Grzanie się koła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wracając z zakupów dzisiaj, po zaparkowaniu zauwarzyłaem ze stopił mi się kołpak. I mam pytanie co może być nie tak, ze grzeje się koło (felga).

Jutro po pracy odkręcę koło, ale chcę wiedzieć jakie jest wasze zdanie i na co zwrócić odrazu uwagę

Może zablokował się cylinderek od hamulców.

moze trzyma reczny
zdjecie samego kola na wiele sie nie zda
trzebaby odkrecic beben i zobaczyc co tam widac

Skad wiecie ze chodzi o tylne kolo ?

Mi sie ostatnio stopil kolpak w przednim (lewym)

Ja jak kupiłem Essiego to tak miałem z przednim lewym. Okazało się, że jest nieźle skrzywiona tarcza hamulcowa i po trasie ok.50km, można było sie poparzyć Wymiana tarcz pomogła...

Jezeli przod to albo zapieczony tłoczek-obejdzie sie bez czesci(wystarczy wyczyscic i nasmarowac),albo wlasnie krzywa tarcza...
Z tylem to raczej reczny,bo w bebnach sie nic nie psuje, raczej

Dzięki za odpowiedzi

Faktycznie nie podałem koła
Jest to prawe przednie, więc dziś po pracy sciagał koło i do roboty mam nadzieję ze obejdzie się bez kosztów.

A jeśli już coś będę musiał kupić - co polecacie, jakie tarcze jakie klacki itd, itp. `

No i załatwione, rozbrałem hamulec przczysciłem tłoczek poskladałem odpowietrzyłem, dolałem płynu i chodzi

Ale chyba jeszcze raz czeka mnie odpowietrzenie, pedła bardzo puzno łapie.

[ wiadomość edytowana przez: Anntom dnia 2007-05-28 14:42:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: Anntom dnia 2007-05-28 14:43:08 ]

Cytat:
Ja jak kupiłem Essiego to tak miałem z przednim lewym. Okazało się, że jest nieźle skrzywiona tarcza hamulcowa i po trasie ok.50km, można było sie poparzyć Wymiana tarcz pomogła...

MaRio, a miałeś jakieś inne objawy, np: bicie tarczy podczas hamowania, albo ściągało?

Cytat:
2007-05-28 22:11:28, wlod pisze:
MaRio, a miałeś jakieś inne objawy, np: bicie tarczy podczas hamowania, albo ściągało?

ja mam coś takiego

Ja tez mialem podobna sytaucje w piatek stopil mi sie lewy przedni kolpak, tyle ze jeszcze nic z tym nie robilem, bo wszystko samo wrocilo do normy zostawilem go na noc i rano bylo ok. Jak myślicie trzeba coś z tym robić ? narazie mam nadzieje ze sytuacja sie nie powtórzy

moim zdaniem to moze byc przewod hamulcowy ten gietki przy kole!!!! kolega mial taki problem mechanior naciagnol go na caly zacisk tarcze klocki a pozniej ta rurke ktora sie zalamala w srodku!!!!!!!! no i pomoglo ale koszty !!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdro

Miałem to samo wczoraj, kołpak na lewym przdnim kole dosłownie się stopił, gdy podniosłem samochód nie było mozliwości zeby ruszyc kołem, odkręciłem, tam jest taki cylinderek, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, zauważyłem ze jest zapieczony, postukałem młotkiem polalem płynem hamulcowym i pusciło, jednak nie ryzykuje dzis jade do mechanika niech na to spojrzy, nie chce zeby to się powtórzyło, mnóstwo dymu i smrodu

Cytat:
2007-05-26 00:22:08, Orion16v pisze:
Jezeli przod to albo zapieczony tłoczek-obejdzie sie bez czesci(wystarczy wyczyscic i nasmarowac),albo wlasnie krzywa tarcza...

jesli tloczysko po rozebraniu zacisku nie ma wzerow to owszem... jesli sa juz na nim wzery to nalezy go wymienic... zalecalbym sprawdzenie tez stanu gumy uszczelniajacej i oringu...