| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-08-17 09:03:23 Czy ktoś łaskawie mógłby łopatologicznie opisać mi jak należy odpowietrzyć układ hamulcowy?? Wszystko ładnie pięknie , ale wg. knigi Morawskiego odpowietrzenie pompy to dla mnie czarna magia... |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-08-17 09:47:39 Do odpowietrzenia beda potrzebne 2 osoby.Jedna siada za kółkiem i pompuje hamulcem(dociska,puszcza) najlepiej dzien wczesniej spsikać przewody na pompie jakimś odrdzewiaczem i pozniej pare minut przed wymiana też.Zakładasz kluczyk na srube na przewodzie wchodzacym do pompy i drugi gosciu zaczyna pompowac hamulec po paru razach wciska pedał i trzyma ty w tym czasie pluzowujesz przewod,płyn wylatuje a pedał wpada do podłogi w tym momencie dokrecasz przewod na maxa i 2 osoba puszcza dopiero pedał.I ta czynnośc powtarzasz kilkakrotnie.A pozniej tak samo z każdym kołem zasada ta sama tylko odkrecasz odpowietrznik przy kazdym kole.Zaczynając od koła które jest najdalej od pompy hamulcowejtzn od prawego tyłu czyli pasażera.Jak bedzie juz leciał jednolity strumień płynu to jest ok,bo przy zapowietrzeniu jak odkrecisz pierwszy raz bedzie slychac pssyt i plyn bedzie lecial tak jaby rozpylany przez to powietrze.Mam nadzieje że opisałem w miare zrozumiale ja odpowietrzam tak u siebie i mam ok.
Powodzenia!!! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-17 10:27:27 Warto jeszcze podczas odpowietrzania sprawdzać co jakiś czas i uzupełniać poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku, bo będzie go ubywać! |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-08-17 11:57:03 Dobrze, a jaki macie patent by płyn hamulcowy podczas odpowietrzania pompy nie leciał na blachy?? Przecież on strasznie żre lakier. Przy kołach zawsze stosowałem butelkę po coli(plastyk) i wąż plastykowy. W butelce miałem płyn hamulcowy i widziałem czy jest powietrze czy nie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-17 13:17:40 W 90% przypadków odpowietrzanie pompy nie jest potrzebne!
Chyba że: - wymieniałeś pompe/zbiorniczek/przewód zbiorniczek-pompa - zabrakło ci płynu w zbiorniczku - jest inny powód który każe stwierdzić, że pompa jest zapowietrzona BTW a czy przypadkiem pompa sama sie nie odpowietrza?? |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-08-19 11:41:26 A właśnie co do wymiany płynu, to jak to należy zrobić, spuścić najpierw stary plyn i dopiero wlać nowy?? Czy upuszczając satry dolewć nowego?? Ale kiedy będę wiedział że cały stary płyn opuścil układ??? |
maskekk Pzn | 2004-08-20 01:18:52 upuszczajac stary doolewaj nowego zeby Ci sie pompa niezapowietrzyla. po kolorze plynu sie zorietujesz.
pozdro |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-08-20 09:48:14 Thx
|
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-09-07 21:00:58 Jaki płyn hamulcowy leje się do naszych autek i ile potrzeba do wymiany? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-08 08:09:30
Wydaje mi się (ale pewności nie mam), że brązowy płyn to DOT-4, a zielony albo niebieski (Nie pamiętam) to DOT-3. Więc skoro był brązowy to dobrze że zalałeś DOT-4. Ale (i to wiem na 100%) DOT-4 ma wyższą temp. wrzenia więc hamulce są sprawniejsze. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-08 09:08:12 DOdam jeszcze, że warto pojechać na jakiś kanał, ułatwi to znacznie całą robotę. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-08 10:16:08
A nie ma czasem lekko brązowawego odcienia? Siakoś mi się wydawało, że jak w poprzednim bolidzie zmieniałem płyn (na DOT-4) to w zbiorniczku był brązowy. Ale może to zależy od producenta? Nie wiem. Zresztą chyba to nie ma znaczenia. Ten co zalewałem to MOBIL i był w bialej metalowej puszce. :: [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2004-09-08 10:17:31 ] |
fr0zi Espero 1,5 GLX LPG Lublin | 2006-05-14 18:37:39 Mam pytanko odnosnie sposobu odpowietrzania. W ksiazce serwisowej Morawskiego pisze aby przyciskac pedal jednokrotnie i wtedy odkrecac odpowietrznik i odpowietrzac. Potem puscic pedal, poczekac jakies 15 sekund i znow wcisnac pedal i odpowietrzac i tak w kolko.
A ja zawsze robilem to tak jak kiedys to bylo - pompowalo sie pedalem ilestam razy i dopiero sie odpowietrzalo. Ktora metoda jest jedyna i prawdziwa?
Bo gdzies jeszcze czytalem ze pompowanie wielokrotne pedalu w Espero utrudnia odpowietrzanie bo jakis drugi tloczek sie zalacza. Jak to jest??? |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2006-05-14 23:41:21
Napisz gdzie tak wyczytałeś? i będziemy polemizować.
Może się rozwinie ciekawy wątek?
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-15 07:13:58
Przeca napisał, że u Morawskiego. |
fr0zi Espero 1,5 GLX LPG Lublin | 2006-05-15 14:40:21
To o odpowietrzaniu pisze u Morawskiego oraz w Ksiazce Serwisowej opracowanej przez Czlonkow Klubu Espero Bo widzialem ja u kolegi.
To o tym drugim cylinderku pisze takze w tej Ksiazce Serwisowej od Czlonkow Klubu
Mysle ze Ci panowie znaja sie na rzeczy ale zapewne sa rozne zdania na ten temat Dlatego ciekawi mnie czy ktoras metoda odpowietrzania jest lepsza? Czy to wszystko jedno?
A moze pompa hamulcowa w Esperaku wymusza takie odpowietrzanie hamulcow jakie zostalo opisane w tych ksiazkach? |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-23 19:14:38
Ja dzisiaj akurat robiłem hamulce. Full wypas: tarcze, klocki,szczęki, bębny... Zalałem płynem DOT-4. Hamulce brzytwy
Pytanko mam natomiast czy wiesz gdzie można te metalowe przewody nabyć. Okazało się, że mam nieźle skorodowane i gdzie nie zadzwoniłem... Metalowych BRAK ![]() |