie ma chyba sensu całego dna wywalać

małe tanie filtry stożkowe

to sa chyba dedykowane do skuterow i małych motorow

wiec nawet jak by tego dna nie było filtr wiecej nie przepusci niz moze