MotoNews.pl

Pomocy gaśnie na wolnych obrotach temp 100 po 3 km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam proszę o pomoc mam poloneza ATU wtrysk bosch problem że gaśnie na luzie i przy hamowaniu dodatkowo bardzo szybko łapie wysoką temperaturę ok 90-110 włącza się wentylator i tylko trochę spada temp ale czuć ją w kabinie od czego zacząć

Od termostatu. - Wymienić.

czy termostat odpowiada za wolne obroty ? próbowałem regulować pokrętłami na parowniku (nie mogę przełączyć na paliwo ) bez najmniejszej reakcji na wolne obroty włącza się wentylator więc termostat chyba działa

Termostat odpowiada za zbyt duży wzrost temperatury (może się zbyt późno otwierać), a wentylator włączany jest termowyłącznikiem na chłodnicy. Wolne obroty to z kolei kwestia regulacji instalacji gazowej. Nie wiem jak masz ją wykonaną i czy obrotami u Ciebie nie steruje jakaś elektronika.

co do gaśnięcia na wolnych obrotach to jeśli regulcja nie pomoże to możliwe, że reduktor do regeneracji - kupisz zestaw naprawczy za mniej niż 100 zł, wymienisz membrany i po sprawie. Co do temperatury to oczywiście termostat, w najgorszym wypadku uszczelka podgłowicowa powoduje zapowietrzanie układu chłodzenia ..

witam dziękuje za zainteresowanie po pierwsze nie bardzo wiem co do instalacji to jakiś składak myślałem o padnięciu modułu zapłonowego i pracy na 2 garkach reszta spala się w wydechu ale zdejmowałem przewody (nie wiem dlaczego przy kopułce) i iskra skakała z obydwu modułów na wszystko metalowe co w pobliżu ,świece mają miesiąc
nie jestem pewien przewodów WN a samemu trudno sprawdzić jak gaśnie na wolnych ktoś wspominał coś o czujniku ale nie mam wiadomości jaki i gdzie
czytałem na forum o silniku krokowym ale to raczej przy za wysokich obrotach

dalej walcze i czekam na pomoc wymieniłem przewody gaśnie dalej