Pasy bezpieczenstwa czy wymieniac.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc. Mam takie male pytanie. Czy jest sens (potrzeba) wymienic pasy bezpieczenstwa w Ladzie (bezwladnosciowe). Auto jest z 1996 r. Ma przejechane ponad 300 tys i niegdy nie mialo jakiegos wiekszego wypadku/stluczenia, czyli pasy w zasadzie nigdy nie mialy szansy sie nadwyrezyc. Dzieki z gory za porade. Pozdrawiam.

Eeee takich rzeczy sie nie wymienia

Wymienia się wtedy, gdy masz napinacze
No i chyba, że już Ci rzeczywiście pasy nie chcą się zwijać - ja mam tak z tylnymi, które chodzą, jak chcą

Czytałem, ze po każdej większej stłuczce, w kórej zadziałał mocniej mechanizm blokowania pasów bezwładnościowych powinno się je wymienić. Po to, żeby w razie kolejnej stłuczki/wypadku miec pewność, że toto zadziała raz jeszcze... Na bezpieczeństwie lepiej nie oszczędzać, jeśli tylko zakup nowych pasów jest w naszym zasięgu finansowym.
Ja po zaqpie Łaciatki wymieniłem pasy na nowe (w serwisie Januszewskiego). Stare kazałem porozrywać, spalić i prochy rozrzucic po pobliskich osiedlach (Goral nawet coś kiedys wspominał, że mu jakimś pyłem nawiało przez okno - to pewnie Januszewski ).
Przy Wiejskim Golfie takie pasy w wersji "brand new" kosztują ca. 500,-PLN/szt., więc mi trochę żal kasy... , ale przy Niwce były kilkakrotnie tańsze.

ja od strony pasazera mam taki pas ze juz sie wogule nie wciaga no ale boje sie wymieniac bo jak patrze na tą tapicerke boczna to juz widze ze po rozkreceniu nie zloze tego tak jak nalezy po pewnie polowa niej popeka

Cytat:
Weider
Wysłany: 2005-03-29 18:12:54

ja od strony pasazera mam taki pas ze juz sie wogule nie wciaga no ale boje sie wymieniac bo jak patrze na tą tapicerke boczna to juz widze ze po rozkreceniu nie zloze tego tak jak nalezy po pewnie polowa niej popeka

Pamiętaj, że bezpieczeństwo kogoś bardzo ci bliskiego jest ważniejsze niż odczucia estetyczne.

Cytat:
2005-03-29 16:39:38, Mariusznia pisze:
Czytałem, ze po każdej większej stłuczce, w kórej zadziałał mocniej mechanizm blokowania pasów bezwładnościowych powinno się je wymienić.

Zgadza sie!

Na PW robiono w 1999 roku crash test DF'a. I przy 50 km/h pekly pasy.

no wsumie masz racje, kumpel ma pasy od cingocento moze te zamontuje wsumie pasy jak pasy byle by dzialaly

Witam . Nie doszukałem się nigdzie jakie pasy pasuja do Samarek 2108.
Potrzebuje sie dowiedzieć gdzie można kupić pasy na tył samarki , a jeżeli nie ma ładowskich to czy można włożyć jakieś inne.

Odpowiedź jest mi potrzbna bardzo szczegółowa i wmiare szybko, bo mam na to nie wiele czasu.

Z góry dziękuję.

A nie ma w sklepie z częściami do łady

Przecież możesz kupić samarowskie w sklepie Lady tak jak pisał Mike.
DEx

Cytat:
2005-03-29 16:16:52, Climber pisze:
Czesc. Mam takie male pytanie. Czy jest sens (potrzeba) wymienic pasy bezpieczenstwa w Ladzie (bezwladnosciowe). Auto jest z 1996 r. Ma przejechane ponad 300 tys i niegdy nie mialo jakiegos wiekszego wypadku/stluczenia, czyli pasy w zasadzie nigdy nie mialy szansy sie nadwyrezyc. Dzieki z gory za porade. Pozdrawiam.

pasy bezpieczeństwa sa zrobione z takiego materiału że nie ma szans ich nadwyrężyć

kupiłem pasy Schrota i na razie z braku czasu zamontowałem na fotelu kierowcy

Cytat:
2007-10-09 07:09:46, zax pisze:
kupiłem pasy Schrota i na razie z braku czasu zamontowałem na fotelu kierowcy

Zax jakbyś zamierzał sprzedać pasy bezpieczeństwa oryginalne to ja jestem chętny o ile oczywiście są sprawne i niezniszczone-poszukuję dobrych pasów do mojej 2103!!!!daj znać-dzięki

Cytat:
2007-10-09 09:45:58, jacek2107 pisze:
Zax jakbyś zamierzał sprzedać pasy bezpieczeństwa oryginalne to ja jestem chętny o ile oczywiście są sprawne i niezniszczone-poszukuję dobrych pasów do mojej 2103!!!!daj znać-dzięki

Niestety wcześniej obiecałem już że dam je Jędrkowi do Nivy.