| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-08-29 20:13:39 Od kilku dni zauważyłem, że coś mi się dzieje z przekładnia kierowniczą (chyba), auto mi ściąga w stronę w którą ostatnio skręcałem, tak jakby nie wracała do końca kierownica.... wczejśniej na parkingu podczas skręcania słyszałem stuknięcie, zarówno kręcąc w prawo, jak i w lewo....
Nie wiem czy to przekładnia czy coś innego, czy ktoś wie jak można sprawdzić? |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-08-29 20:34:43 jak nie ma wycieków to może pompa pada?
w innym aucie miałem taką sytuacje i co sie okazało krzyżak na wałku łączącym kierownice i przekładnie zatarł sie, a już chcieli w serwisie mnie naciągnąć na przekładnie za 4 tyś
jednak niezawodny pan miecio z pobliskiego warsztatu który już od rana łazi na bańce usterke znalazł w 10 minut koszt to wtedy 120 zeta |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-08-29 20:49:21 Pompa raczej OK, wycieków nie ma....
To chyba coś mechanicznego, bo stuki były dość głośne i nechaniczne, pojawiały się tylko w jednym położeniu kierownicy.... kiedyś ściągało tylko lekko w prawo a teraz widzę, że się pogorszyło i ściąga w zależności od skrętu wykonanego wcześniej i ciągnie dość mocno, tak że ręce bolą od kontrowania..... A nie chciałbym stracić sterowności podczas jazdy ![]() |
mv6 Renault Warszawa | 2006-08-29 20:49:36 Witam napisz dokładniej nie wiem jak to opisać te stuknięcia co miałeś przy zkrecaniu jakie były szybkie tak jak praca silnika w tej chwili??? jeżeli tak to na 100% pompa wspomagania. |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-08-29 21:39:25 Stuknięcia były takiejak uderzenie młotkiem w wahacz, tak jakby coś trzymało i puściło.... nie wiem jak to dokładniej opisać, stukanie pojawiało się jak na postoju na parkingu kręciłem kierownicą, dochodziłem do pewnego momentu i był ten stuk, następnie kręciłem kółkiem w drugą stornę i można powiedzieć, że w tym samym momencie następowało znów jakby przeskoczenie (stuk), wyglądało to jakby było "symetryczne" - w tych samych miejscach kręcąc w lewo i w prawo (takie odbicie lustrzane)...
Ponadto parę dni temu jak kręciłem kułkiem dało się słyszeć takie piszczenie - tarcie plastkiku - a może bardziej gumy o metal czy coś podobnego (teraz już nie słychać).... i nie była to obudowa, to dolatywało gdzieś z okolicy pedałów hamulca i sprzęgła... |
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2006-08-30 17:18:35 A może poprostu zatarta gałka? |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-08-31 16:29:34 hmmmm ale czy by tak stukała.... muszę sprawdzić bo to jest prawdopodobne i wszystko by na to wskazywało... tylko skąd te pukanie.... |
![]() jekyl Omega Caravan Kozienice | 2006-09-01 09:47:27 A może przód do góry na podnośnik i sprawdzić przy włączonym silniku?? Łatwiej wtedy o diagnozę.
|
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2006-09-01 12:49:31 Nie wiem czy podniesienie samochody coś da, bo wtedy kierownica kręci się lekkon nawet bez wspomagania, gdyż kola nie stawiaja oporu. Co do zapieczonej gałki to może być słychać coś w rodzaju stuku w momencie gdy ją blokuje i nagle puści przy dalszym kręceniu kierownicą. Powinno dać się to wyczuć trzymając gałkę ręką a druga osoba kęci kierownicą. Samochód na kołach nie podniesiony. |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-09-01 14:37:13 Wszystkie tulej na wahaczach, łączniki stabilizatora i końcówki drążków wymienione jakiś miesiąc temu.... ale pierwsze objawy stukania zauważyłem przed wymianą i wówczas stawiałem na tuleje.....
Dobry pomysł ma pxj.... tylko gdzieś na kanał muszę wjechać... |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-09-01 14:58:55 Sprawdź tzw. łożysko / poduszkę amortyzatora - w górnym mocowaniu. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-09-03 22:28:47 Prowo - poduszkę amortyzatora - chodzi o te górne widoczne w komoże silnika ?
arturlobodzinski - a przekładnie miałeś starą, czy wymienioną? Taśma raczej odpada, bo już jedną wymieniłem i trochę tam grzebałem (wymiana poduszek i instalacji airbagów) i nie ma możliwości aby taśma robiła taki stuk... może co najwyżej zablokować kółko ale jak mocniej pokręcisz to ją zerwiesz (tak, też mi się zdarzyła zrobić).... |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-04 08:28:33
Posłuchaj WETERANÓW, oni najlepiej znają omegi!!! |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-09-04 08:46:34
Myślę o czymś takim: łożysko / poduszka ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2007-04-16 22:56:37
Od niedawna mam podobny problem, co kolega. W czasie obracania kierownicy w lewo, raczej przy mocniejszym skręcie, np. przy wchodzeniu w zakręt 90 stopni przy bardzo wolnej jeździe, czasami słychać stuknięcie - taki przeskok - gdzieś w kolumnie kierownicy, raczej u góry blisko kola kierownicy. Co ciekawe stuknięcie pojawia się tylko czasami (raz na kilka skrętów), tylko przy skręcie w lewo (przy powrocie już nie) i tylko raz w całym zakresie obrotu koła kierownicy. Czy ktoś miał już podobny przypadek i znalazł przyczynę/rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady. Przemek |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-04-18 17:11:17 Witam
U mnie podobne głuche stuknięcie przy skręcie w prawo (zawsze w jednym miejscu) pojawiło się po wymianie przekładni kierowniczej. Do tego doszło jeszcze takie zgrzytnięcie, które było blisko maksymalnego skrętu w jedną i drugą stronę. Potem zgrzytanie ustało . Dziś pojawiło się zaś, jeden raz. Nie jest pewne czy można kojarzyć to z przekładnia kierowniczą - jest duże prawdopodobieństwo owo stukanie zbiegło się z wymianą przekładni przypadkowo. Co do gumy na amortyzatorze to na prawym właśnie mam ją coś postrzępioną. W piątek przyglądnę się tematowi stukania w szczegółach. O wynikach będę informował. [ wiadomość edytowana przez: Jajecznica dnia 2007-04-18 17:13:43 ] |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-04-21 23:32:48 tak jak obiecałem informuję o wynikach śledztwa prowadzonego w sprawi pojedynczego stuknięcia przy kręceniu kierownicą - tuż przy końcu skrętu w prawo miałem delikatne puknięcie wyczuwalne równiez na kierownicy.
Proszę państwa winę za to ponosi przekładnia kierownicza. Wyciągnęta i przekręcana kleszczami dawała takie głuche krótkie "stuk". Dalsze działanie moim zdaniem jest jasne - regeneracja. |