Klima i obroty - silnik czasami gaśnie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Omega B 2.0 16V 96r klimatronik.

Mam taki objaw - jak jadę z włączoną klimą i zatrzymam się, to zaczynają dziwnie skakać obroty - do tego stopnia czasami, że potrafi silnik zgasnąć. Gdzie szukać przyczyny ?

Dodam, że dzieje się tak i na Benie i na Gazie TYLKO z włączoną klimą. Inna sprawa, że przy ruszaniu z włączoną klimą staje się jakiś taki mułowaty ...

Korokowy, świece, kable, filtry mam nowe.

Mialem to samo, posprawdzaj wszystkie przewody gumowe: odma itp. Mialem jeden przewod sparcialy i lapal lewe powietrze.

Kiedy nabijałeś klimę? Objawy takie jakby za dużo czynnika było, wtedy sprężarka stawia duży opór.

Pozdro
Tomek

klima nie jest za bardzo nabita - miało być czynnika chyba 950 - mi nabiło bodajże 50 mniej. Co do przewodów odmy (o ile się orientuje są 2 - jeden gruby i drugi cienki ?) - to były wymieniane ...

tak sobie myślę ... - jak sprawdzić uszczelkę pod kolektorem ssącym czy nie przepuszcza ? - może z nią jest coś nie tak ?

miałem cos podobego też po włączeniu klimy, po wymianie krokowego ustąpiło, tyle tylko że u mnie też czasami zafalowało bez klimy ( bardzo rzadko ) ale na klimie była tragedia

Jak pisałem - krokowy jest nowy (200 km) - bez klimy obroty nie falują ...

u mnie mechanianik przeczyścił benzynką krokowy i narazie nie mam tego problemu!

ECu nie otraymuje informacji o włączonej klimie. Obciążenie przez klimę silnika, nie koryguje parametrów dawki, obrotw itp. na prawidłowe. Zaśniedziałe styki, przekaźnik itp.
Tak mi się wydaje.

Jest to też jakiś trop .... sprawdzę jeszcze jak sonda się zachowuje z włączoną klimą ...

Przepatrzenie elektryki jest potrzebne, szczególnie gdy na obwodzie klimy występuje stan "przedzwarciowy" np. uszkodzony wentylator... ale wtedy wywalałoby po jakimś czasie bezpiecznik.
Zatem, na domówienie kwestii tej usterki bardziej skłaniałbym się do zacierającego się sprzęgła kompresora. Trzeba sprawdzić jaki stawia opór po załączeniu. Polecam odwiedzenie fachowca z długoletnią praktyką od klimatyzacji samochodowych.

Nie chce zaczynac nowego wątku, wiec podepne się pod ten...
U mnie tez jest problem z obrotami w czasie gdzy klima musi bardzo wydajnie pracować (climatronic) czyli na początku, gdy zapale nagrzany samochód i climatronic musi zbic tą temperature do żadanej... Silnik wtedy na postoju ma jakis 800rpm, czyli mniej wiecej prawidłowo, ale gdzie jeżdże po miescie i czesto musze wyhamowywac i zrzucac na 2 bieg to obroty spadaja nawet do 400... Co to może być. Mnie sie zdaje, że chyba komp nie dostaje cynka ze ma zwiekszyc obroty przy włączonej klimie.
Proszę o jakies inne podpowiedzi...
Pozdrawiam!