świeca & olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak wykreciłem pierwszą swiece od lewej to jest cała ubruzona od oleju reszta jest spoko co to moze być? czy czas na wymiane serduszka ?

nikt mi nie pomoze

U mnie pomogła wymiana pierścieni, ale głdzie cylindra były w bardzo dobrym stanie, bez zarysowań i rantów.

Na pewno przydałaby się badania przed postawieniem diagnozy.

Jeśli jest olej to przyczyn może być wiele, dwie najbardziej prawdopodobne to uszczelniacze na zaworach lub pierścienie.
Zmierzyć ciśnienie sprężania to powinno dać jakiś obraz.

dosłownie masakra ale nie wiem czy bedzie mi sie opłacalo to robic czy poprostu nowy silniczek

a kolega to chce nowy w sensie nowy
czy nowy czyli ze szrotu??

nowy w sensie szrocik a lbo jakiś cały samochodzik po wypadku lub cośik sprowadzonego ale jak narazie trzeba zacząć odkładać a jak sie dowiadywałem to silniczek 1,6 16v to 1000zł kosztuje

tan 1000 to sobie odłóż na porządny remont tego co masz - na pewno wyjdziesz na tym lepiej

Zależy co sie w silniku wysypało. Jak do roboty masz pierścienie lub uszczelniacze to koszt nie jest aż taki straszny.

Jak to coś większego i cena naprawy porównywalna będzie do ceny "nowego" silnika w dobrym stanie to wtedy sie zastanawiaj nad przekładką. Ale istnieje ryzyko że kupisz coś w stanie jeszcze gorszym od swojego serca.

Najpierw pomierz ciśnienie.

ok dzieki

lepiej wremontowac i wiedziec co sie ma, bo mozna sie w jeszcze wieksze bagno wpakowac