TDS czy TDI ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !! chcę zostać posiadaczem Opla Omegi z silnikiem diesla i mam problem jak rozpoznać silnik TDS i TDI bo słyszałem że te TDI są lepsze ! I użydkownicy silników Diesla prosze o wypowiedz na temat tych silników, z góry dziękuję za pomoc

w omedze zarówno tds jak i tdi są bardzo popularne

szerzej powinni wypowiedzieć się użydkownicy omeg z takimi silnikami

Ok ale czym różnia się te silniki i jak je rozpoznać ?

Cytat:
2007-04-30 21:21:00, piekarxxx pisze:
Ok ale czym różnia się te silniki i jak je rozpoznać ?

Bardzo łatwo je rozpoznać

TDS poznasz po takim znaczku na aucie, a TDI po takim albo takim

Immo dobre,dobre

Immo wyjaśnił i wszystko na temat. W omegach są TD. Jeśli kupisz niedojechany egzemplarz to będziesz zadowolony. Dośc dynamiczny i mało pali. Są jeszcze DTI. Wiadomo nowocześniejsze z common railem, silnik mocniejszy o 19KM i 50Nm. Oczywiście mowa o 2,5l. Rozpoznasz je po obudowie silnika (DTI bardziej opakowany plastikiem), po mocy którą masz wypisaną w briefie i po oznaczeniu na klapie bagażnika (odpowiednio TD lub DTI). TD były podandto produkowane do bodajże 2001. Później weszły DTI.

Cytat:
użydkownicy

Bez przesady, aż tacy oszczędni to my - użytkownicy grzechotników nie jesteśmy

[ wiadomość edytowana przez: sawi dnia 2007-04-30 22:09:14 ]

czyli rozumiem że Omega B 94-98 diesel z silnikiem 130KM to TDS silnik BMW (czyli podobno niezbyt udany) a silnik z 150KM to TDI (czyli lepszy i bardziej udany) ? Czy dobrze myśle ?

Aby zakończyć nierówną walkę
Diesle w Oplach
Przeczytaj i podejmij "diecezję".

Immo - strzał w dziesiątkę.

Warto dodać jeszcze taki znaczek oraz taki A i to nie będzie wszystko - bo te silniki latają jeszcze w autkach innych marek (np mitsubishi, jakiś tam amerykaniec na europę ma też TDI itd).

A w odniesieniu do silników - gdyby TDS był nieudany (jak to padło w jednym z poprzednich postów) to kto jak kto ale BMW nie klepałoby go tak długo. Należy jednak pamiętać z którego roku pochodzi konstrukcja. to chyba tyle.

A zupełnie na marginesie - elektryzuje mnie myśl przeszczepu serca z BMW e39 530d do Medzi...
Pofantazjować przecież wolno.