Jak wylaczyc ABS i gdzie najtaniej kupic osuszacz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.Chcialbym wylaczyc ABS w esperku i planowalem zrobic to wstawiajac przelacznik do bezpiecznika jednak gdy zapytalem w serwisie powiedzieli mi ze to nic nie da a jedynie komputer zglupieje.Czy to prawda,czy tez moze da sie to jakos zmykac tak zeby wlaczalo sie go przelacznikiem?Szukalem na forum ale nic na ten temat nie znalazlem.
Jezeli ktos by jeszcze wiedzial gdzie mozna najtaniej kupic osuszacz do klimy bede wdzieczny bo wychodzi na to ze zamiennik do BMW jest tanszy niz zamiennik do esperka Oryginalu nigdzie nie ma a gdyby nawet byl to przypuszczam ze cena by byla jeszcze wyzsza.Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Skraplacz 380 zł na allegro.

Cytat:
2007-04-18 06:55:47, Zoltar pisze:
Skraplacz 380 zł na allegro.

Skraplacz to nie osuszacz.... ale może podejdzie

a swoją drogą po co koledze osuszacz... popsuł się ??

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz dnia 2007-04-18 07:54:46 ]

wyjęcie bezpiecznika wyłącza abs - zresztą nic prostszego sprawdzić. Pytanie tylko - po co chcesz to zrobić?

Osuszacz do espero jest częścią mało chodliwą, gdyż mało kto ma potrzebę jego wymiany. Na allegro kupisz używkę, ale rozszczelniony, więc zabawa bez sensu (jak chcesz to Ci taki rozszczelniony sprzedam za 5 zł + wysyłka)

Na szczęście (lub nieszczęście)* osuszacz w naszym aucie w przeciwieństwie do wielu innych aut jest na linii niskiego ciśnienia, dzięki czemu w zasadzie nie ma potrzeby jego wymiany, dopóki go nie przedziurawisz, przerdzwieje, lub nalejesz do środka wody.

* gdyby była częstsza potrzeba jego wymiany to byłby powszechnie dostępny, tak jak to się dzieje z naszymi skraplaczami, które są w ofercie każdego dobrego sklepu w dobrej cenie

Dzieki za odpowiedz,co nieco juz przynajmniej wiem.ABS chce wylaczyc poniewaz po pierwsze od lat jezdzilem bez mazda 626 a po drugie przez ABS malo nie wpakowalem sie ostatnio pod tramwaj.Gdybym z piskiem zahamowal tego problemu by nie bylo.Wyjme bezpiecznik i zobacze co sie stanie a jak zadziala czy raczej nie zadzala zamontuje przelacznik.Co do osuszacza kupilem esperka z ulamanym jednym przewodem od klimy i tak prawdowpodobnie funkconowal przez okres dwoch lat.Osuszacz pewnie wiec jest do wyrzucenia.Czy ktos wie na 100% co znajduje sie w srodku tego osuszacza?Moze mozna wlozyc uzywany,ponoc po wyjeciu zaslepiony?Jak juz jakis znajde to tamtego rozetne i zbadam

Witam!!

Osuszacz jest odpowiedzialny za pochłanianie wilgoci, także napewno jest tam jakiś wkład filtrujący. O ile się nie mylę, to jest on nierozbieralny(a raczej napwno), ale nowy nie kosztuje dużo, bo swego czasu sam byłem zainteresowany wymianą na nowy - myślałem że się zapchał, kiedy klima słabo chodziła Nie pamiętam już ile dodładnie Bolek z Dębowej (Katowice) za to chciał, ale napewno nie było to dużo.

Jeśli chodzi o ABS w Espero to moim zdaniem jest to jedno wielkie nieporozumienie

Cytat:
2007-04-18 22:44:38, buzerek pisze:
ABS chce wylaczyc poniewaz po pierwsze od lat jezdzilem bez mazda 626 a po drugie przez ABS malo nie wpakowalem sie ostatnio pod tramwaj.

pierwsza czesc twojego zdania jest wyjasnieniem drugiej pocwicz jazde z ABSem zamiast wylewac dziecko z kapiela

Dzieki Pepton,masz moze jakis namiar na tego Bolka z Debowej,bede wdzieczny.
Qbaj bez urazy ale lepszy ABS mam w nodze Moze sie on przydac w deszczowa pogode i byc moze zima za to podczas ladnej pogody tylko wydluza droge hamowania.

Bolesław Noczyński tel. 032 250-26-42. Katowice ul. Agnieszki

Moim zdaniem to jedyny konkretny fachowiec od klimy w okolicach Katowic. W przeciwieństwie do innych potrafi "trochę" więcej niż tylko nabić nieszczelny układ jak to inni robią.

Bolek mnie zna od bajtla także mam tam chody

PS. Ma dla obcych bardzo cięty humor, także się nie przejmuj...

Super jutro dzwonie i bede pytal o osuszacz a poczuciem humoru sie podzielimy

Cytat:
2007-04-18 23:02:49, buzerek pisze:
Dzieki Pepton,masz moze jakis namiar na tego Bolka z Debowej,bede wdzieczny. Qbaj bez urazy ale lepszy ABS mam w nodze Moze sie on przydac w deszczowa pogode i byc moze zima za to podczas ladnej pogody tylko wydluza droge hamowania.

alez nie uraziles mnie w zaden sposob) ale moze w takim razie zamontuj czujnik deszczu zeby ci sie abs wlaczal jak pada

Cytat:
2007-04-18 23:12:04, Pepton pisze:
Bolesław Noczyński tel. 032 250-26-42. Katowice ul. Agnieszki Moim zdaniem to jedyny konkretny fachowiec od klimy w okolicach Katowic. W przeciwieństwie do innych potrafi "trochę" więcej niż tylko nabić nieszczelny układ jak to inni robią. Bolek mnie zna od bajtla także mam tam chody PS. Ma dla obcych bardzo cięty humor, także się nie przejmuj...

Pepton możesz podać dokładniejszy namiar, w którym to jest miejscu (wiem gdzie jest ul.Agnieszki można powiedzieć że pracuję niedaleko)

osuszacz to urządzenie proste jak kilo gwoździ, powinien być sprzedawany za około 50 zł - tyle mniej więcej powinno kosztować wykonanie go, transport, zysk producenta i dystrybutora.

Jest to aluminiowa puszka, w której znajduje się zwyczajny filtr oraz silikatowy proszek - granulki pochłaniające wilgoć.
Takie woreczki z granulkami często spotyka się w kartonach ze sprzętem elektroniczym, mają one pochłaniać wilgoć.
Być może sam osuszacz udaje się zregenerować poprzez podgrzanie go w warunkach próżni - wówczas wilgoć uwięziona w granulkach się uwalnia - ale to tylko moje gdybanie.

Cytat:
2007-04-19 07:41:27, Grzegorz pisze:
Pepton możesz podać dokładniejszy namiar, w którym to jest miejscu (wiem gdzie jest ul.Agnieszki można powiedzieć że pracuję niedaleko)

Od świateł z ulicą Bukową i Krzyżową jakieś 100m w kierunku Bytkowa po prawej stronie w placu - pisze chyba Chłodnice (zaraz za lombardem).

Cytat:
2007-04-18 23:02:49, buzerek pisze:
Moze sie on przydac w deszczowa pogode i byc moze zima za to podczas ladnej pogody tylko wydluza droge hamowania.

To oczywiste, bo zadaniem ABS nie jest skracanie drogi hamowania.

Dzwonilem Pepton,masakra 240zl W Wawie chyba jest najtaniej bo 150zl plus koszty wysylki.Dzieki Robercie za opis konstrukcji osuszacza,jak znajde inny tego rozetne i zbadam dokladnie czy da sie to regenerowac czy nie i opisze na forum.
Podsumowujac tak to juz jest jak sie chce miec klime a nie ma sie kasy

Cytat:
2007-04-19 17:46:14, buzerek pisze:
Dzwonilem Pepton,masakra 240zl W Wawie chyba jest najtaniej bo 150zl plus koszty wysylki

W Autoparts oryginalna nówka sztuka kosztuje 370zł

Jedna wizyta na Allegro i mają - "półprodukty" !!!

Hasło: "pochłaniacz wilgoci"

Może rozwiązać to w ten sposób, że rozciąć stary osuszacz, wysypać zużyte granulki i wsypać te nowe z Allegro ?
[cena w zależności od ilości granulek waha się w granicach 11 - 29 zł]

Cytat:
2007-04-26 13:58:49, nawigator5 pisze:
Może rozwiązać to w ten sposób, że rozciąć stary osuszacz, wysypać zużyte granulki i wsypać te nowe z Allegro ?

Później całość powiązać drutem, zainstalować i napisać wątek "Klima nie działa - pomocy".

Dobre,dobre usmialem sie .Tak na serio to myslalem o tym ale to beznadziejny pomysl.Po pierwsze tam jeszcze sa rurki w srodku bo jest w osuszaczu zawor a po drugie te kuleczki z tego co slyszalem bywaja rozne.Schemat osuszacza jest w instrukcji napraw. Poza tym pozniej trzeba by to bylo pospawac.Bez sensu,zwlaszcza ze to aluminium.Mysle ze skonczy sie jednak na tej podrobce za 150zl z Wawy i dalej nie bedzie mi dawalo spokoju czemu do BMW jest tansza.Tak jak juz tu bylo napisane nie powinno kosztowac to wiecej niz 50zl.