Mały problem C20ne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Oprócz omegi posiadam także kadetta z c20ne .
No i niedawno pojawił sie taki problem że kadett zgasł i niemoge go teraz odpalić.

Zmoich ustaleń wynika że brak jest iskry ale jest to dziwna sprawa bo cewka po przękręceniu kluczyka ma na wyjściu 12volt.

Jak kojarzycie omega mi padła i to powarzna sprawa więc musze go odpalić byłbym wdzięczny za jakieś sugestje.

Servus. Sprawdź czy masz pasek rozrządu lub czujnik położenia wału korbowego.

Pasek jest nienaruszony , a czujnik wału daje jakieś impulsy zmierzyłem miernikiem jak kolega kęcił rozrusznikiem

Jest taki problem że niemam gniazda diagnostycznego i nawet niemoge sprawdzić błędów więc opieram sie wyłącznie na sztuce dedukcjii.

Cytat:
Pasek jest nienaruszony

Rozdzielacz kręci się, jesteś pewien?

Tak rozdzielacz rozbierałem wczoraj ze dwa razy czyściłem go i sprawdzałem właśnie czy sie kręci.
Ja już nie mam pomysłów co mogło sie spieprzyć

Jutro miałem wyjechać i jak na złość oba opelki sie popsuły.

Jak sprawdzałem to nie ma iskry czy padnięty czujnik wału może takie coś spowodować ?

Cytat:
Jest taki problem że niemam gniazda diagnostycznego

Jak to nie masz??? W kadziu złącze nie wygląda na złącze, bo zatyczkę ma na stałe przymocowaną do nadwozia, więc na oko wygląda to na wtyczkę na wiązce.

Cytat:
czy padnięty czujnik wału może takie coś spowodować ?

Owszem , ale nie tylko on. Masz zasilanie po kluczyku na cewce, ale obwód wyzwalający może nie działa, może cewka , może ECU nie ma zasilania, może komunikacja czujnik rpm- ecu uwalona ....

Pomierzyć trzeba wszystko.

Cewke założyłem inną działającą zomegi i kicha nia działa zasila nie na komputer jeszcze sprawdze a jak nie pomoże to ten czujnik trza będzie zmienić

M 1.5 + na pin 18 ; 27 po kluczyku
- na 2, 14, 24,42

Czujnik rpm 1- na 48 ecu
2- na 49
3- na masę

No to miernik w rękę

Już działą

Okazało sie że na wtyczke w kompie dostawała sie woda i jeden pin przerdzewiał i nie było styku a był to pin od sterowania cewką i dlatego nie było iskry.

Awaria usunięte i można jutro śmigać w droge.

Dzięki za porady.