Duże spalanie w Corsie 1.4 16V ECO Pomocy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich kierowców kochających Corsiny

Mam taki problem niedawno kupiłem sobie Opla Corse 1.4 16V ECO i ma duże spalanie głównie jeżdżę po mieście i pali mi jakieś 12-13l na 100km:]

Zmieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, filtr oleju i olej. Byłem po tym wszystkim na komputerku i wykazał że mam problem z czujnikiem temperatury silnika i z zaworem-układem (ERG) pojechałem do znajomego mechanika wymienił mi czujnik i zawór przeczyścił i rzeczywiście samochód stał się bardziej dynamiczny i tak nie muli na co wpływał zawór ERG ale problem ze spalaniem dalej mam więc proszę o pomoc, może ktoś też miał podobny problem??

Pozdrawiam

Cytat:
2007-06-02 15:43:46, OrzeL2 pisze:
Witam wszystkich kierowców kochających Corsiny Mam taki problem niedawno kupiłem sobie Opla Corse 1.4 16V ECO i ma duże spalanie głównie jeżdżę po mieście i pali mi jakieś 12-13l na 100km:] Zmieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, filtr oleju i olej. Byłem po tym wszystkim na komputerku i wykazał że mam problem z czujnikiem temperatury silnika i z zaworem-układem (ERG) pojechałem do znajomego mechanika wymienił mi czujnik i zawór przeczyścił i rzeczywiście samochód stał się bardziej dynamiczny i tak nie muli na co wpływał zawór ERG ale problem ze spalaniem dalej mam więc proszę o pomoc, może ktoś też miał podobny problem?? Pozdrawiam

czyszczenie zaworu EGR w tym silniku to nieporozumienie. Dostęp jest beznadziejny i jak już miałeś go wyjętego, to trzebabyło wstawić nowy. Prawdapodobnie ten zawór nadal jest odpowiedzialny za Twój problem, gdyż jak już zaczną być z nim problemy, to czyszczenie może wystarczyć na tydzień albo dwa. To że jest "wyczyszczony" nie znaczy że pracuje poprawnie - prawie napewno nie pracuje tak jak powinien i prawdapodobnie wkrótce znów zobaczysz zapaloną kontrolkę "Check Engine". Dodatkowo powinieneś jeszcze sprawdzić czy sonda lambda pracuje prawidłowo, bo jej uszkodzenie też jest powodem zwiększonego spalania.

PS.
tak z ciekawości: ile zapłaciłeś temu mechanikowi ?

Witam sonda lambda jest ok, a za wymianę czujnika i za czyszczenie zaworu ERG zapłaciłem 40 zł)) po znajomoście