Odkręcanie alternatora MK5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam pytanie czy da radę wykręcić alternator w MK5 1991 bez ruszania np kolektora, czy jest on tak wepchnięty że nie da rady łatwo się z tym uporać...bo albo wykręcę go na miejscu albo czeka mnie hol. z góry dzięki za odpowiedzi

Pewnie że da rade sie go wyjąść bez zdejmowania kolektora wydechowego

zapytałem bo gdzieś mi się obiło jak czytałem że ktoś miał problem bo coś tam o kolektor wydechowy zawadzało a wolałem zapytać zanim się pod niego wczołgam

Cytat:
2007-05-29 10:13:45, zuraw7 pisze:
witam, mam pytanie czy da radę wykręcić alternator w MK5 1991 bez ruszania np kolektora, czy jest on tak wepchnięty że nie da rady łatwo się z tym uporać...bo albo wykręcę go na miejscu albo czeka mnie hol. z góry dzięki za odpowiedzi

Przyglądałem się kiedys jak to w moim aucie robił elektryk. Odkręcił ze 3 śruby zdjął pasek klinowy i wyjął alternator. Trwało to 5 minut, nic nie zawadzało, nic nie przeszkadzało

Da się go łatwo wyjąć pod warunkiem że nie masz wspomagania. Alternator wychodzi dziwnie bo do góry, ale jak masz wspomaganie to trzeba zdemontować pompę i łapę która ją trzyma. Jest z tym trochę dłubania.