| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-05-31 07:35:00 Nie, no las odpowiedzi |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-05-31 07:57:10 DeeJay spróbuj zapytać o takie świeczki: BERU Ultra-X UX79 - czteroelektrodowe.
Być może podejdą i do legi. Ja mam takowe w espero. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-31 08:02:51 na mój gust te świece różnią się tylko liczbą elektrod masowych. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-05-31 08:48:57 Robert - obydwie świece są jednoelektrodowe.
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-31 12:26:53 |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-05-31 12:55:12 Niecałe dwa lata temu wkręcałem i było jedno. W sklepie też oglądałem obydwie i też były jedno |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-31 13:19:57
Cuś Michał kręcisz
sie na tv napatrzyłeś czy jak ??...czarne to czarne a białe to białe!...i tak /wsród normalnych ludzi/ zostanie, niezależnie od żądów w tym kraju... ![]() |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-06-02 10:28:08 A ja myślałem że Speed'R wygłosi wykład, a tu nic |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-02 13:29:55
Sam tego chciałeś
Generalnie w przypadku instalacji LPG tzw. "szpecjaliści" zalecają stosowanie świec jednoelektrodowych ale... o zmniejszonej przerwie pomiędzy elektrodą pasywną a aktywną. Dlaczego? A no dlatego, że mieszanka LPG/powietrze pomimo różnych dziwnych pogłosek, posiada mniejszą wartość opałową w stosunku do mieszanki Pb/powietrze, a po wtóre jak powszechnie wiadomo benzyna w wysokiej temperaturze cechuje się wysoką lotnością co korzystnie wpływa na zainicjowanie procesu spalania. Z drugiej strony - a to już jest kwestią moich własnych obserwacji i opinii - w autach z nowoczesną a tym samym wydajną instalacją elektryczną, rzadko kiedy zachodzi potrzeba ingerencji w samą konstrukcję świecy - czyli zmiany odległości między elektrodami. Wyliczono kiedyś w pewnym mądrym artykule, że każdorazowe zwiększenie odległości między elektrodami świecy o 0,1 mm. wymaga od układu zapłonowego dodatkowych 2000 Volt napięcia użytecznego na wytworzenie "w pełni wartościowej iskry". Co do świec wieloelektrodowych... Założeniem producentów w momencie tworzenia takiego wynalazku było wspomaganie procesu zainicjowania iskry. W teorii, w silnikach o starszej konstrukcji, bardziej wyeksploatowanych, większa liczba elektrod miała na celu zwiększenie możliwości przeskoku iskry w momencie np. zabrudzenia jednej z elektrod, na inną. Oczywiście to, czy takie założenie było słuszne można by dyskutować długo i owocnie a ostatecznie, napisać o tym książkę. Jakie są najważniejsze założenia przy doborze świec... - Wartość cieplna. W jednostkach fabrycznych (niemodyfikowanych) w 99% przypadków producent optymalnie dobrał wartość cieplną świecy, która z jednej strony pozwala uniknąć uszkodzenia świecy na skutek przegrzania a z drugiej, zapewnia odpowiednią możliwość "samooczyszczania" powierzchni elektrod na skutek ciągłego wypalania resztek nagaru z części stykającej się bezpośrednio z komorą spalania, a więc poddawanej ciągłym wahaniom temperatury. - Długość świecy. A konkretnie, długość elementu roboczego - wchodzącego do cylindra. Należy pamiętać, że zapłon w stosunkowo nowoczesnych silnikach musi zostać zainicjowany w odpowiednim punkcie, tak aby zachować równomierność rozchodzenia się płomienia, a także powstającej przy okazji fali ciśnienia. Znane są przypadki, gdy świeca była na tyle długa, że po pierwsze zapłon inicjowany był w nieodpowiednim miejscu, a po wtóre dolny element świecy niemalże dotykał denka tłoka w GMP (górnym martwym punkcie). - Materiał konstrukcji świecy (rdzenia) ... pozwolę sobie pominąć z uwagi na konieczną do stworzenia wielkość opisu
- Przerwa między elektrodami ... wyjaśniłem w pierwszej części
Liczba elektrod jest w tym momencie wartością pomijalną. Warto zwrócić jednak uwagę, że instalacja LPG jest dla silnika pewnego rodzaju "ciałem obcym" w pełni znaczenia tego słowa. Tak się bowiem składa, że proces spalania mieszanki LPG/powietrze przebiega w odmiennych warunkach, aniżeli opisany przypadek spalania paliwa (Pb/powietrze). Reasumując: - do LPG polecam świece jednoelektrodowe, jednak nie jest to kwestia przysłowiowego życia i śmierci. - dobrać stopień ciepłoty (wartości cieplnej) wg kryteriów producenta - dobrać wszelkie wymiary i "geometrię" świecy wg kryteriów producenta. Gdybyś miał problem ze znalezieniem odpowiednich świec do Legi, postaram się pomóc
Kończąc te wspaniałe wypociny , mam nadzieję, że użyteczne... Pozdrawiam.
Copyright: mgr inż. Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
Pozdrawiam - SpeedR |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-06-02 14:13:18 Misiu, ale właśnie chodzi mi o to czym prezentowana w pierwszym wątku świeca różni się od tej którą teraz kupiłem |