Wystrzał gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

wczoraj miałem wystrzał gazu
wywaliło klapke w filtrze powietrza i spadł węzyk z zaworka odpowietrzania skrzyni korbowej
po odpaleniu słychac było dziwne szumy i silnik nierówno pracował
Założyłem te wężyki -silnik pracuje rowno,ale wolne obroty mam 1100-1500 i przy zmianie biegów prawie wogóle nie spadają.
Mógł sie uszkodzić ten zaworek od odpowietrzania czy raczej przepustnica albo krokowy?

masz gdzies doplyw lewego powietrza - sprawdz wezyki ktore spadly lub spasc mogly

przeplyweksa mogla sie uszkodzic ale nie badzmy zlej mysli

Po strzale na gazie to raczej przeplywka nadaje sie tylko do wymiany bo te klapki to tylko są po to by były.
W jakim stanie masz przewody zapłonowe i swiece.

I dlatego zakłada się zaworki bezwładnościowe przed przepływką i w razie wybuchu do przepływki nic nie dochodzi. A przez gazowników praktykowane to jest tylko na prośbę, bo to oczywiście dodatkowy koszt... 30PLN...

wszystkie wezyki na miejscu.kable i swiece nowe,gaz nowy.
przepływomiez ma wszystko na miejscu-ale to na oko
w sumie to nawet nie było słychac zadnego wystrzału tylko zgasł i ta klapka była wywalona

Opisywałem jak sprawdzić przepływomierz. Wyszukiwarka.

przepływomierz działa bo jak go wypne to obroty uciekają grubo powyzej 2000.
własnie poczysciłem krokowego,przepływomierz,prze3pustnice,zaworek odpowietrzania i przy zapalaniu znowu wywaliło tą fajke przy zaworku.??
nie odkrecałem tylko czujnika przepustnicy-moze on sie przestawił??
jak zapalam to obroty na 2000 na chwile i potem na 1100-1500 tak jak zwykle po zapaleniu tylko ze wartosci wieksze-normalnie było 1100-1200 chwile i potem juz na 900-950 i rowniutko pracował

założyłem inny przepływomierz i zadnej różnicy
mozliwe zeby uszkodził się czujnik przepustnicy?-on w sumie nie ma bezposredniego kontaktu z dolotem

Gdzieś nieszczelność musi być.

dzis odpaliłem na benzynie i tez cos strzeliło przy zapalaniu i wywaliło tą klapke bezpieczenstwa.
ostatnio robiłem oringi wtrysków i uszczelke pod kolektorem ssącym
i dlaczego wywala to kolanko gumowe z odpowietrzania skrzyni korbowej?

najczęściej to jakieś podciśnienie spada.....

auto naprawione-wystrzał wygiał przpustnice i cały czas przepuszczała mieszanke na puszczonym gazie.
Dzieki wszystkim za chęć pomocy