Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-05-18 23:21:11 Nikt nie odpisuje, bo nikt nie wie, a nie bo nikt nie chce pomoc ![]() ![]() Proponuje zalozyc ta nowa przeplywke na probe i oblookac zmiany. Raczej nie padna dwie rzeczy na raz czyli i przeplywka i cos jeszcze, wiec jak sie nie poprawi nic to najprawdopodobniej nie w przeplywce byla wina i pewnie ona jest ok. Z tym przeskokiem to tylko moje przypuszczenie, ale jezeli sie by okazalo to rzeczywiscie to chyba najwyzsza pora wymienic lancuch. Ostatnio dowiadywalem sie o to. Cene mi powiedzial gosc z Nadarzyna pod wawa: 1800 ze wszystkim, czyli nowa, dobra uszczelka pod glowice, nowe lancuchy (oba) i ustawienie pompy i kata wtrysku. Sama robota to jakies 1200 zl bo to 2 - 3 dni roboty. Jak chcesz to dam namiary. |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2010-07-15 22:40:18 Witam, byłem kiedys u mechanika od pomp.. przy okazji sprawdzenia parametrów pompy powiedział mi że przeływomierz nie podaje wartości. Sprawdzał to w programie ESITronic. Wracając do domu odpiąłem przepływke żeby sprawdzić czy jest rożnica, nie zauważyłem jakiegoś spadku mocy, kopcenia itd. No ale co.. wskazania kompa są święte więc kupiłem nowa Pierburga. Wpiąłem i nic.. Ma ktoś jakieś pomysły i sugestie z czym to może być związane? Nie mam żadnych błedów na kompie. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2010-07-18 11:30:42 Być może masz wersję silnika z czujnikiem temp. w kolektorze ssącym czyli bez przepływomierza ewentualnie zmieniony soft. Raz miałem taki przypadek, że przepływomierz to była tylko atrapa, prawdopodobnie poprzedni właściciel zmienił silnik i komp. po awarii na starszy (bez przepływki).
Innym przypadkiem był uszkodzony przewód idący do przepływomierza - przetarł się przy rurkach od nagrzewnicy, auto wogóle się nie zbierało i strasznie kopciło. Tutaj występował błąd 87 czy 88. Jeżeli nie wyskakuje ci błąd przepływomierza, to może lepiej nic nie ruszaj. Dopóki auto z tym silnikiem chodzi w miarę równo, łańcuchy nie klepią, wtryski nie leją, odpala - lepiej nic nie dotykać. Tak na marginesie dodam, że naprawy "połowiczne" związane z usuwaniem typowych dolegliwości tego silnika np. wymiana końcówek wtrysków, regeneracja pompy z wymianą tylko najbardziej zużytych elementów i regulacja, powoduje, że znów silnik wymaga po pewnym czasie regulacji. Dzieje się tak, ponieważ żaden mechanik i diagnosta nie przewidzi charakterystyki pracy starych względem nowych elementów. |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2010-07-19 15:51:38 Jak odepnę przepływke to wyskakuje mi błąd na kompie. Sęk w tym że nie ma różnicy w przyspieszeniu auta. Jak mogę sprawdzić ktorą wersje silnika mam (przepływka i kable do niej są na swoim miejscu) nie mam wkręconego czujnika w kolektorze dolotowym, wychodzi tylko wężyk do czujnika podciśnienia. Jaki sterownik powinienem mieć do silnika x25? |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2010-07-19 19:18:14 Dodam jeszcze, że gdy odpiąłem przepływke to autko nic nie kopciło.
[edit] mam taki sterownik: "0.281.001.428 STEROWNIK Omega 2.5 TDI X 25 TD Turbo 2.5 04.1996 09.2004" dane ze strony boscha [ wiadomość edytowana przez: Trance_Matthew dnia 2010-07-19 19:45:23 ] |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2010-07-27 23:45:34 Jak znajdziesz w omedze 2,5TD linkę od gazu idąca do pompy wtryskowej, to wtedy będę wiedział, że mam pompę w 100% mechaniczną.
Ja np. nie mam przepływomierza, a o otwarciu EGR decyduje ECU z czujników m.in. ciśnienia doładowania. EGR otwiera się pod obciążeniem podczas jazdy, przy ok. 2200 obr. W przypadku silnika bez przepływki zawór EGR otwiera się na oścież (elektrozawór znajdujący się obok czujnika ciśnienia doładowania otwiera przepływ podciśnienia z vacum pompy), natomiast w silniku z przepływką otwarcie EGR jest regulowane niby płynnie przez elektrozawór z 3 wypustami (sąsiadującymi w pionie) powszechnie stosowany w autach, gdzie bosch maczał palce. Przykładowo w VW i inn. występują 2 takie elektrozawory - od wysokiego i niskiego ciśnienia ale to całkiem inna bajka jak zawór turbiny jest sterowany podciśnieniem z vacumy. Nie chcę mi się rozwijać tematu uciążliwej regulacji tych silników; lecz taki "szczegół" jak mieszanie spalin w kol. ssącym, przy złym wysterowaniu (otwarciu EGR) ma swój ujemny wpływ na silnik i jazdę. W takich przypadkach lepiej jest zaślepić rurkę EGRu. W samej pompie wtryskowej jeden z elementów może niedomagać i będzie wszystko poprzestawiane. A ten przepływomierz jak mówiłem, to zostaw w spokoju, dopóki auto jeździ i nie kopci ![]() |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2010-09-06 21:29:17
Pewnie się zapiekł. Proponuję go wymontować przeczyścić i rozruszać, u mnie pomogło. Pozdrawiam Nelson |
![]() RAFALOLK DEADSOUL Omega B 2.5v6 OLKUSZ | 2010-09-10 23:43:47 Co lub jakie szkody może spowodować EGR ? jeżeli nic się nie dzieje poza tym błędem zmienic EGR ?
Żadnych szkód nie spowoduje a nawet silnik stanie się żwawszy. W końcu dostaje czyste powietrze bez spalin. |