Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Marcin13 2,3TD Białystok | 2004-01-22 09:09:51 Gdzie ta pompka w tym dislu jest ? ja tego u siebie niewidzialem ![]() |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2007-07-31 20:03:51 Troche odswieze watek...
Chyba nie chodzi mi pompka wtornego obiegu podpialem ja na krotko i cisza pytanie jak glosno chodzi ta pompka slychac ja? |
![]() machony79 LOB SYMPATYK V6 po tuningu Katowice | 2007-07-31 20:29:05 Słychać ją i przede wszystkim czuć jak wibruje.
Nie wiem jak w waszych dieslach ale u mnie w benzynie pompka pracuje cały czas do momentu załączenia zapłonu. Już ją rozbierałem.Wystarczyło przeczyścić szczotki i chodzi do dzisiaj.Objawy miałem takie że w zimie nie grzało za dobrze w kabinie. |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2007-07-31 20:56:36
Jak mam to rozumiec ze po zgaszeniu chodzi caly czas?? to chyba cos nie tak.I jeszcze jedno czy ta pompka poloczona jest z wentylatorem bo po zgaszeniu nigdy nie wlaczaja mi sie wentylatory i jaki czas ta pompka pracuje? |
![]() machony79 LOB SYMPATYK V6 po tuningu Katowice | 2007-07-31 21:02:50 sorry,literówka
chodzi od załączenia zapłonu |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-08-01 15:26:30 Jest to pompka wspomagająca, służąca do "krótkiego obiegu cieczy chłodzącej". Np w 2,5 TD jest również. Dopóki silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury, będzie pracowała. Ze względu na większą sprawność silnika diesla "krótki obieg" (z zamkniętym termostatem - ominięciem chłodnicy) cieczy chłodzacej ma za zadanie dostarczenie ciepła do nagrzewnicy. W przeciwnym wypadku na ciepło w kabinie czekałoby się bardzo długo. W nowszych dieslach, zimą potrzebne jest podgrzewanie elektrycznie dla zapewnienia ciepła w środku.
Praca tej pompki w ewidentnie dodatnich temperaturach wskazuje na uszkodzenie czujnika temperatury (o ile w danym modelu jest z nim powiązana). Miganie może wskazywać na uwalony przekaźnik świec, uszkodzoną świecę(e) lub inne ustrojstwo, które najczęściej naprawia się po przeczyszczeniu 20-letnich kostek/styków. |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2007-08-01 16:11:03
No chyba nie bardzo.. bo ta pompka przynajmniej w 2.5TD jest polaczona tylko z chlodnica.Wychodzi z chlodnicy na dole od strony kierowcy idzie do pompki i wraca spowrotem do chlodnicy u gory od strony pasazera wiec chyba nie ma to nic wspolnego z ogrzewaniem chociaz moge sie mylic. U mnie ta pomka nie dziala a ogrzewanie grzeje od szczalu. Wydaje mi sie ze ta pompka ma raczej za zadanie schlodzic silnik wraz z wentylatorem po zgaszeniu goracego silnika Pytanie do zorientowanych w temacie kiedy ta pomka powinna pracowac? sprawdzalem i wogole nie mam na niej napiecia Z gory dzieki za info |
![]() machony79 LOB SYMPATYK V6 po tuningu Katowice | 2007-08-01 16:25:12 Mowa jest o pompce nie na chłodnicy tylko przy zbiorniczku wyrównawczym. |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2007-08-01 17:17:52 No dokladnie ponizej zbiorniczka wyrownawczego mam ta pompke polaczona z chlodnica i mam tylko jedna na chlodnicy nie ma w TD |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2007-08-02 10:11:08
A pamietasz moze przy jakiej temp sie wlaczyla?? |
Raspi Opel Omega Ostrołęka | 2007-08-02 15:12:53
Hm...ciezko mi powiedziec bo nie widzialem jeszcze u mnie temp (wskaznikowo) wyzszej niz 95 stopni..sprawdze jak sie zachowuje teraz i poszukam info co i kiedy ja zalacza. |
![]() czerski opel omega cd krasnogliny | 2007-08-06 17:02:44 ona pracuje wraz z drugim biegiem wentylatorów i powoduje krążenie wody w chłodnicy |
Impaler88666 Omega A 2,3 TD Kombi Częstochowa | 2008-02-25 14:20:59 Witam.
No właśnie się natknąłem na wolny kabelek i ku mojemu zdziwieniu po zwarciu go do masy, zaczyna chodzić właśnie ta pompka. To jest 2,3 TD Omega A z 1992r. i mam pytanie: Gdzie to choerka podłączyć, bo wtyczka wygląda na rozwaloną a nigdzie indziej nie ma miejsca na podpięcie :/ Dla ścisłości mam: - jeden czujnik od wskaźnika w kabinie - obok po lewej jest termozawór od egr-a - dalej w lewo jest jeden czujnik i nie wiem do czego - a nad termostatem jest jeszcze jeden czujnik Te ostatni dwa mają po dwa przewody i teraz się zastanawiam, bo ze schematu wychodzi że to któryś z nich, ponieważ mają kabel biało brązowy i brązowy, tylko cholera nie wiem który rządzi tą pompką. I teraz pytanie kolejne: Jak ona działa, tzn czy na zimnym silniku a jak tak to do jakiej temperatury, czy na ciepłym silniku po zgaszeniu i do jakiej temperatury? ![]() W ogóle dajcie znać co i jak bo licha ta jedna książka napraw polskiej produkcji :/ a nie mam książi obsługi i nigdzie znaleźć nie mogę. Pomóżcie ![]() |
slawojst2 osobowy Zielona Góra | 2008-02-28 08:03:22 Panowie już wam odpowiadam do czego słuzy ta pompka na 100% maja racje Ci którzy podejrzewali , że ta pompka ma za zadanie schłodzić silnik podczas upałów jak się on zagrzeje i zapłon zostaje wyłaczony , samochód natychmiast się zatrzymuje i zatrzymuje sie obieg naturalny. Omcia 2,5 TD to potężny silnik z ogromnym blokiem , który działa jak akumulator ciepła . Nalezy go schładzać jeszcz kilka minut po zatrzymaniu auta . Temperatury progowe pracy tej pompki są różne ale napewno większe od 95 st.C.
|
Impaler88666 Omega A 2,3 TD Kombi Częstochowa | 2008-02-29 11:51:39 Dzięki za info do czego służy ale interesuje mnie pompka w 2,3TD Omega A i jeszcze gdzie ją podłączyć?
|
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2008-12-15 19:09:17 Odświeżę wątek- czy ta pompka jest jednakowa dla 2,5; 2,5 td czy innych modeli??? Pytam bo muszę kupić- cieknie strasznie. Są oferty ale podają silniki benzynowe. Na oko to niby to samo ale diabeł tkwi w szczegółach. |