Gaz do Felicji 1.3 MPi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam zamiar założyć LPG do mojej Felicji 1.3 MPi.W związku z tym chciałbym się dowiedzieć jakie instalacje najlepiej się spisują w Felicjach i z czego taka instalka powinna sie składać.Wiedzieć to chcę przez to aby gazownik nie oszukał mnie.Myślałem o instalce 2 generacji.Proszę o porady.

witam.
Instalacja II generacji w zupełności tam wystarczy. Skoda nie jest zbyt wymagającym autkiem(przynajmniej felicja1.3) byleby gazownik nie zamontował Ci mixera w tej plastykowej rurze od filtra powietrza a umieścił zaraz nad przepustnicą. Co do elementów instalacji gazowej to oprócz parownika i elektrozaworu pod maską powinny znaleźć się jeszcze komputer sterujący "gazowy" z silnikiem krokowym ew. atuatorem, jakiś emulator wtryskiwaczy no i klapa "Poli" w obudowie filtra powietrza.
Masz możliwość zastosować też wtrysk gazu ale musi on obsługiwać "pół sekwencję".
Co do marki instalacji to wybór jest ogromny, natomiast zróżnicowanie cenowe i jakościowe wykonania instalacji bardzo duże więc trudno się tutaj wypowiedzieć obiektywnie. Ja mogę zaproponować Ci markę BRC np. JUST - II gen. lub SQ24 -IV gen bo akurat znam ją dość dobrze i wiem co potrafi. Dobrego wyboru

A to obsługiwanie półsekwencji to bardzo podnosi cenę?Jak wtedy wygląda taka instalacja?Czy wtrysk gazu jest pod wtryskiwaczami czy jakoś inaczej?

Cytat:
A to obsługiwanie półsekwencji to bardzo podnosi cenę?Jak wtedy wygląda taka instalacja?Czy wtrysk gazu jest pod wtryskiwaczami czy jakoś inaczej?

Teoretycznie cena powinna być ta sama bo to soft programu musi mieć możliwość obsługi półsekwencji a z tego co wiem nie każde instalacje lubią współpracę z autem gdzie nie ma full sekwencji. Co do wtryskiwania gazu to nie ma zbyt dużych różnic pomiędzy różnymi markami instalacji. Standardowy schemat to wtryskiwacze, wężyki i dysze do kolektora. Wtryskiwacze we wtryskiwaczach są w zasadzie montowane do instalacji V gen. czyli wtrysk ciekły gazu chociaż widziałem specjalne przejściówki również do IV gen. ale nie pamiętam jakiej to bylo firmy. pozdrawiam