Reduktor BRC AT90e - odpowiedniki??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, posiadam instalacje skladajaca sie z czesci firmy BRC, niestety ostatnio padl mi reduktor. w warsztacie chca ode mnie 300zl za wymiane, natomiast na allegro, nowe reduktory z gwarancja mozna kupic juz za 160zl. (raduktory BRC ECO AT90E - 240zł), wiec jesli udaloby mi sie znalezc odpowiedni zamiennik, moglbym zaoszczedzic troszke grosza.

czy ktos ma jakies propozycje? czy tez niestety musze kupic dokladnie taki reduktor jaki mam w instalacji?

Teoretycznie powinien być taki sam, jaki masz w wyciągu ze świadectwa homologacji, jeżeli sam będziesz go montował. W praktyce może być dowolny, odpowiadający mocy silnika w Twoim samochodzie. Nie polecam reduktorów z zaworem sterowanym podciśnieniem, ponieważ to już przeżytek i stwarzają kłopoty z regulacją składu mieszanki biegu jałowego. Za 160 zł widziałeś prawdopodobnie reduktory do instalacji wtrysku gazu - są tańsze (bo mniejsze i prostsze). BRC, to dobra firma, choć średnio po dwóch - trzech latach (w zależności od eksploatacji) domagają się wymiany membran. Zestaw naprawczy kosztuje ok. 50-60zł (Allegro), koniecznie musi być oryginalny.

no wlasnie nad zestawem naprawczym tez sie zastanawialem, ale boje sie ze gdy ja sie za to wezme to popsuje wszystko bardziej niz jest w ogole sie nie znam na mechanice!

nie wiem czy wykrecajac reduktora, nie musze gdzies czegos zakrecic (np zeby gaz nie uciekal ) - nie wiem nic!

Jesli się nie znasz zupełnie na mechanice to trudno zgadnąć co będzie łatwiejsze? Czy kupienie zestawu naprawczego i remont reduktora, czy wymiana reduktora na inny? Inny typ reduktora może mieć w innych miejscach wyjścia na wszystkie węże, tak że być może trzeba będzie je powymieniać/skrócić/wydłużyć itp.