| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
przemekk Daewoo Espero GLX Legnica | 2003-06-08 16:58:34 witam, pytanie takie jak w tytule, chce kupic fele do espero , jaki maja rozstaw otworow i od czego mozna przypasowac ? |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-06-08 17:04:45 wyszukiwarka na forum dziala nasprawde swietnie...sprawdz |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-09 21:56:22 Co do alufelg to niedawno takowe zakupiłem. Są to felgi o rozmiarze 7"(szerokość) x 15" (promień obręczy) - nówka (ET zwany też ofsetem wynosi 37 bądź 38mm), z rozstawem na śruby 100mm. Zakupiłem do tego 4 nowe oponki Matador Aquilla MP41 o rozmiarze 195/55 R15. Bieżnik w "jodełkę", pierścień ochronny (zabezpieczający felgi), symbol prędkości V (240 km/h - będzie trudno to osiągnąć, ale się nie poddaję http://www.matador.sk/katalogy/jednolistovky/aquilla-angl.pdf Za oponki trzeba zapłacić jakieś 260 zł/szt. Dla mnie znajomy sprzedawca sprowadził je za 235 zł i jak sądzę ma jeszcze jeden komplet !!! (zainteresowanym mogę podać telefon). Z felgami było by gorzej , ale mogę zapytać. Wracając do opon to chcę dodać, że przed zamiarem ich zakupu śledziłem rynek. Za takie pieniądze nie można kupić opon markowych firm, a chyba żadna z nich nie ma w standardzie pierścienia ochronnego dla alusków, że nie wspomnę o wyglądzie. Opony produkowane są na Słowacji. Wiem, że na oponach tego producenta jeżdżą Skody Fabie. Nigdy wcześniej nie słyszałem o oponach MATADOR. Pewnikiem firma próbuje się dostać na szeroko pojęty rynek, dzięki czemu można kupić dobry towar za takie same pieniądze. Po zmianie starych kół na nowe, doznałem szoku. Ba, nawet moja żona stwierdziła, że samochód jest dużo stabilniejszy i lepiej trzyma się drogi szczególnie da się to odczuć na zakrętach. Gdyby ktoś chciał zobaczyć moje autko na nowych kółkach, to chętnie zrzucę obraz na dysk |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-09 22:09:58 Ciekawe jak na deszczu się bedzie zachowywać |
pszczoua ESPERO 1.5 16v LPG Przasnysz | 2003-06-09 22:50:13 felgi przede wszytskim LADNE |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-10 16:18:44 Właśnie przez moje województwo, a pewnie i przez całą Polskę przeszły burze. Padał obfity deszcz a mi przyszło w tą ulewę przejechać trochę kilometrów. Powiem tak. Może to nie jest zgodne z prawami fizyki, bo przecież inaczej rozkładza się siła nacisku (ten sam ciężar styka sie z podłożem na większej powierzchni). Myślę jednak, że dużo też zależy od jakości gumy, im lepsza jej przyczepność tym korzystniej dla przyczepności aby powierzchnia styku była większa. Choć są pewnie jakieś rozsądne w tym proporcje. Nie znam się na tym, ale mogę powiedzieć, że pomimo wspomnianego wyżej deszczu samochód prowadził sie nadal stabilnie (jak na taką aurę przystało). Muszę także dodać, że pomimo typowego, jak się okazuje, problemu z ABSem samochód nie wpadł w poślizg. (Przypuszczam, że i u mnie przerwany jest jeden z przewodów od czujników przy kołach) |