Instalacja gazowa dziala tylko w trybie awaryjnym - co jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam poloneza GLI z 2000 roku z instalacja Bedini. Komputer gazu obsluguje 3 tryby:

-> tryb I: benzyna (jezdzi tylko na benzynie, pali sie czerwona kontrolka)
-> tryb II: start na benzynie, po os. 30 st. C przelaczenie na gaz (pali sie zielona i zolta kontrolka przed przejsciem, po przejsciu swieci sie zielona kontrolka)
-> tryb 0: tryb awaryjny - zapala i jezdzi na gazie (zielona kontrolka miga)

Na stale mialem przelaczone na II i dzialalo ok (tzn. wpierw benzyna, po os. temp. 30 st. C przelaczal sie na gaz).

Od wczoraj jednak mam problem, poniewaz przy uruchamianiu silnika w poz. II uruchamia sie od razu na gazie w trybie awaryjnym i miga zielona kontrolka trybu awaryjnego (zamiast najpierw odpalic na benzynie, a potem dopiero sie przelaczyc na gaz).

Co to moze byc? Dodam, ze niedawno mialem wymieniany reduktor i elektrozawor - czy to moze byc przyczyna?

Dodam, ze tryb I (tylko benzyna) dziala i jezdzi na benzynie.

Te bedini to pewno stare jusz hyba przełącznik

Udalo mi sie rozwiazac ten problem. Posprawdzalem kabelki itp. i w koncu wzialem sie za centralke, dla eksperymentu po wsadzeniu kluczyka do stacyjki poprzelaczalem kilka razy z poz. II, na 0 i z 0 na I nasluchujac czy sie przelacza miedzy gazem/benzyna i za ktoryms razem zadzialalo jak nalezy (zolta i pomaranczowa lampka sie pala). Wyglada mi to na mechaniczne uszkodzenie... przycisku do przelaczania . Ale poki co dziala tylko czasem trzeba kilka razy "pomachac" przyciskiem.