MotoNews.pl

Avensis 2,0 VVTi jaka instalacja?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaką instalację polecacie do Toyotki Avensis z 2001 roku 2,0 VVTi. Może jest ktoś kto jeździ takim autkiem?
Pozdro!

Najlepiej żadna. A jeśli już to u Mroczkowskiego na Obrońców Staliningradu.

ja własnie zalozylem gaz sekwencyjny do mojego mercedesa jezdze dopiero 3 dni i juz mam dosc chyba po prostu pojade i bedzie musial mi to wszystko zdjac bo innej opcji nie widze. juz wole spokojna jazde na benzynie niz same problemy z autem. pozdro

Twoja toyota powinna jeździć nawet nieźle jeśli instalacja zostanie dobrze założona. Problem w głowicy i regulacji zaworów w tym silniku nawet przy założonej lubryfikacji. Redukują się luzy zaworowe a regulacja ich w tym modelu jest dość kosztowna i po 60-100tyś może okazać sie że trzeba wymienić głowicę bo nie ma już szklanek w odpowiednim wymiarze. Najlepiej jak jednak wypowie sie ktoś kto na tym silniku zasilanym lpg przejechał więcej niż 50 tyś bo wtedy można mówić o jakiejś obiektywnej opinii. Ja mam sekwencję z lubryfikatorem w carinie 1,6 (4A-FE na ubogą mieszankę) i przejechałem już na gazie 30 tyś po 25 tyś sprawdzałem luzy zaworowe i na razie ok ale coś więcej można powiedzieć po trochę większym przebiegu.

Dzięki za informacje.
Czy założenie tej lubrifikacji to badzo kosztowna i skomplikowana operacja?

Zestaw kosztuje ok 200 zł na allegro, w zakładach do 300. Płyn ok 10 zł za 100 ml. Montaż zlecić lepiej w zakładzie, który nie wywala oczu jak zapytasz o zestaw do lubryfikacji.