[E36] Różnice w zawieszeniu po 06.92

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
jestem posiadaczem e36 z konca 91, od kilku dni przymierzam sie do zmiany amortyzatorów przednich tylko w sklepach wystepuja dwa modele. Ogólnie dostepne są amortyzatory po 06.92 (w korzystniejszej cenie) tylko nie wiem czy dam rade je zamontować?

z kilkudniowych poszukiwaniach znalazlem pobiezne informacje o innym sposobie mocowania u gory (starsze miały dłuzsze gwinty)
na ile sa sprawdzone te informacje tego nie wiem.

Jesli zakladajac ze nowsze maja krótsze gwinty czy można zmienic "poduszki"(nie wiem jak dokładnie się nazywa górne mocowanie) mocowań od nowszego modelu?

tak różnia sie amory od tych poniżej 06.1992 miałem rok temu taka becie i wymieniałem w niej amorki a jażmo nie opłaca ci sie kupywać bo sa drogie fak ze te amory co ty chcesz zakupić sa droższe

Zawieszenie różni się:
1. mocowaniem łacznika -w nowym brak - u mnie występował łącznik stab. krótki tzn "do wahacza" - także nie miałem z tym problemu (jeżeli ktoś ma łacznik długi przykręcony do amortyzatora musi kupić starszy amor)
2. średnicą gwintu -stary 12mm(19) nowy 14mm(22)
- przeszło bezboleśnie przez jarzmo - wystąpił mały problem ze skręceniem kolumny - rozwiązany przez zablokowanie nakrętki (22) i zakręcanie kluczem sześciokątnym

uwagi:
- nie występuje dystans, który mozna znaleźć na realoem porównując np 91r i 93
- 200zł pozostaje w kieszeni
- jeżeli ktoś nie ma pojęcia o tym oraz sciagaczy do sprężyn niech się za wymiane nie zabiera!!!

zamontowane zostały amoryzatory firmy BILSTEIN nr katalogowy VNE-4419
VNE-4420
w e36 1991r