Witam.Mam problem z rezerwą gazu w LPG w TICO.Rezerwa pali się obojętnie ile gazu jest w zbiorrniku.Jest to zbiornik troidalny z wskażnikiem ilości gazu.Może ktość z uczestników forum wskaże mi adres strony w necie gdzie mogę coś na ten temat dowiedzieć.Chodzi o LPG gażnikową dla Tico.Pozdrawiam.
Henio, jak byś przejrzał to forum to już byś takich pytań nie zadawał. Daruj sobie ten wskaźnik i używaj licznika dziennego. Wskaźniki rezerwy jak i wskaźniki poziomu są tak niedokładne i mają tak dużą bezwładność (zwłaszcza w małych zbiornikach), że naprawdę nie warto sobie nimi głowy zawracać.
jak dobrze ustawisz to będzie jakaś orientacja z ilościgazu w zbiorniku. Ustawienie tego to jest "na czuja". Zedejmijszybke i zoabcz kiedy rezerwa gaśnie, kiedy się świeci, takprzy 10l gazu w zbiorniku. Potem pojeździj jakiś czas i delikatnie koryguj, ale delikatnie tylko.
Ustawienie trwa dosc dlugo bo od razu sie nie zmienia ta lampka od rezerwy, trzeba chwile poczekać. Zasada działania tego jest prosta.
Danek ja na tym forum jestem nowy na wyszukiwarce wpisałem temat ale tresc jego może nie była dobrze sprecyzowana przez to umieściłem ten wątek na forum .W Tico 1999 r. nie ma rezerwy paliwa a jeszcze szwankująca rezewa gazu to paranoja.Przedtem miałem 4 auta innych marek i z rezewą nie miałem problemów.Pozdrawiam.
omegafan ty piszesz o szybce i jej zdjęciu .U mnie na wskażniku jest plastikowa pokrywa a w niej zainstaloany chyba kontakron bo wychodzą z niej dwa przewody .Ja próbowałem ustawić gdy wskazówka wychylała się w lewą stronę gdzie znajdowalo się pole rezerwy gazu .Po zatankowaniu 15 l gazu rezerwa jak świeci tak świeci.Pozdrawiam.
Wg mnie to nie jest kontraktron, regulacja w obudowie wielozaworu jest wstępną, dokładniej moiżna podpasować wskazania w sofcie za pomoca kompika. (tak jest w Bingo)
ps kontraktron działa zerojedynkowo, zamknięty- otwarty (obwód elektryczny :: )
[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-06-02 19:13:04 ]
Omegolot, a w którym miejscu w sofcie Bingo M Masz jakąś dokładniejszą regulację dla czujnika kontaktronowego? Jeśli chodzi o czujnik to na pewno jest to kontaktron, a nie czujnik rezystancyjny. Poza tym Bingo M nie obsługuje "pełnego wskazania".
Henio ja wiem, że to wkurzające, ale niestety nic na to nie poradzisz. Czujniki kontaktronowe już tak mają. Jak już pisałem mają baaardzo dużą bezwładność. Nie dość, że pływak w butli i tak ma mały skok, to jeszcze sam kontaktron potrafi raz łapać wcześniej raz później. Możesz próbować jeszcze wkręcić bądź wykręcić ten "palec" czujnika tak , żeby był jak najmniej czuły na ruchy wskazówki. Pod wskazówką jest magnesik, który wzbudza kontaktron.