MotoNews.pl

Stukanie z tylu w mkVII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem. Dzis zaczelo mi "cos" stukac z tylu. Wiem ze moze byc mnostwo powodow niemniej moze sa jakies czeste usterki tego typu w tym modelu i prosze o rade bo samochod mam krotko.

Pokrotce opisze objawy. A wiec stuka glownie na wybojach choc nie zawsze. Czasem przy ruszaniu i rzadko przy chamowaniu. Przy jezdzie prosta droga jest ok. Jak otworzylem klape tylna i z prawej strony "pobujalem" to tez byl tepy stukot jakby sie cos dostalo np. pomiedzy nadkole a tapicerke. Dziwne tepe stukanie. Mam nadzieje ze nie wytlumaczylem zbyt pokretnie.
aa w bagazniku nie ma nic, wyjalem wszystko i dalej to samo. "Splawik" w baku tez raczej nie. Pomozecie???

Z gory dziekuje za sugestie.

Pozdrawiam

poduszka gumowa na amorku? pojedź na stacje diagnostyczną to ci przetrząsą auto i powiedzą czy amorek nie trzyma Jak tam wyjdzie że ok, to śrubokręt weź i pokręć tymi plastikami co opierają tylną klapę tj. wykręc je bardziej żeby klapa sciślej przylegała do zamka.

amor?
tuleja met-gumowa? choc te z tylu raczej sa pancerne.
a amortyzator jest dokrecony?
pozdr.

Powinienem pojechac na kanal ale jak zwykle w zyciu bywa jak cos trzeba zrobic to malo czasu Jak teraz jechalem to zdecydowanie czesciej stukalo przy ruszaniu i przyspieszaniu niz na wybojach. Tak jakbym mial cos luznego gdzies i uderzalo. Myslalem nawet zeby zapasowe kolo wyjac i sprawdzic ale snieg sie rozpadal i zrezygnowalem. Ale kolo sprawdzielem jest dobrze umocowane wiec nic w bagazniku na 100%.

Odnosnie amortyzatorow...jest mozliwe zeby stukaly nawet jadac po rownej nawierzchni??
I dwa czy jest cos co by moglo sie obluzowac w poblizu kol i miec podobne objawy??

Srawdzalem rure wydechowa czy przypadkiem tam sie nic nie obluzowalo i rykoszetem nie robi halasu, ale trzyma jak bogatego za serce

Pozdrawiam

z tego co piszesz, obstawial bym tuleje, ale tak jak sie nie widzi, to sobie mozna gdybac

schyl sie, zlap reka za belke i sporbuj nia szarpnac, jak bedzie na niej luz to wyczujesz w reku. ale szarp przod-tyl, jakbys mial przetoczyc auto.

jak tlucze Ci na rownym, to raczej nie bedzie nic z wyposazenia auta, typu: kolo zapasowe, plastiki, itp. chyba ze masz krzywe kola, robia sie wibracje i auto sie wzbudza (drzy) tym samym powodujac halas innych elementow.

obejrzyj go dokladnie na elementach ruchomych.

powodzenia.

oki sprobuje sprawdzic, w przyszlymtygodniu i tak sie wybieralem do mechanika, oby duzo nie kosztowala ta usterka...

Dzieki

no to odkopuje watek !!!

u mnie od jakiegos czasu cos stuka na nierownosciach w tylnym zawieszeniu, pewien bylem ze amorki, bo wymienilem sprezyny to pomyslalem ze teraz padly amorki, ale bylem dzis na badaniu i wyszlo z przodu po 80% a tyl lewy 40% a prawy 38% i koles powiedzial ze dobrze, wiec teraz nie wiem co mam wymienic, skoro amorki sa dobre to co padlo ??????

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2007-05-30 19:56:52 ]

tyl jeszcze ujdzie, choc mi stukaly troszke jak mialem ok 35%
podjedz do mechanika i niech zobaczy tylnie tuleje, bo moga tez one postukiwac, bo guma sie moze juz troche przetarla
ostatnio u siebie wymienialem, zajelo mi to 3 godz. byloby szybciej ale nie wiedzialem po raz pierwszy co i jak, i nie chcialem pourywac srub.....

Cytat:
2007-05-30 19:56:09, Kamil_K pisze:
no to odkopuje watek !!! u mnie od jakiegos czasu cos stuka na nierownosciach w tylnym zawieszeniu, pewien bylem ze amorki, bo wymienilem sprezyny to pomyslalem ze teraz padly amorki, ale bylem dzis na badaniu i wyszlo z przodu po 80% a tyl lewy 40% a prawy 38% i koles powiedzial ze dobrze, wiec teraz nie wiem co mam wymienic, skoro amorki sa dobre to co padlo ?????? [ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2007-05-30 19:56:52 ]

ja z tyłu ma 68% i 69% i myślałem ze mi amory padły?