MotoNews.pl
10 Tester bingo (185311/0) - NT

Tester bingo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak sobie ostatnio pomyślałem, że fajnie byłoby mieć tester do instalacji LPG II generacji. Coś na wzór Diagnostic Boxa od BRC. Tylko to musiałoby działać np z Bingo.
Chodzi o to, że nie jest wygodne wożenie odpalonego laptopa na siedzeniu obok cały czas, a zazwyczaj chcemy tylko zobaczyć, czy ta nasza instalka reguluje, czy krokowy się otworzył na maxa i mamy I generację.

Dlatego widziałbym takie urządzenie w postaci malutkiego pudełka z trzema diodami. Mieszanka uboga - stechiometryczna - bogata. Całość podłączona do interfejsu Bingo (ale niekoniecznie bingo!). Podłączamy sobie to, stawiamy na desce rozdzielczej i możemy nawet na stałe z tym jeździć.

Problem jest tylko jeden. Trzeba znać protokół transmisyjny takiej centralki (formaty ramek - co tam leci po tym kablu).

Czy wie ktoś, skąd sie dowiedzieć jak wygląda transmisja danych pomiędzy programem na laptopie a centralką?

Orłem to ja nie jestem w tej dziedzinie , ale protokół transmisji to standard RS232 (przecież fejsy są identyczne), problem tylko jak są kodowane poszczególne sygnały. Pewnie inaczej niż przez zdekompilowanie kodu jakiegoś softu się nie dowiesz, bo nikt Ci nie udostępni takich danych.
Tylko czy jest sens aż tak kombinować? Jeśli chcesz tylko mierzyć skład mieszanki (uboga, stechiometryczna, bogata) to zwykły tester lambdy wystarczy. Ale jak chcesz mieć podgląd pod pozostałe parametry to bez ingerencji w soft pewnie się nie obejdzie. To raz, a dwa to problemem może być odczyt danych poszczególnych sterowników, które mogą przesyłać te dane w różnych pakietach, więc musiałbyś tą czarną skrzynkę oddzielnie zaprogramować dla każdego typu sterownika. Gdyby nie było to potrzebne to wszystkie sterowniki LPG umożliwiałyby diagnostykę za pomocą jednego programu, a nie każdy swoim. Ale to tylko moje domysły.

No w sumie tak, jak chcę mierzyć tylko lambdę to po co przekombinowywać

RS232 mówi tylko o warstwie fizycznej interfejsu, natomiast nie mówi już nic bitach parzystości, protokole danych...

Cytat:
natomiast nie mówi już nic bitach parzystości

Eeee no nie, gdzieś kiedyś (jak jeszcze w zamierzchłej przeszłości miałem commodorka) szukałem podobnej wiedzy na temat RS-a, żeby sobie drukarkę podpiąć (można tam było to zrobić po LPT lub RS. I takie info gdzieś wtedy dorwałem. Nawet dość niedawno coś takiego mignęło mi na "elektrodzie". Nawet w niektórych (mocno zaawansowanych) instrukcjach do płyt głównych są dokładnie opisane te porty (ich piny bity i napięcia).
Tu coś niecoś. Może Ci się przyda . I jeszcze tu

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-05-21 12:18:03 ]

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-05-21 12:22:24 ]

OK. Porty - jasne. Transmisja bitów - jasne. Ale już transmisja danych... Nie za bardzo. Chodzi mi o to, że odebrać bajty od Bingo może i możnaby ale zinterpretować w prosty sposób już niekoniecznie

No właśnie o tym pisałem, że bez dekompilacji, albo kodu źródłowego softu w poszczególnych kompach nie ma szans na opracowanie takiego uniwersalnego testera . Być może część danych jest transmitowana w ten sam sposób ale na pewno nie wszystkie.

No można by jeszcze podsłuchać co tam w kablu idzie, jak komp LPG gada z PC, ale analiza tego to .... Dla kogoś kto ma dużo czasu