Kilka bolączek i wątpliwości - SCoupe 92r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć.
Całkiem przypadkowo stałem sie posiadaczem Hyundaia SCoupe GL. Niestety mam z nim kilka problemików, ale zanim trafi na warsztat może tutaj znajdę odpowiedzi na cześć nurtujących mnie pytań.
1. Skrzynia biegów - automat. Dwie sprawy. Pierwsza, na zimno szarpie przy zmianie z 1 na 2 bieg, jak sie nagrzeje objaw znika. Czy to normalne ? Druga sprawa. Przycisk OVERDRIVE ON/OFF co to jest, jak działa i jak i kiedy tego uzywać.
2. Światła przeciwmgielne tylne, przełącznik sprawny, żarówki sprawne a nie świecą, może mają jakiś wlasny bezpiecznik poza skrzynką czy coś ?
3. Spalanie oleju, na 1000km ubywa koło 0,5l przy intensywnej jeździe - norma czy gdzies puszcza ?
4. Nie działa mi tez oświetlenie kabiny podczas otwarcia drzwi. Czujniki drzwi są ok, kontrolka na desce sie świeci, lampka jeżeli ją wlączyć działa, ale nie chce świecić przy otwartych drzwiach, to samo oświetlenie bagażnika.
5. I jeszcze jedno, auto ma fabrzycznie przyciemnione wszystkie szyby, i przepuszczalnosc koło 70-80%. Na przeglądzie sie nie czepili, ale czy policja może sie tego czepić ?

Dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

co do ostatniego to policja moze wszystko
podjedz gdzies wez mierniczek i sam sprawdz, albo bedziesz zrywal w razie czego i tyle
co do
pkt,4 wychodzi na to ze gdzies za deska gubi sygnal, czarna magia elektryka,
3.poczytaj na forum to zobaczysz , norma silnik do roboty jak zawsze,
osobiscie nie slyszalem zeby ktos mial scoupe ktore nie pali mu oleju, no chyba ze kupil po remoncie i te tez pala

Cytat:
2007-04-19 18:54:14, gt115pssss pisze:
albo bedziesz zrywal w razie czego i tyle

Może być problem bo to fabryczne szyby i przydymiane chemicznie czy jakos tak a nie folia

ja tam bym sie cieszyl,
ale lepiej juz sobie zalatwiaj jakies certyfikaty na to

pkt 1. zmień olej i filtr jeśli chcesz troche tym pojeździć. Jeśli chodzi o over drive to jest to 4 bieg (działa też jako nadbieg czy jakoś tak). Jadąc ok 80 km/h wyłącz OD i depnij pedał w podłogę to zobaczysz do czego służy(a konkretnie do odstawiania nawet 2 litrowych opli z początku lat 90tych)

PS. nie rób tego powyżej 120km/h bo stracisz skrzynie

Aha filtr tylko w ASO - nigdzie indziej nie znajdziesz (ok 110 zł). A olej to mobil ATF 220

Hmmm, ten filtr ma jakis symbol czy coś ? Przejżałem instrukcje obsługi serwisową, patrzyłem na stronach sklepów z czesciami do aut na stronce ASO Hyundai i nic takiego nie moge znaleźć ?
Gdzie ten filtr sie znajduje w aucie ?

na czesci w aso, to sie wogle nie patrz, a jak cos to polecam szukac, w wiekszych salonach.....w necie

zrobisz przelew i ci wysla go poczta, lub kurierem.....

jeszce 3 lata temu w aso o scoupe wiedzieli tylko co......
w lesie byli....... mieli pile a jej uzyc nie potrafili.........

cholerka....... ciety dzisiaj sie zrobilem po 12pm......

Cytat:
2007-04-21 00:32:26, gt115pssss pisze:
na czesci w aso, to sie wogle nie patrz, a jak cos to polecam szukac, w wiekszych salonach.....w necie zrobisz przelew i ci wysla go poczta, lub kurierem..... jeszce 3 lata temu w aso o scoupe wiedzieli tylko co...... w lesie byli....... mieli pile a jej uzyc nie potrafili......... cholerka....... ciety dzisiaj sie zrobilem po 12pm......

No ciety i to strasznie

Ale powodzenia życzę w szukaniu filtra automatycznej skrzyni poza ASO. Pracuję w sklepie MOTO obdzwoniłem wszystkie dostępne hurtownie(łącznie z tymi, które ściągają orginały). Na poszukiwaniach spędziłem ponad 2 miechy, a i tak trafiłem do ASO.

SLC - ten filtr znajduje się w misce olejowej skrzyni biegów. NIe wiem jaki symbol. Jedź do ASO pokaż numer VIN i znajdą go. Teoretycznie powinno się też wymienić uszczelkę miski ale ona jest droższa od filtra. Można zastosować starą uszczelkę z odrobiną silikonu - jeśli tego nie robiłeś wcześniej to się nie bierz za to bo za dużo silikonu może zabić skrzynię.

PS. Testowałeś zastosowanie OD ???

OD testowałem, tylko nie miałem 2 litrowego opla do porównania.
A tak na codzień to jeżdzić z OD OFF czy ON ?

I jeszcze jeden problem.
Mianowicie rozrusznik. Czasami sie zawiesza i po przekręceniu kluczyka słychać pracę pompy paliwa, ale rozrusznik nie kręci, po kilku próbach załapuje i kręci.

Rozrusznik do wymiany ?

czesc wam.na codzien zawsze sie jezdzi z włączonym OD.rozrusznika nie musisz wymieniac ale zajechac dso elektryka i napewno juz szczotki sie wieszają a co do filtrów do automatu to jak by sie kilku chetnych trafilo to mozna by sciągnąc z za wielkiej wody a tam okolo 14$ wiec sie oplaca.
pozdrawiam

1. Skrzynia biegów - automat. Dwie sprawy. Pierwsza, na zimno szarpie przy zmianie z 1 na 2 bieg, jak sie nagrzeje objaw znika. Czy to normalne ? Druga sprawa. Przycisk OVERDRIVE ON/OFF co to jest, jak działa i jak i kiedy tego uzywać.

W zimnym manualu tez mi czasem cos "chrupnie" - sprawdz poziom/wymien olej..

2. Światła przeciwmgielne tylne, przełącznik sprawny, żarówki sprawne a nie świecą, może mają jakiś wlasny bezpiecznik poza skrzynką czy coś ?

Przeciwmgielne (przod lub tyl) wlacza sie tylko jesli masz wlaczone swiatla mijania lub drogowe)

3. Spalanie oleju, na 1000km ubywa koło 0,5l przy intensywnej jeździe - norma czy gdzies puszcza ?

Wiesz.. Przy przebiegu ponizej 40 tysiecy, powiedzialbym, ze puszcza. Przy ponad 200 KKM, powiedzialbym, ze jest rewelacyjnie

4. Nie działa mi tez oświetlenie kabiny podczas otwarcia drzwi. Czujniki drzwi są ok, kontrolka na desce sie świeci, lampka jeżeli ją wlączyć działa, ale nie chce świecić przy otwartych drzwiach, to samo oświetlenie bagażnika.

Poszperaj przy bezpiecznikach, ale przede wszystkim przy samym wlaczniku (tym trzypozycyjnym w lampce).

5. I jeszcze jedno, auto ma fabrzycznie przyciemnione wszystkie szyby, i przepuszczalnosc koło 70-80%. Na przeglądzie sie nie czepili, ale czy policja może sie tego czepić ?

Jesli auto dostalo homologacje na teren RP, to w czym problem?

6. I jeszcze jeden problem. Mianowicie rozrusznik..

Mam juz trzy sprawne z czego dwa na zbyciu

bardzo sluszna uwaga.....poniewaz....na pierwszym przegladzie
rejestarcyjnym dla samochodu sprowadzonego z zagranicy.....
diagnostyk musi sprawdzic przepuszczalnosc swiatla przez szyby....
ale tylko przednia i przednie boczne......
jak przeszedles pezglad...to znaczy ze jest ok....
tylko teraz powiedz to panu ps..