Zmatowione reflektory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Kupiłem pastę polerska GSM ( na roznego rodzaju zadrapania na wyswietlaczach komórek, zegarków ) i dziś z nudów postanowiłem przetrzeć reflektory w mojej omie. Po chyba 5 krotnym wyczyszczeniu każdego z nich naprawde wygladają prawie jak nowe. Troche sie trzeba namachac ale chyba sie oplaca. Spr czy cos to dalo dzis wieczorem i napisze... ale wygldąd HIT. Zna ktoś inne sposoby na poprawe szkielek (bardziej profesjonalne) ?

pozdr

cześć
polerowałem swego czasu szkła (plastiki) od zewnątrz i było lepiej. Jakiś tydzień temu kupiłem lampy soczewkowe. Wyczytałem na forum że można je rozklejać i po rozklajeniu (żadna filozofia - sklejone są taką jakby smołą, którą trochę rozgrzałem suszarką do włosów a później podważyłem dwoma wkrętakami płaskimi zaczynając od strony światła długiego aż całe szkło odeszło) w środku było pełno ciemnego pyłu na szkle od wewnątrz i na lustrach. Rozłożyłem lampy na czynniki pierwsze i dokładnie umyłem wszystko wodą z mydłem, wysuszyłem i przemyłem na koniec benzyną ekstr. Potem nagrzałem spowrotem obudowę i szkło, smoła zrobiła się mięka i skleiłem wszystko do kupy. chyba są szczelne bo pomimo dużej ulewy po założeniu nie parowały.
Efekt - lampy wyglądają jak nowe, i świecą całkiem dobrze!
powodzenia
ILKU

Chudy z przyjemnością dowiem się, jak będą się sprawować po tym zabiegu po np pół roku. Sam jestem ciekaw, ponieważ, szyby zrobione są z tworzywa poliwęglanowego utwardzanego. Z mojej wiedzy wynika, że warstwa utwardzana to zaledwie kilkanaście mikronów i taki zabieg może skończy się źle jeśli skasuje się tę warstwę. to w zasadzie można jeszcze pogorszyć sprawę. Ponieważ zaryzykowałeś, to będzie fajnie przekonać się empirycznie jaki będzie rezultat.
Czekamy na bieżące informacje.
Pozdr, Janusz

Swoje polerowalem w podobny sposob a potem, po ok. 4 tyg. lewy klosz zaczal pekac. I nawet nie wiedzialem o tych wszystkich utwardzeniach ale pomyslalem ze swietelka do niczego wiec... kupilem soczewki ( w debicy mozna upolowac w hurtowni za 230zl/szt). I w polaczeniu z zarowkami Tungsrama +30% light jestem z nich naprawde zadowolony, nigdy nie mialem tak dobych swiatel jak teraz.

a to ciekawe bo ja też przepolerowałem na maxa i jest jak nówka, normalne ryflowane z 96 w omie B. Ciekawe Ciekawe, zobaczymy, jak padną to też zabiore się za soczewki nowe...

Coś mi się wydaje, że zmatowione = zerwana (i do tego nierówno) warstewka z wierzchu. Może to oznaczać, że warstwy ochronnej i tak już nie ma.

Może teraz wystarczy nakleić na nie jakąś folię do szyb dla ochrony?

Cytat:
2004-12-31 11:19:11, Szarbia pisze:
Może teraz wystarczy nakleić na nie jakąś folię do szyb dla ochrony?

Najlepiej aluminiową

Witam!

Pół roku temu moje reflektory przeszły polerowanie pastą Automax. Pasta raczej do polerowania rys w karoserii, ale... efekt jest bdb
Odpukać, jak na razie nie raczyły zmienić ani swojego wyglądu ani „stanu skupienia”.

Pozdrawiam

z ciekawości sprawdziłem automaxa jest ok tylko trzeba sie napolerować. Ale przystawka polerska do wiertary załatwia sprawę. jast ładnie równo i czysto. I nie trzeba sie napracowac zbyt wiele jak przy polerce recznej. lampy lezą w garazu bo mam teraz soczewki. Więc nie sprawdze jak ta modyfikacja wpływa na ich trwałość. A niestery sa zakurzone od srodka. Szkoda moze jae rozbiore i wyczyscze. zobaczymy

u mnie rowniez sa zmatowione probowalem polerowac na kawalku i efekt daje niezly. przepoleruje je cale i zobaczymy reszte. wina tu jest po stronie tworzywa z jakiego sa wykonane lipa.

ps pasta polerska poprawia znacznie stan zewnetrzny reflektoro tylko jak kolega wspomnial trzeba sie namachac
pozdro

ja też się mogę wypowiedzieć bo wreszcie się wziąłem za moje reflektorki.Po ich wyjęciu i rozebraniu zakupiłem pasę do polerowania lekko scierajacą ,,TEMPO'', którą można dostać na każdej orlenowskiej stacji i dawaj 3 i pół godziny polerowania (2lampy).
Efekt jest niesamowity, tzn. jest duzo jasniej. Refletktorki wreszcie swieca jak powinny. Przy okazji wyczyscilem sucha szmatka lustra, przetarlem styki.
Nadmienie ze mam zainstalowane zarowki Philipsa + 50%, więc efekt jest tym bardziej widoczny. Jak ktoś ma trochę czasu to polecam, zabawa jest, no ale efekt......murowany

pozdr.

ja tez uzylem tempo sprawdza sie nie wiem jak bedzie za rok czy pol ale narazie git

Witam. Muszę się z przyjemnością dołączyć do fanów pasty "TEMPO", czyściłem swoje reflektorki ok. dwóch miesięcy temu i z przyjemnością przyznaje, że nadal wyglądają świetnie.

Pozdro z Suwałk k27

a jak komuś się nie chce robić to po 38zł są nowe szkła do omy

Cytat:
a jak komuś się nie chce robić to po 38zł są nowe szkła do omy

acoś więcej w tej kwestii, gdzie i za jakie?

Gdzie można dostać i jak załatwić szkła do Omegi B (zwykłe)
Szukałem na Alegro ale nikt nie miał

Grzesdz1

Do omegi B nie ma szkieł, jakbyś czytał wątek, to byś wiedział, helmut ma w dupie takie bzdury i kupuje nowe lampy

eee tam, polecam jednak wyczyszczenie kloszy, a jak juz zmieniac to na soczewy, taka jest moja opinia...
pozdr.