Regulacja przeplywki.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Ostatnio pisalem o moich problemach z obrotami i oczywiscie najfachowsza porada jaka uzyskalem to wlasnie z tad, z LOB. Dlatego pisze dalej
Pytanie czy ktos kiedys probowal wyregulowac przeplywomierz? Wiem ze jest dupniety i trzeba szukac nowego ale puki nie znajde nowego (czyt. uzywanego) to pasuje mi jakos jezdzic. Dzisiaj podregulowalem troszke i nie musze juz odlaczac przeplywki zeby silnik nie gasl, dziala rowno i kontrolka motoru nawet nie blysnie.
Pytanie czy jest jakas metoda aby to wyregulowac na zicher, jak wiadomo to przeplywka klapkowa i mechanicznie jest sprawna - problem jest w elektryce. Jak to ustawic ? Da sie, czy odrazu szukac nowego ?

Pilnie kupie!

Dzieki, pozdrawiam!

Nie wiem dokladnie jak wyglada ta przeplywka ale jesli jast czarna zaslepka to musisz ja zdjac i powinno byc tam cos w rodzaju potencjometru i na zapalonym silniku ustawiasz tak zeby chdzil na wolny i zeby wkrecal sie ladnie na obroty. Masz LPG??? Moze sie przestawiac przy strzalach gazu. Ja w kolesia BMW 520 tak ustawilem- nierowna praca na wolnych i nie zbieral sie. Pozdrawiam

Dokladnie tak wyglada, a przestawilo sie wlasnie po strzalach gazu
Ale mam rozumiec ze trzeba to poprostu zrobic na sluch i na wyczucie ?

Pozdrawiam!

To o czym on mówi, to jest wkręt regulacyjny składu mieszanki i wpływa głównie na stężenie CO w spalinach na jałowym.
A co to znaczy u Ciebie "wyregulować", rozbierałem to i tam niespecjalnie coś można wyregulować. Jak dupnięty, nie trzyma właściwych rezystancji czy co ?
O czyszczeniu ścieżki spirytem i papierem już było pisane. A jak nie pomaga to dogiąć ślizgacz.

PS. jeżeli to po strzale, to prawdopodobnie obrócił ci się ślizgacz w stosunku do klapy, rozbierz i nastaw z powrotem. Skleisz taśmą i będziesz miał jak nówkę.

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2007-04-18 17:23:32 ]

pod czarną klapką nie ma śruby regulacji składu mieszanki w układzie bypassu.
ta śrubka jest wkręcana w aluminiowy korpus przepływomierza przykryta "korkiem" fi ~10 mm.
pod czarną klapą z nr BOSCHa jest zębatka która jest połączona klamrą ze sprężyną naciągową dla klapy przepływomierza.
zmiana ustawienia właśnie tej zębatki względem sprężyny zmienia nastawy przepływomierza.
po strzale LPG zazwyczaj tę zębatkę trzeba przestawiać bo zmienia się naciąg sprężyny, szczelność przepływomierza i bypassu, osiowość klapy itp itd.
tak to się ma w C30SE/SEJ oczywiście w wielkim skrócie

[ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2007-04-18 20:33:18 ]

Cytat:
jeżeli to po strzale, to prawdopodobnie obrócił ci się ślizgacz w stosunku do klapy, rozbierz i nastaw z powrotem. Skleisz taśmą i będziesz miał jak nówkę.

tak wlasnie, bo mechanicznie przeplywka jest ok, klapka szczelna i ruchawa problem jak to wszystko ustawic.
Przyznam ze sprezyny nie ruszalem, jak do tej pory regulowalem slizgaczem - poluzowuje srubke (krzyrzak) i moge przestawiac slizgacz wzgledem klapki, ale to za malo bo nie moge znalesc pozycji w ktorej silnik chodzilby "normalnie". Sprubuje jeszcze z ta sprezynka.
Aha, czy blad 71 i 73 (obydwa przeplywomierza) calkowicie go skreslaja czy jest szansa ze po odpowiedniej regulacji te bledy znikna ?

pozdrawiam!

PS. o tym ze na gazie wogole nie chce pracowac nawet nie wspomne bo widze po archiwum ze to temat niechetnie poruszany

Zrob tak
Zdejmij czarna klapke i
podepnij sie miernikiem pod pin 2 i 4
to jest sygnal przeplywu/wartosci.
Zrob to na wylaczonym silniku,
Ustaw tak to ramie pracujace po sciezce aby wykazywalo wartosc jak najblizsza 8 OHM .Jesli tak wykonasz to ramie jest poprawnie ustawione.POzostaje kwestia naciagu sprezyny.No ale ja tego to niepowiem Musisz poeksperymentowac.