| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
1dj Warszawa | 2004-05-20 22:20:09 Co może być przyczyną szarpania w Avensisie podczas przyspieszania, gdy silnik jest zimny??. Dawniej tego nie było |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2004-05-20 23:26:12 czy to nie jest sprzęgło?
U mnie podobne objawy (Carina E) zakwalifikowane jako "sprzęgło do wymiany". |
KJ TOYOTA DRIVER AVENSIS WAGON D4D Warszawa - Radom | 2004-05-21 08:14:34
Jaki AVE: -model, -rocznik, -przebieg, -silnik, potrzeba więcej info |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-05-21 08:33:44 ja bym zaczął od najbanalniejszego: zapchany filtr powietrza, ale sadze ze -zapchany filtr paliwa (stawiam na paliwo) |
1dj Warszawa | 2004-05-21 11:22:09 Dotyczy to Avensisa z 99r. z silnikiem 1.6 z przebiegiem 115000 km. Samochód jest servisowany w ASO i wszyskie filtry ponoć były wymieniane ( widnialy na fakturze, ale jak jest rzeczywistości nie wiem). Wymienili przewody wysokiego napięcia, kopułkę rozdzielacza, świece, przeczyścili przepustnicę - wskazując że to moze być przyczyną owego szarpania, ale nic się nie zmieniło. |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-05-21 14:05:12 czyli mam rozumieć że jesli cosik przeczyscili (przepustnice) to to może byc przyczyna szarpania?? |
leon99 TOYOTA DRIVER Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2004-05-21 14:19:54 Moze cos z katem albo sonda lambda. Moze wysyla jakies zle dane do kompa? Albo standardowo jakies styki (wtyczki) nie kontaktuja? |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-05-21 19:49:58 Jesli szarpie podczas ostrego przyspieszania, to nie bedzie to lambda, bo jest odcinana. A co mowi analizator spalin?
Powodow moze byc pewnie o kilkaset wiecej, niz moge wymyslec, ale dobrze by bylo sprawdzic wskazania czujnikow (temp. powietrza, temp. wody, cisnienia w kolektorze, polozenia przepustnicy) i styki w ich zlaczach. Nie pamietam, czy 4AFE ma pomiar ilosci zasysanego powietrza przez czujnik cisnienia w kolektorze, czy "goracym drutem" jak np. w corolli VVTi. Jesli to drugie rozwiazanie, to zabrudzone "druciki" w znaczacym stopniu wplywaja na prace silnika i moga powodowac rozne objawy z szarpaniem wlacznie. |
toyo toyota avensis Łódź | 2004-05-21 20:31:02 ja tez to mam na zimny silniku nie tyle ze szarpie co sie dusi złapie temp i przechodzi 7A-FE. |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-05-22 16:27:02 Du it jorself *** Kalibracja czujnika temp. cieczy (THW) w 3S-FE, ale i w wielu innych silnikach: 20st C - 1,5 - 3kOhm 80st C - 0,5kOhm 100st C - 0,3kOhm *** Czujnik temp. cieczy (THA): 20st C - 1,5 - 3kOhm 40st C - 0,9 - 1,5kOhm *** Czujnik cisnienia w kolektorze (MAP): -dla wylaczonego silnika napiecie miedzy (chyba) srodkowym a dolnym wyprowadzeniem w kostce (podlaczonej) - ~3,5V (2,8 - 3,2V) -na wolnych obrotach - ~1,4V *** Nie mam danych dla MAF (przeplywomierz na "goracym drucie") *** Sonda lambda powinna na rozgrzanym silniku i przy ~3000rpm przelaczac (zmieniac stan napiecia) mniej wiecej 8 razy na 10s. Do sprawdzenia woltomierzem na kostce diagnostycznej miedzy masa (E1) a OX1 *** Woltomierz przyda sie jeszcze do sprawdzenia tzw. fuel cut, czyli ewentualnej korekty zasadniczego programu ECU o jakies napotkane problemy, powodujace koniecznosc zwiekszenia lub zmniejszenia dawki paliwa. W zlaczu diagnostycznym odszukujemy Vf i mierzymy napiecie miedzy masa (E1) i Vf. 2,5V oznacza brak korekt, 0-2,5V oznacza, ze ECU zmniejsza dawke paliwa z jakichs powodow (gdzies sie przesacza paliwo, leje wtrysk, za wysokie cisnienie itp.). 2,5-5V oznacza, ze ECU dodaje paliwa (lewe powietrze, luzy na przepustnicy, niskie cisnienie paliwa itp.) *** Czujnik polozenia przepustnicy - najwazniejsze jest, zeby potencjometr nie byl wytarty i nie bylo w nim przerwan. Na odlaczonej wtyczce, miedzy drugim od gory a dolnym wyprowadzeniem omomierz powinien pokazywac od 0,2-0,8Ohm przy zamknietej przepustnicy do 3,3-10,3kOhm przy w pelni otwartej. Najwazniejsze, zeby wskazania zmienialy sie plynnie wraz z ruchem przepustnicy. Wskazania nie moga "gubic sie" gdzies po drodze, lecz caly czas zawierac sie w podanym zakresie. *** Dobrze jest tez czasem przeczyscic zawor PCV (Positive Crankcase Ventilation a nie PCV jako tworzywo Pozdrowienia |
serwisSJ Zgłobice | 2004-05-24 18:22:19 A moze luźny pasek rozrządu? |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-05-24 23:46:50
Hehe |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-05-25 07:10:14
Luźny pasek?????? 150 tyś km dla paska???????? Przecież luźny pasek to chyba przeskakuje o kilka ząbkow i dupa blada!? Skąd wziąłeś człowieka który zdecydował się przejechać 150 tyś na jednym pasku? |
serwisSJ Zgłobice | 2004-05-25 19:11:41
Pysiak, 150tys to norma z ksiązeczki dla tych silników. A luzny pasek niekoniecznie musi przeskoczyc. Słyszałes o zmianie kąta wyprzedzenia zapłonu na skutek luznych pasków? To cos takiego ze kołko na dole kręci sie chwilami z inna predkoscia niz kółko na gorze własnie dlatego ze cos co je napedza czyli pasek ma luz. Dodajesz gazu kasujesz luz, puszczasz gaz powodujesz luz i przesuniecia kątowe lub odwrotnie. Pomysl nad tym. |
banasr szczecin | 2005-04-13 18:45:58 Witam. Podlacze sie pod temacik. Od kilku dni moja Ave 1,6 4A-FE z 1999 przebieg 91 tys. od 20 tys. gaz Elpigaza ELISA (wtrysk gazu w fazie lotnej wielopunktowy-sekwencyjny) ma problemy z nie rowna praca i to na benzynie i gazie. Sprawa wyglada tak jakby co chwile wypadal zaplon w jakims cylindrze. Wypadanie wystepuje zarowno na niskich jak i wysokich obrotach. Wymienilem juz swiece i filtr powietrza, przeczyscilem kopulke palca rozdzielacza i zresetowalem kompa i nic nie pomoglo. Moze ktos cos jeszcze podpowie.
Pozdrawiam. banasr |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2005-04-13 20:50:43
I mozna wierzyc w ta norme? Ja kiedys w fiacie uwierzylem i... Toyocie to moze i zaufam, ale producentowi paskow? ![]() |
MarekOskroba Toyota Corolla Wagon Warszawa | 2005-04-13 23:41:43 150kkm na jednym pasku jest mozliwe,taki przebieg wlanie dopiero kwalifikuje pasek rozrzadu z rolkami i napinaczem do wymiany w corolli E11.niech nikt nie pisze ze to nie do wiary,bo tak jest.luzny pasek nie przeskoczy,co najwyżej bedzie stukal o obudowe.on sie nie luzuje az tak bardzo!!!a z szarpaniem w Avensisie,no coz ,moze byc na prawde wiele przyczyn,trzeba zglosic to Serwisantowi i meczyc go na tyle zeby w koncu znalezli przyczyne!!! |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2005-04-14 12:30:19 jednak pasek to wole wymieniać co 70kkm , pasek paskowi jest nie równy pamiętajcie , jeden moze peknąć , inny sciąc , kolega w mazdzie 6 po 65kkm pasek mu pekł a w/g ksiązki miał wytrzymac własnie 150kkm , ja w ave wymieniłem pasek przy 80kkm tak dla pewności |
jareksobot morag | 2005-04-14 19:22:39 Jeżeli chodzi opasek to faktem jest że należałoby wymieniać raczej częściej ok.85tkm a cały szkopuł polega na tym czy większosć jazd wykonujesz w obrzasze miasta czy trasy ja osobiście jeżdzę pól na pół i po 80tkm pojechałem na wyminę i co okazało się że pasek jak usłyszałem w aso za pięć dwunasta cały w drobnych pęknięciach w każdej chwili mógł strzelić,jeżeli chodzi o to szarpanie -u mnie miało miejsce tzw. wypadanie z zapłonu można to nazwać szarpaniem męczyłem się dość długo z tym i tak naprawdę widocznie pomogło dopiero czyszczenie-mycie przepustnicy naprawdę warto chodz sam nie wierzylem , pozdro |