ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem : Swieci mi sie pomaranczowa kontrolka od ABSu na desce , ktoś wie co zrobić zeby znowu było wszystko wporządku oczywiscie system teraz niedziała , ale działał jeszcze jakis m-c temu?
Słyszałem ze wystarczy wykasowanie błędów z kompa, jakie są tego koszty i gdzie to można zrobic oczywiscie ze względów finansowych wolał bym odpuścic wizyte w autoryzowanym serwisie bo tam koszty czasem dziwnie rosną ,a i czy ten słynny P Sławek zajmuje sie takimi sprawami u gdzie miesci sie jego "Centrum Dowodzenia"

ja tam nie mam abs to mnie zaraz zakrzycza ale gdybys zadal sobie trud i przejrzal forum to bys wiedzial ze najczestsza usterka sa pekajace kable szczegolnie z przodu i to najczesciej powoduje uszkodzenia..a pan slawek to raczej ci bledow nie skasuje (chyba ze da sie te bledy usuwac rowniez przez odpiecie aku) bo z tego co mi wiadomo nie ma skanera

na 99% kabelek od czujnika ci się urwał

Zobacz TU w dziale porady

Witam,
zgadzam się z większością odpowiedzi, to jest wina kabli. U mnie jest to samo raz świeci a raz nie. Świeci jak jest sucho (mroźno). Jak jest chlapa lub deszcz wszystko wraca do normy (stwierdziłem to wjeżdzając w dużą kałużę - woda przewodzi prąd). Ostatnio jak były te mgły przy - 20-30C to ABS miałem przez 2 tygodnie, myślę że jak cieplej się zrobi (wiosna) to zajrzę do tych kabelków.

Pozdrawiam
OLOBC

ten ABS był a ot tak to sie chyba kable nie urywają , jutro podjade na MPT tam jest chyba service Daewoo, kurna niechce ale chyba musze bo jak mi cos nie działa

Cytat:
2006-02-07 22:53:15, Kula69 pisze:
ten ABS był a ot tak to sie chyba kable nie urywają , jutro podjade na MPT tam jest chyba service Daewoo, kurna niechce ale chyba musze bo jak mi cos nie działa

One sie nie urywają ot tak, one pękają ze starości i zmęczenia materiału.

radze jak najszybciej usunąć usterkę, bo w krytycznej chwili może ci zabraknąć hamulca - wciskasz pedał, a abs zabiera hamulec.

Cytat:
2006-02-08 01:09:08, Robert_S pisze:
radze jak najszybciej usunąć usterkę, bo w krytycznej chwili może ci zabraknąć hamulca - wciskasz pedał, a abs zabiera hamulec.

O tak , bardzo głupio auto się wtedy potrafi zachować, lepiej odpiąć modulator żeby było pewne że ABS nie zadziała przypadkowo, dobrze się sprawdzają kable zasilające od kompa (i zostaje 1 wolny w zapasie )

Po wykasowaniu błędów miałem bardzo przykrą sytuację otóż jak przejechałem ok 10 km o d warsztatu ( w tym część w korku) , przewód od modulatora do prawego koła oczywiscie ten hamulcowy zrobił sie czerwony, dojezdzając do swiateł ( całe szczęście ze w korku to predkość była nie wielka przygasły mi zegary i poszedł dym z pod maski i coś ukradło mi hamulce okazało sie ze ten przewód się rozgrzał ) i PĘKŁ. I padłem na koszty a miało byc tak piknie i ABS miał działa, teraz mam odłączony modulator, jedyne co wiem to na skanerze wyskoczył błąd cewki modulatora?? i pytanie czy to sie naprawia??

Po dłuzszym działaniu i wymianie kabli na przedzie sie spier...ło, dzis zaswieciła mi sie ta jeb...na kontrolka
sprawdziłem przewody przednie i sa gitara , wiec co?? moze tylnie?? czujnik?? jak to sprawdzic??