MotoNews.pl

[VII] 1.8TD 90km problem ze sprzegłem, moze ze skrzynia.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

moj biedny escorcik kombi po 240000km ( prawdopodobnie ma 340k )

zaczyna fiksowac... ciezko wchodza biegi pierwszy drugi trzeci, wsteczy.. na wylaczonym silniku wchodza jak zloto, po wlaczeniu zaczyna sie jazda, im cieplejhszy silnik tym jest gorzej... auto doznało lekkiego przymulenia w tym samym czasie. Teorie sa dwie, albo skrzynie szlag trafia, albo sprzegło niewysprzegla.. auto niestety mam tylko od 30k km i niewiem co z nim kiedy jak gdzie po co dlaczego z kim na kim i za ile bylo robione...

mam jechac ok. 300km w jedna strone na dniach i obawiam sei ze po 200 juz bedzie isnty dramat, jezeli to niewysprzeglajace sprzeglo, to to bedzie pikus pewnie linka czycos, jak skrzynia to dowidzenia auto mnie na miejsce niezawiezie w terminie.

licze na szczerą diagnoze mojego problemu, reasumujac mamy :

ciezko wchodzace biegi ( czasami wogole nie wchodzace ( jak wycisne sprzeglo i wcisne znowu potrafi zalapac )), na zimnym ciezko wchodza, na cieplym jeszcze ciezej, czasami cos mu sie stanie i nagle jakis bieg wejdzie jak w nowce, na postoju bieghi chodza idealnie no i do tego jeszcze dochodzi ubytek w dynamice srednio mocny.

Na bank masz koniec sprzęgła,typowe objawy.

Jesli chodzi o biegi mialem identycznie, z tym ze w zeszlym roku bylo wymieniane sprzeglo i lapie ladnie od dolu. Z problemem poradzilem sobie w dosc prosty sposob: wydluzylem pancerz linki sprzegla o 5mm i teraz sprzeglo chodzi idealnie - po prostu bardziej wysprzegla i po rozgrzaniu rozlacza do konca.

Witam Kolegów,

Mam podobny problem - biegi ciężko wchodzą. Konkretnie nie chce wejść 1bieg i wsteczny. Muszę wyłączyć silnik, wbić bieg i odpalić na biegu. Generalnie im silnik bardziej rozgrzany, to biegi gorzej chodzą. 3,4,5 chodzi prawie normalnie. Chociaż nie zawsze.
Sprzęgło wymieniałem rok temu, powinno być ok. Pojechałem do mechanika, podciągneli linke od sprzęgła, było ok. 3dni później znowu to samo. Wróciłem do mechanika, założyli nową linkę od sprzegła, auto chodziło pięknie przez 2tygodnie. Teraz znowu to samo. Wysprzęglik jest niby ok (wymieniany 1,5roku temu).
Czy ktoś może mi pomóc? Co to może być? Czy prawdą jest, że może być to zepsuta skrzynia biegów? Tylko dlaczego raz chodzi, raz nie.

Proszę o pomoc

pozdrawiam
Łukasz

Wykręć puszkę filtra powietrza i tam będzie taka dźwignia z kawałkiem odlewu nasadzonym na końcu do którego jest zamocowana linka, ostatnio u mnie to się obluzowało i zsunęło trochę, biegi mi ciężko wchodziły, po kilka razy musiałem próbować wbić 1 zanim dojechałem do domu. Po nałożeniu znowu na swoje miejsce, problem zniknął.

evert 69 - jak masz MKVII to weż klucz imbus, nachyl się w okolicy pedałów i znajdziesz na pedale sprzęgła u góry śrubkę na imbusa, kręć delikatnie bodajże w prawo i sprawdzaj co chwile czy się polepsza, powinno pomóc. Jak wcale nie reaguje na te kręcenie to może Księżyc od regulacji jest pęknięty i wraca na tą samą pozycje - wtedy możesz dać podkładke przy łapie sprzęgła na lince taką powiedzmy 8mm.

Przchodziłem to samo - u mnie był pęknięty księżyc, R i 1 wcale nie chciały wchodzić, po wymianie półksiężyca i wyregulowaniu wwchodzimy biegi jak w masło pozdro