MotoNews.pl

Piski przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Po przejechaniu ok. 2-3 km w trakcie hamowania piszczą mi hamulce. Samochód kupiłem miesiąc temu i podobno ma nowe klocki, ale przejechałem już 2500 km i nadal piszczy. Jak się tego pozbyć? Oprócz tego przy lekko skręconych kołach w prawo słychać lekkie piszczenie, podobne do tego przy hamowaniu. Tak się dzieje tylko w jednej określonej pozycji kół. Od czego zacząć przy usuwaniu piszczenia?

Pozdrawiam
Cameel

Niektóre klocki piszczą i tego się nie zmieni...

Cytat:
2007-05-22 17:03:25, Cameel pisze:
Od czego zacząć przy usuwaniu piszczenia? Pozdrawiam Cameel

Od zmiany klocków na inną markę.

Tak jak koledzy piszą. Niektóre klocki w konfiguracji z danymi tarczami tak maja. Ja mam klocki samko (jakaś wersja budżetowa) i niestety wstych hamować - wydaję dźwięki jak towarowy na stacji Koluszki.

Co prawda słyszałem o takim dziwnym patencie (od osoby która sobie nie robiła jaj - za to ręczę) że nalezy posmarowac powierzchnie cylinda w tłoku hamulcowym - tam gdzie wchodzi ta sprężysta blaszka od klocka wewętrznego. Ale bałem sie spróbować, bo jednak hamulce+smar to nie jest najlepsze połaczenie...

No to jestem trochę spokojniejszy
Myślałem, że czeka mnie jakaś większa robota, a w takim razie pojeżdże jeszcze tak, a klocki wymienię jak będę miał lekką nadwyżkę finansową (a na to się niestety nie zanosi w najbliższym czasie)

Cytat:
2007-05-22 20:14:47, Cameel pisze:
No to jestem trochę spokojniejszy Myślałem, że czeka mnie jakaś większa robota, a w takim razie pojeżdże jeszcze tak, a klocki wymienię jak będę miał lekką nadwyżkę finansową (a na to się niestety nie zanosi w najbliższym czasie)

ja bym jednak dla świętego spokoju pojechał do mechanika - niech zajrzy w hamulce skoro nie jesteś ich do końca pewien, koszt tego zabiegu powinien zamknąć się w 20-30 zł (może drożej jeśli będzie ściągać bębny)