Tanie głośniki.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, szukam tanich głośników do fordziaka czyli coś z 16-16,5cm albo 6x9 albo seryjne 5x7 ale... nie moga byc drogie, budżet na 4 szt to 100zł no max 150 najlepiej 2 lub 3 drożne,. Całość ma grać pod radiem 4x50W Mossfet , ma być dość czysto i wmiarę niskie dźwięki. Od razu komentuje wszystkie wyśmiewiska:
-wstawiamy taki sprzęt by jak najniższym kosztem(nowy sprzęt) osiągnąć efekt zadowalający większość niezamożnych maniaków fordów, gdy wszystko przetestujemy opublikujemy to, dzięki temu wielu z niezamożnych będzie mogło mieć fajną muzykę w aucie nie szukając i nie czasu. Z góry dziękuję wszystkim którzy podejdą do tematu poważnie

1. Radio 4x50W nawet z napisem MOSFET, to pic na wodę o fotomontaż. NIE DA SIĘ wycisnąć więcej niż 24waty z 12V bez przetwornicy napięcia. To są zasady fizyki. A żaden wzmacniacz nie ma sprawności 100%. tak więc żadne radio nie ma tak na prawdę więcej niż kilkanaście, no może 2o kilka W. Najlepiej otworzyć radio i sprawdzić w katalogu producenta układu wzmacniacza mocy jego rzetelne parametry. Się zdziwisz niemiło...
2. tanie mięso psy jedzą. Tanie głośniki od nieznanych producentów, czy też producentów sprzętu niskobudżetowego najczęściej mają niewiele wspólnego z tym, co jest wypisane na opakowaniu, są mało trwałe, źle wykonane. Ich kupowanie, to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Lepiej dołożyć trochę i kupić coś markowego.

Blazey, "Lepiej dołożyć trochę i kupić coś markowego." W jakim Ty świecie żyjesz? Przecież jakby to było takie proste to nikt by nie tworzył takich postów.

A teraz na temat

Ciekawa sprawa, tylko na początek trzeba kilka rzeczy ustalić,

Bierzmy na poczatek za cel te 150 PLN

Przód:

Wygłuszenie odpada, a koszt samych paneli to ok 50, więc zakładam że każdy sobie je sam wykona.

Byłbym jednak przy zestawie, czyli jakieś midbasy i gwizdki:

Znalazłem coś takiego:
ZESTAW

Zestaw Phonocar i jakies gwizdaki, nie widze żadnych zwrotnic więc dochodzi jeszcze koszt dwóch kondensatorków, ale to groszowe sprawy. Koszt z przesyłką ok 100PLN

Można też osobno;
Midbasy
z przesyłka 77
i jakieś gwizdki z allegro za 20 pln przykładowo te
KLIK

Co do głosników tylnych, to odwieczny dylemat czy 6x9 w półkę, czy 5x7 w oryginalne otwory.
Teoretycznie w oryginalne plastiki da się 6x9 wcisnąć po lekkim rzeźbieniu, ale ogólnie nie polecam takich operacji.

Jako że zostaje ok 50 to cokolwiek za ta kwotę kupimy zagra podobnie, więc nie ma się za bardzo nad czym mysleć, sortuj wg ceny i kup teraz

Te Y line, które zaproponowałeś, to już nie jest źle! To przynajmniej markowe głośniki. Myślałem, że kolega będzie zmierzał w stronę jakiś boschmann lub innych 666, czy megasoundów z allegro. Z tyłu proponowałbym głośniki jednodrożne. Bez tweererów na słupkach. Już tłumacze czemu. Wysokie tony z tyłu nie są niezbędne do szczęścia, bo scena jest z przodu, a brak szczeliny między membraną, a słupkiem podtrzymującym tweeteer (typowe rozwiązanie) da nam to, że głośnik będzie nieczuły na zapylenie, czy inne zapchanie, które w głośnikach tylnych zdarza się dość często.

Cytat:
2. tanie mięso psy jedzą. Tanie głośniki od nieznanych producentów, czy też producentów sprzętu niskobudżetowego najczęściej mają niewiele wspólnego z tym, co jest wypisane na opakowaniu, są mało trwałe, źle wykonane. Ich kupowanie, to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Lepiej dołożyć trochę i kupić coś markowego.

mój pies nie ruszy taniego mięsa ... taki wybredny ...

A tak na poważnie to zgadzam się w 100%, bez sensu oszczedzać, bo w końcowym rozrachunku wyjdzie na to, że będziesz płacił dwa razy... Ja wyvchaczyłem fajne JVC z serii KD i to wcale nie za fortune (200 zł)... poszukaj czegos uzywanego, ale lepszego...

pozdrowki

hej sprawdzalem te glosniki na allegro...to cena za jedna sztuke 60zl...za dwie trzeba zabulic 130zl...ale i tak by sie oplacilo

Boschmann - mialem w orionku sprzecik warty 500 PLN wlacznie z radiem mp3 winda ;D gralo REWELACYJNIE!!!.
Gwizdki + 10 przod
elipsy 6x9 tyl (3drozne)
i extra

Mam glosniczki Phonocara od 2 lat jesli chodzi o zestaw na przod i subwoffer ma ok 5 lat i nadal gra to swietnie polecam !!

Tylko Phonocarów było kilka linii: w tej chwili jest popularna Y (yellow) LINE z zółtymi membranami. I całkiem przyzwoita. Jest wyższa seria TITANIUM ze srebrnymi membranami, była seria G (green) LINE - to akurat była straszna kupa.