Poziom oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, możliwe że temat był już poruszany, ale nie udało mi się znaleźć go w takiej formie jak mnie interesuje
mam takie pytanie czy komora oleju w Orion 1,6 16V 1991 jest dzielona. pytam bo jak sprawdzam poziom oleju to w zależności gdzie stoję to pokazuje inaczej. jak sprawdziłem w warsztacie, gdzie poziom gruntu był na bank to musiałem spuścić. a jak wróciłem i sprawdziłem na parkingu to było poniżej X.... (starałem się wybrać miejsce w miarę równe)
z góry dzięki za wszelkie info, pozdrawiam!!!

Mnie uczyli że jesli sprawdza sie poziom oleju w silniku samochód przynajmniej musi odstać 12-14 godzin aby cały olej spłynął i dopiero można sprawdzać. Ustawienie samochodu ma minimalny wpływ na poziom oleju, ale odczekanie tak.

No chyba że sie mylę, i uczony byłem źle to prosze mnie poprawić.

Poziom oleju, mierzony po kilku godzinach, no może bez przesady 12-14, w aucie stojącym na równej nawierzchni powinien zawierać się pomiędzy kreskami.

A miska olejowa w Orionie nie jest dzielona.

okey dzięki za posty, po prostu myślałem że może miska jest dzielona na komory, w sumie dziwne by to było, ale zawsze można zapytać

Cytat:
2007-05-10 12:57:16, WilK pisze:
....A miska olejowa w Orionie nie jest dzielona.

No chyba, że przerabiałeś pod maską jak Spark w swoim MK2...

Dokładnie to miska w CVH ma wzmocnienie w środku i może się komuś kojarzyć z przegrodą. Ale to tylko taki widok.

teraz mam już pewność i sprawdzę po odczekaniu (dłuższym niż zazwyczaj ) dzięki jeszcze raz
p.s. miski nie przerabiałem

a mnie uczyli, że poziom mierzy się po kwadransie od wyłączenia motoru na ciepłym silniku

ja do tej pory tak robiłem bo tak mnie uczył mój fader ale teraz spróbuję tego drugiego sposobu... odczekam i z rana przetoczę go na parkingu na jakieś równe miejsce i będę miał już pewność.

Najlepiej mierzyć rano, po nocnym postoju. Wtedy wynik powinien być powtarzalny i wolny do grubych błędów.

Cytat:
Najlepiej mierzyć rano, po nocnym postoju. Wtedy wynik powinien być powtarzalny i wolny do grubych błędów.

Dokładnie to miałem na myśli pisząc swoje 12 godzinek.
Mój tak stoi mniej więcej od wieczora do rana.