MONTAZ PAROWNIKA KLIMATYZACJI POMOCY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,od jakiegos czasu posiadam opla omege B 2.0 16V '94r Pojazd ten nie jest wyposazony w klimatyzacje i bardzo mnie to dreczy,bede probowal taka klime zalozyc sobie sam,mam mozliwosc zakucia wszystkich wezy i nabicia czynnikiem chlodzacym we wlasnym zakresie. Pracuje w firmie gdzie sie to robi (ale nie w samochodach) Jedyne dreczace mnie pytanie to czy jest miejsce przy nagrzewnicy pod deska na parownik w omegach bez klimy,czy trzeba wymienic calosc? Czyli nagrzewnice z parownikiem z obudowa,z kanalami rozprowadzajacymi powietrze itd. Czy juz ktos z was montowal klimatyzacje do swojej omegi,moze ktos rozbieral deske w omedze z klima i bez. Bardzo prosze o jakies wskazówki. DZIEKUJE

Sprzedaj swoją omkę i kup w wersji z klimą. mniej będzie Ciebie to kosztowało pieniędzy i nerwów

HE HE,to by bylo z byt proste Tak jak mowilem,obsługe klimatyzacji mam opanowana,elektrycznie tez mi ktos to zrobi,jedyny koszt to parownik,no i wysilek wlasny. To naprawde jest do zrobienia. Ale przed przystapieniem do dzialania chcialem sie zorientowac czy moze juz ktos z tym walczyl i czy sie podzieli swoja wiedza. POZDRAWIAM

A ile masz chłodnic? Bo ja mam 2. Piszę to bo nie wiem jak jest z wersjami bez klimy

Masz dwie bo ta druga to skraplacz od klimatyzacji. Wpada do niego sprezony gas ktory sie w nim skrapla i leci dalej w postaci cieczy. A moze jest ktos z okolic Sulejówka czy Warszawy kto ma omege 2.0 z klima? Moze moglbym sobie podejzec co nie co.

No to wątek na czasie i się podepnę
Będę chciał teraz czyścić klimę tymi psikaczami i nie wiem gdzie mam psikać koło silnika i tego układu (czyli skraplacza i parownika. Chodzi mi o to, gdzie mam włożyć przewód i nie wiem co można tam otworzyć a czego nie ruszać
o czyszczeniu wewnątrz i i filtrach to wiem
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Hohlick dnia 2007-05-20 17:14:18 ]

witam, musisz wejć pod omege i obok skrzyni biegów sa taki dwie rurki jedna od strony kierowcy jest dłuższa a druga od strony posażera jets krutka, ja lałem tam ile wlazło aż piana leciała z nawiewów na nogi ), i teraz jest lepiej, świży zapach i nieparuje mi wkońcu przednia szyba.

Bardzo prosze o powrot do mojego tematu. Bede wdzieczny za kazda pomoc.

Gregory, postaram się sprawdzić dzisiaj w EPC i dopiero w srodę dam odpowiedź bo jutro mnie nie ma w robocie.

Hohlick, musisz mieszać zamiast odpisac jak wiesz, a jak nie wiesz to .... najlepiej nic nie pisz!!!

P.s.Prawdziwy błąd drukarski ( Chochlik )

O.widze ze jest jakas szanasa na jakas przydatna podpowiedz. Z gory dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Poszukałem w EPC, ale nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć.
Sa dwa układy- przeznaczone do klimatyzacji manualnej.
1 - całość z parownikiem
2.- bez parownika
Ten pierwszy ma jekieś dodatkowe rurki do podciśnienia, a ten drugi nie.
Myslę że powinieneś zdjąc schowek i bedzie wszystko widoczne jak na dłoni.

No i dzieki za fatyge,tak zrobie,jak bede mial chwile to zdejme go i sobie to poogladam. Jak dojde do jakis wnioskow to dam znac,moze ktos z tego skorzysta.

[ wiadomość edytowana przez: gregory22 dnia 2007-05-23 19:51:27 ]