Dobre bo do Espero!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Małymi kroczkami, aczkolwiek w przód "wyprowadzam auto na prostą" i co raz bardziej jestem z niego zadowolony. Ale kupując różne części często słyszę "panie to dobre, bo to do Opla". Już mi ten opel bokiem wyłazi.
Kiedyż wreszcie usłyszę: "Panie to dobre, bo to oryginał do Espero!" ??

Pozdr.
Wiesiek Porębny (Maestro)

Wątpie, żeby ktokolwiek kiedykolwiek wypowiedział takie zdanie - poprostu oryginały do espero albo są równie dobre (zazwyczaj tej samej produkcji GM) ale wtedy są droższe od oplowskich, albo gdy są w porównywalnej cenie lub tańsze (a to prawdziwa żadkość) to zazwyczaj są produkcji koreańskiej o niezbyt dobrej jakości. Niestety taka jest smutna prawda, że nie opłaca się kupowac oryginałów z napisem "genuine parts daewoo" bo są jakości rzemieślniczych zamienników a kosztują więcej niż oplowskie częsci GM. Zresztą mimo całej sympatji do firmy Daewoo sam staram sie przy kazdej naprawie używac cześci oplowskich bo mam do nich większe zaufanie i pewnosć co do jakości.

Sprawa ta nie dotyczy tylko czesci oplowskich, najlepszy przykład to tłumiki. Tłumiki firmowe daewoo te do espero i np lanosa sa bardzo kiepskiej jakości, w tym przypadku duzo lepiej sprawdzaja się tańsze, polskie zamienniki. Trzeba się cieszyc, że jest jeszcze jakies wyjście poza kupowaniem oryginału, szczegolnie do espero.

A ja obojętnie co wymieniałem (póki co nie było tego wiele), to zawsze był to zamiennik bliżej nieokreślonego producenta z napisem Made in EU i wymienione z 5 opli i ze 3 DU do których pasuje... a i często jest robiony w tej samej fabryczce co oryginał.

Ja jak cokolwiek wymieniam i dowiaduję sie ile kosztują oryginały... to wymiękam....
Kupuje zamienniki... tak jak Piotr... bliżej nie określonego producenta ... i jak do tej pory wszystko OK

Najczęściej na opakowaniu faktycznie pisze "OPEL" i przeważnie Kadet...

I zapewne jeszcze Vauxhall... jedyną rzeczą jaką wymieniłem na oryginalną był przekaźnik z napisem DU (za 19 zł).
Pytałem się nawet mechanika czy istnieją jeszcze oryginalne części - odparł, że tak, ale on nie pamięta kiedy ostatnio do zachodniego auta montował jakąś oryginalną część.

A ja starm sie kupowiac najtaniej, ale jak mam do wyboru w tej samej cenie oplowski, a DU to wole DU, Uwazam ze jakiby nie byl zamiennik to zawesze bedzie gorszy od oryginalnej czesci, nawet jezeli byla robiona w Koreiiiii. Espero jest dobre i jezdzi dobrze bo jest zrobione z czescie Oryginalnych, a nie z jakis dziwnych, mimo ze casami one sa zamiennikami od Opla. Reasumujac, najlepiej kupowiac tanio i dobrze potem mozna kupowiac oryginalnie i w przystepnej cenie, a na koniec oplowski w przystepnej cenie

Ale zamieszalem!!!

Cytat:
2003-06-13 15:37:43, FGM pisze:
A ja starm sie kupowiac najtaniej, ale jak mam do wyboru w tej samej cenie oplowski, a DU to wole DU, Uwazam ze jakiby nie byl zamiennik to zawesze bedzie gorszy od oryginalnej czesci, nawet jezeli byla robiona w Koreiiiii. Espero jest dobre i jezdzi dobrze bo jest zrobione z czescie Oryginalnych, a nie z jakis dziwnych, mimo ze casami one sa zamiennikami od Opla. Reasumujac, najlepiej kupowiac tanio i dobrze potem mozna kupowiac oryginalnie i w przystepnej cenie, a na koniec oplowski w przystepnej cenie

Ale zamieszalem!!!

Oryginalne części to dno, słabe i mało trwałe. Tylko chyba tarcze sporo wytrzymują, tylko skutecznością nie grzeszą

Końcówki drążków Du, a Opla to niebo a ziemia...

Gdyby nie lipne zawieszenie, detale wykończenia, rdza, to wtedy Espero byłoby naprawdę b. dobrym autem

Więc z tego co sie nasłuchałem a po części sam sprawdziłem:

dobre oryginalne części - fabryczne (DU):
- sprzęgło
- tarcze
- kable WN
- okładzinki w bębnach - te nitowane, nie klejone....

niestety ceny są często zaporowe - kable WN do ESPERO 2,0 produkcji GM kosztują ok. 160 zł.

u mnie orginalne tarcze pekly po 30.000

A ja tarcze mialem przez 140.000

Ok, koncowki masz racje - Opla sa lepsze, a jakos mam sentyment do DU, inna sprawa ze nic w nim nie wymieniam bo nic sie nie psuje. Ale jak wymienilem to cos od sprzegla, pompka czy cos takiego to kupilem DU