Strzelło mi w filtr powietrza i teraz jakby się dusił:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Od razu napiszę:
1,5 16V
instalacja gazowa 2 gen z emulatorem lambdy.

Samochodzik zaczął mi strzelać w filtr powietrza, przy tym podnosząc go do góry.. okazało się że przewód wn przepalił się zaraz przy świecy, więc strzelanie zostało zlikwidowane, ale teraz jest problem tego typu, że jak chcę np. ruszyć z wolnych obrotów na dwójce dodając raptownie gazu słyszę taki dziwny basowy pomruk (mam standardowy wydech) jakby mieszana była za bogata/uboga i nie ma mocy. CO z tym zrobić? Miał ktoś coś takiego?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.

Mi jak strzelało to spadała mi taka gumowa opaska na dolocie powietrza (wystarczyło ja nasunąć), zerknij pod maske bo może masz tak samo, a może spinki pogubiłeś i masz otwartą pokrywe filtra i dobrze nie zasysa powietrza.

Zobacz czy nie rozszczelnił sie dolot.
Może jakaś guma pękła albo spadł jakiś wężyk.

Mogło ci rozszczelnić resonator - ten który jest pod nadkolem. Jeżeli tak, to życze cierpliwości - dostęp jest paskudny. Ja miałem taki "basowy pomruk" jak w ogóle nie miałem tego rezonatora. Zoltar i Waluś zaświadczą

Cytat:
2007-04-18 08:25:02, Navi pisze:
Mogło ci rozszczelnić resonator - ten który jest pod nadkolem. Jeżeli tak, to życze cierpliwości - dostęp jest paskudny. Ja miałem taki "basowy pomruk" jak w ogóle nie miałem tego rezonatora. Zoltar i Waluś zaświadczą

To już go nie masz?? Szkoda, bo fajny był, chodził prawie jak V6

Właśnie byłem u gaziarza, i mówił że to raczej coś z wydechem.. a że w przeciągu roku zmieniałem i środkowy i ostatni tłumik to zostaje łącznik elastyczny i katalizator Nie wiem, może to akurat przypadek że od tego się to zaczeło:/

Wymieniłem wczoraj kabel na w miarę dobry z wcześniejszego kompletu i znowu dzisiaj mi strzelił Chyba trzeba będzie nówki wstawić (świeczki i przewody) i obadać ten wydech.

U mnie to nie brzmi jak V6 i wogóle jest muł jak gwałtownie wciśnie się gaz przy małych obrotach..

Cały układ obadałem i nic nie jest rozszczelnione, tylko ten resonator jeszcze wypadało by sprawdzić.

Jakie są objawy zużytego katalizatora?

Pozdrawiam

Cytat:
2007-04-18 16:33:52, Wotti pisze:
Właśnie byłem u gaziarza, i mówił że to raczej coś z wydechem.. a że w przeciągu roku zmieniałem i środkowy i ostatni tłumik to zostaje łącznik elastyczny i katalizator Nie wiem, może to akurat przypadek że od tego się to zaczeło:/ Wymieniłem wczoraj kabel na w miarę dobry z wcześniejszego kompletu i znowu dzisiaj mi strzelił Chyba trzeba będzie nówki wstawić (świeczki i przewody) i obadać ten wydech. U mnie to nie brzmi jak V6 i wogóle jest muł jak gwałtownie wciśnie się gaz przy małych obrotach.. Cały układ obadałem i nic nie jest rozszczelnione, tylko ten resonator jeszcze wypadało by sprawdzić. Jakie są objawy zużytego katalizatora? Pozdrawiam

Ściema z tym wydechem... Ewidentnie moim zdaniem bierze lewe powietrze... Uruchom silnik, podnieś maskę i patrz ciągnąc linkę gazu, gdzie pierdzi przy wchodzeniu na obroty..

Cytat:
2007-04-18 17:08:52, Michal-500 pisze:
Ściema z tym wydechem... Ewidentnie moim zdaniem bierze lewe powietrze... Uruchom silnik, podnieś maskę i patrz ciągnąc linkę gazu, gdzie pierdzi przy wchodzeniu na obroty..

jestem tego samego zdania.
Obadaj harmonijkę przy przepustnicy i ten rezonator przy podszybiu.

Rezonator w nadkolu bym sobie darował - jego uszkodzenie czy brak nie powoduje problemów z jeżdżeniem (ewentualnie falujące wolne obroty na gazie - żadko) tylko zwiększa nieco hałas.

Ponadto sprawdź, czy nie wypiął się któryś z wężyków podciśnienia od spodu przepustnicy.
nie świeci ci się lampka 'check'??

No i się okazało że jednak macie rację! Okazało się że sie sie dopatrzyłem że odpadła mi spinka od puchy filtra powietrza ta pod błotnikiem, kupiłem nową i jest ok! Tylko że mam problem ze spalaniem, palił mi 13 litrów, pojechałem na regulację i pali 11,5.. na początku (rok temu) palił mi nie więcej niż 10:| Dzisiaj na przeglądzie badał wyziewy na analizatorze i powiedział że jest super wyregulowany.. Może uczepiłem się tego katalizatora ale wydaje mi się że to może być przez niego..:/

Dzięki za pomoc! Gdyby nie Wy to bym jeszcze raz tego nie oblookał z każdej strony

Cytat:
2007-04-19 17:26:37, Wotti pisze:
Tylko że mam problem ze spalaniem, palił mi 13 litrów, pojechałem na regulację i pali 11,5.. na początku (rok temu) palił mi nie więcej niż 10:| Dzisiaj na przeglądzie badał wyziewy na analizatorze i powiedział że jest super wyregulowany.. Może uczepiłem się tego katalizatora ale wydaje mi się że to może być przez niego..:/ Dzięki za pomoc! Gdyby nie Wy to bym jeszcze raz tego nie oblookał z każdej strony

No to szukamy dalej, jeśli spaliny i lambda jest ok, to przyczyny spalania leżą gdzie indziej.
Najprościej sprawdzić: ciśnienie w oponach - może jest za małe? Może zatankowałeś na dupiatej stacji? Czy samochód toczy się bez oporów tzn. czy odpuszczają hamulce, zwłaszcza ręczny. A może teraz Ci spala tyle ile powinien, bo wcześniej miał niezdrowo ubogą mieszankę.. 11,5 to słuszny wynik.

mi pali 14 gazu i musze cos z tym zrobic

Cytat:
2007-04-19 17:26:37, Wotti pisze:
No i się okazało że jednak macie rację! Okazało się że sie sie dopatrzyłem że odpadła mi spinka od puchy filtra powietrza ta pod błotnikiem, kupiłem nową i jest ok! Tylko że mam problem ze spalaniem, palił mi 13 litrów, pojechałem na regulację i pali 11,5.. na początku (rok temu) palił mi nie więcej niż 10:| Dzisiaj na przeglądzie badał wyziewy na analizatorze i powiedział że jest super wyregulowany.. Może uczepiłem się tego katalizatora ale wydaje mi się że to może być przez niego..:/ Dzięki za pomoc! Gdyby nie Wy to bym jeszcze raz tego nie oblookał z każdej strony

Mam pytanko: Gdzie zakupiłeś spinkę do obudowy filtra powietrza - bo tez potrzebuje takie cudo a u mnie w mieście nigdzie nie mają.

Cytat:
2007-04-21 13:36:58, adid11 pisze:
Mam pytanko: Gdzie zakupiłeś spinkę do obudowy filtra powietrza - bo tez potrzebuje takie cudo a u mnie w mieście nigdzie nie mają.

Wstrzymaj się chwilę.
Dziś sprawdzę, ale w warsztacie przydomowym miałem tego przynajmniej kilka sztuk. Dziś poszukam, jak znajdę to wyślę Ci za free

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-04-21 17:03:25, SpeedR pisze:
Wstrzymaj się chwilę. Dziś sprawdzę, ale w warsztacie przydomowym miałem tego przynajmniej kilka sztuk. Dziś poszukam, jak znajdę to wyślę Ci za free Pozdrawiam - SpeedR

Daj znać na PRIV jak coś znajdziesz to Ci prześle kaske (na konto) za wysylke i na browca za fatygę