ZGADUJ-ZGADULA z nagrodą :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Obejrzyjcie to zdjęcie poniżej i przedstawcie swój pogląd na to CO TO JEST ?

Zdjęcie zrobiłem na Targach Motoryzacyjnych w Brnie i przedstawia element dość "leciwego" wehikułu
Temu, kto poda najbliższy prawdzie opis urządzenia ze sposobem jego obsługi, prześlę pocztą znaczek w klapę marynarki z logo DAEWOO.
W konkursie mogą brać udział wszyscy zrzeszeni i niezrzeszeni w Klubie, znajomi, rodzina, sympatycy i Członkowie elitarnej grupy "tuningowej"

Czas konkursu do jutra do godz 16.00.

Toś Bracie, dał zagwozdkę. Jakieś przełożenie chyba. Nie wiem, mechanikiem nie jestem.

jakiś najstarszy zachowany model Skody?????????

ja stawiam na predkościomiesz a raczej wskaźnik przejechanych kilometrów lub jakis innych jednostejk długości

Czy to ma coś współnego z obecną skrzynią biegów ???

(ewentualnie coś z układem hamulcowum...)

Cytat:
2003-06-11 11:53:39, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Czy to ma coś współnego z obecną skrzynią biegów ???

(ewentualnie coś z układem hamulcowum...)

No blisko
Jedna z tych dwóch rzeczy ...

Hamulec...naciskajac pedal ta czarna tarcza trze o kolo z guma...

strzelalem jak nie zgadlem to do mnie nie strzelajcie

ja bym stawiał na skrzynię biegów - na hamulec to ta czrna tarcza jest za duża...... ta tarcza + te gumowe koło to może być jakimś protoplastą sprzęgła.....

po dluzszym ogladaniu zdjecia stawiam na biegi...1-6 przod i R tyl...ale za cholere nie wiem jak to dziala

To skrzynia biegów!!!
Tak jak w rowerze. Blizej srodka to bieg mniejszy, im dalej w strone brzegu, to przelozenie wieksze. Lub odwrotnie. R wsteczny, bo z drugiej strony osi "talerza"
Czy tak???

Cytat:
2003-06-11 12:13:34, mikulasz pisze:
To skrzynia biegów!!!
Tak jak w rowerze. Blizej srodka to bieg mniejszy, im dalej w strone brzegu, to przelozenie wieksze. Lub odwrotnie. R wsteczny, bo z drugiej strony osi "talerza"
Czy tak???

BINGO !!!

To koło zamachowe maszyny do szycia pokrowców samochodowych
pozdrawiam wicio

Ale do Mikulasza mam jeszcze pytanie dodatkowe, bo oczywiście jest to skrznia biegów ale zespolona z czymś jeszcze
Takie 2 w jednym. O czym mowa ?

A tu zdjęcie tego czegoś w czym to jest zamontowane

Rocznik 1902 ...

E no kurcze... to ja byłem pierwszy z tą skrzynią biegów...
Ale mniejsza o to... na znaczku do klapy marynary aż tak bardzi mi nie zależy

Cytat:
2003-06-11 12:29:44, ŁUKASZ_GAJER pisze:
E no kurcze... to ja byłem pierwszy z tą skrzynią biegów...

Dobra, mam i dla Ciebie znaczek ale jak dopowiesz co to jest oprócz skrzyni biegów, bo faktycznie byłeś pierwszy

No to sie poddaje.
Prawo do znaczka odstepuje polowicznie Lukaszowi (pierwszy wzmiankowal) i Przemkowi, bo wskazal trop

Cytat:
2003-06-11 12:34:32, mikulasz pisze:
No to sie poddaje.
Prawo do znaczka odstepuje polowicznie Lukaszowi (pierwszy wzmiankowal) i Przemkowi, bo wskazal trop

Przemek to raczej wskazywał na hamulec, ale racja, że ma to związek z tarciem ...
Chyba już wystarczy podpowiedzi

no to może tak jak już mówiłem SPRZĘGŁOO !!!!!!!!!!!!!!!!!

1.Po prostu rodzaj sprzegła? Przyciskasz jedno kolo do drugiego i jedziesz.
2.Gaz szybciej-wolniej

Cytat:
2003-06-11 12:09:48, -JACO- pisze:
ja bym stawiał na skrzynię biegów - na hamulec to ta czrna tarcza jest za duża...... ta tarcza + te gumowe koło to może być jakimś protoplastą sprzęgła.....

Ale JACO też ma swój udział