Ta duza, plastikowa oslona na chlodnicy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Do czego jest potrzebna ta duza, czarna, plastikowa oslona, ktora w BMW jest przyczepiona do chlodnicy i skierowana w strone wentylatora? Czy jest ona konieczna? Co sie stanie jesli zostanie ona zdemontowana?

Pytam bo ostatnio cos mi w nia walnelo od spodu i pekla na odcinku ok. 20cm. Teraz nie wiem czy ja skleic, czy kupic nowa, czy tez spokojnie moge ja calkowicie wywalic bo i tak niczego to nie zmieni w chlodzeniu silnika?

Napiszcie co ona daje i czy jest konieczna jesli cokolwiek w tym temacie wam wiadomo.

Jeżeli inżynierowie wymyślili a fabryka to zamontowała, to raczej jest konieczna ta osłona.
Czy jest to ELEMENT NR 1 ??
Proponuje nie kombinować tylko wymienić, napewno kupisz używkę w dobrej cenie.

"Czy jest to ELEMENT NR 1 ??"

Tak, dokladnie. Chodzi o element nr 1 z tego rysunku.

Ta osłona jest potrzebna do tego żeby powietrze, które wytwarza wiatrak skupiało się na chłodnicy, a nie żeby rozchodziło się nie wiadomo gdzie po silniku. W jakimś tam stopniu na pewno troszeczkę lepsze chłodzenie samej cieczy w chłodnicy. Osłonka myślę, że nie droga tym bardziej jakaś używka w dobrym stanie.

Cytat:
"Czy jest to ELEMENT NR 1 ??"

Tak, dokladnie. Chodzi o element nr 1 z tego rysunku.

Tym bardziej bym szukał tego plastiku, wg mnie jest on niezbędny do właściwego chłodzenia cieczy, tak jak napisał Pietras:
Cytat:
osłona jest potrzebna do tego żeby powietrze, które wytwarza wiatrak skupiało się na chłodnicy

W moim M40 od trzech lat nie ma tego elementu. Temperatura wg. wskażnika jest stabilna.
Jeśli zdarza Ci się stać w korkach osłona będzie niezbedna, w moim przypadku obchodzę się bez niej.

element nr 1 czyli tunel powietrzny na chłodnice, kosztuje 87zł w salonie BMW... tak na wszelki wypadek jakby ktoś ci Krzyknął STóWKę za używke, a takie rzeczy sie zdarzają... Jednak gdyby używka trafiła się w dobrej cenie, to prosze zwrócić uwage czy zaczepy nie są popękane/pourywane..

aha.. ja bym skleił...
Pozdrawiam!!

[ wiadomość edytowana przez: flajszm dnia 2007-04-10 23:53:05 ]

Witam! Ja nie mam tej plastikowej osłony co jest z przodu chłodnicy, (między grilem a chłodnicą) wjechałem w "dupcie" i poszla na kawałki, można bez niej jezdzić?

Cytat:
2007-04-12 15:22:12, Valdas pisze:
Witam! Ja nie mam tej plastikowej osłony co jest z przodu chłodnicy, (między grilem a chłodnicą) wjechałem w "dupcie" i poszla na kawałki, można bez niej jezdzić?

Przeczytaj kilka wypowiedzi niżej to będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. Dokładnie to wypowiedź Milasa.

Ja pisałem o tym co jest za chłodnicą.