| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-06-17 15:04:02 Witam Wszystkich.
(zaznaczam, iż przejrzałem stare wątki z kwietnia na ten temat, nie znalazłem odpowiedzi) Problem z wyświetlaniem temperatury zewnętrznej. Czujnik nie ma przejścia (skończył się). Kupiłem o astra/vectra (nie mieli od omy) po podłączeniu nie działa. Na wyświetlaczu świeci mi sie F (failure???) i nie wyświetla temp. Napięcie na gnieździe od czujnika ~4,8V. Opór czujnika od astry przy tem. 18 st.C ~3,5 Koma. Podłączałem czujnik na 2 sposoby (+/-, -/+) nic nie zmienia. Może już ktoś z Was to przerabiał? Proszę o pomoc. Co dalej z tym fantem??? Marek |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-06-17 19:25:11
Nie chodzi mi o wartości oporu czujnika. Zakładam, że teraz jest OK. w temperaturze 22 st. C jest 5,3Koma Problem w tym, iż po podłączeniu nie działa dalej. Dlatego się pytam czy ktoś już z tym walczył dalej? Co może byc przyczyną (oprócz czujnika), iż nie działa? Dlatego podałem napięcie na wtyczce czujnika --> Omega (bez czujnika). |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-06-18 14:26:23
Pod właściwe gniazdko podłączam... stary czujnik wyciągnięty... Czy ktoś mógłby sprawdzić jakie napięcie jest na wtyczce czujnka temperatury (z odłączonym czujnikiem) u mnie 4,8 V Jestem ciekaw, czy wejście do pomiaru temp. jest u mnie sprawne. Czy jak jest padnięty czujnik u Was także wyświetla literę "F" na wyświetlaczu? Dzięki za wszelką pomoc. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-06-18 16:57:39 Literę F (fehler-failure) wyświetla jak czujnik jest padnięty albo go nie ma |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-06-19 13:21:01 U mnie było to samo. Kupiłem czujnik od Omegi B i działa idealnie. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-06-19 14:43:30 W sobotę (jeżeli się uda) kupie czujnik od Omy B.
Zobaczymy czy to coś zmieni. Wczoraj zmieniałem wszystkie tarcze i klocki (szczęki ręcznego). Było trochę roboty. Ale po przejechaniu 130 kkm bez grzebania (tylko klocki) coś się należy bestyjce. Ile miałem latania aby dostac właściwe klocki do przodu. Tragedia... Niedługo urlop i planuje przejechać małą traskę ~2500km. Dzięki za podpowiedzi. Jak coś wywalczę to dam znać. Marek |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-06-21 15:16:24 Czujnik jednak działa. Silnik musi działać!!! Tylko przy włączonym zapłonie system nie widzi czujnka (pokazuje "F"). Jak zapaliłem silniczek, zaczął pokazywać temperaturę. I już mu tak zostało.
Wcześniej sprawdzałem tylko przy załączonym zapłonie... Marek ps. czujnik Astra, Vectra, Oma B - takie same... |