| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2007-06-27 19:43:01 Witam!
Przestała mi działać pompa paliwa, wyjąłem ją żeby sprawdzić czy to pompa czy może też coś z elektryką. Po wyjęciu podłączyłem się "na krótko" od akumulatora na wtyczce pompy i nie kręciła, podkusiło mnie jednak podpiąć się bezpośrednio pod silniczek pompy i zakręciła. Pomyślałem, że to może "zimny lut " się zrobił na pompie potraktowałem więc je lutownicą i po wmontowaniu do baku pompa zakręciła. Niestety silnik dalej nie odpala, po kilku próbach uruchomienia sprzęta pompa znowu przestała działać. Sprawdziłem napięcie na wtyczce pompy ( jest ), wyjętą znowu pompę podpiąłem do akumulatora i tym razem znowu zakręciła, potem podpiąłem ją do oryginalnej wtyczki bez montowania w baku i też zakręciła. Co jest?? W baku nie kręci a po wyjęciu - tak. Zauważyłem też coś takiego, że po pierwszym wyjęciu z baku i podłączeniu do aku. z przewodu pompy siknęło paliwo, ale już po drugim wyjęciu z pompy nic nie leciało, zupełnie jakby nic nie zasysała(a przecież była zanurzona w paliwie) w baku mam niecałą 1/3 paliwa. Jest taka możliwość, że pompa kręci i nic nie pompuje??? Czy też są może jakieś specjalne metody "zatapiania" pompy?? W książce serwisowej piszą że trzeba mieć około 24l. Dodam tylko, że pompa po wyjęciu "na sucho" pracowała max 4-5 sek. więc chyba jej nie zatarłem. a jeśli to jednak szykuje się wymiana pompy to co powiecie na TO ?? Nadaje się ta pompa?? W tym sklepie mają za 100 zł. na zdjęciu widać że chyba kompletną ( i taka mnie właśnie interesuje) a jak obdzwoniłem kilka sklepów w okolicy to ceny sa od 200 do 400 zł za sam wkład. |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-06-27 21:21:01
Nie kombinuj tylko zmień tą pompę - skoro ma takie objawy to nawet jak by ci nagle zaczęła działać to i tak już długo na niej nie pojeździsz. |
SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2007-06-27 22:00:10 W weekend przerabialem to samo.
po wyjeciu pompa dziala, po wlozeniu nie bez skojarzen 111
zatarla sie i chwilke chodzila po lekkim jej puknieciu. kupilem nowa boscha za 119 zl we wroclawiu.espero pali od kopniecia , |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-06-28 15:49:09 a sprawdziles bezpiecznik?
Pozdr. |
amersand Daewoo Espero BIAŁYSTOK | 2007-06-28 17:21:02 Bezpiecznik bezpiecznikiem. Ja miałem luźny wtyk bezpiecznika i działy się cuda. Spróbuj najpierw poprawić gniazdo bezpiecznika, a jak nie pomoże to wymieniaj pompę |