MKVII Dioda w zegarku - co zrobić by mrugała?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że mruga kiedy jest immobilajzer lub alarm! Ja niestety na razie takich udogodnień nie posiadam, a chciałbym by sobie ta dioda mrugała. Przypuszczam, że związane jest to z podaniem jakiegoś sygnału na któryś z przewodów co idzie do zegarka. Tylko który i jaki sygnał
Może jest ktoś kto zakłada alarmy i wie dlaczego ta dioda mruga

immobilajzer to chyba kazdy z nas ma seryjnie..u mnie np nie mrygalo bo cos padlo w zegarku..brak podswietlenia i diodki.. zmienilem sobie zegarek na ghia i wszystko ladnie mruga

No ja jednak nie mam immobilajzera, a faktycznie może sprawdzę na pożyczonym zegarku! (od kogoś komu mruga).

dioda w zegarku jest sterowana poprzez podanie masy na jeden z 4 przewodow, teraz nie pamietam na ktory.
jednak łatwo możesz go sobie zlokalizować miernikiem . poszukaj masy, zasilania, podswietlenia, a czwarty od diody

stary14 na pewno masz immobiliser.

Jak to nie masz immo? Masz chipa w kluczyku? Przecież te auta miały immo seryjnie.
A zdarza się, że ta dioda sobie pada i nie miga. Trzeba sprawdzić, czy w zespole zegarka jest wszystko w porządku.

Dzięki dyras - o to chodziło.
Koledzy: ja naprawdę nie mam immo! mam dwa "dorabiane" kluczyki i nic więcej. Może poprzedni właściciel "wyrwał chwasta"

nie za ma co
ps: najprawdopodobniej bedzie to niebieski kabel.
powodzenia w przywracaniu diody do życia

a gdzie jest jakas "centralka" immobilisera? mam MK7 sprowadzonego z wloch i tylko jeden kluczyk niby z logo forda ale niewiem czy dorabiany czy nie- tak czy siak bez immo... jak moge w latwy sposob sprawdzic czy jest immo?

pozdrawiam

Tak apropos tej diody.
Mam immobilajzer, ale nie mam alarmu.
Powinna ta dioda mrugac
Kiedys myslalem ze ta dioda mruga jak jest podlaczony alarm, ale pamietam jak z miesiac temu kiedy wsiadalem czy wysiadalem (juz nie pamietam) zauwazylem ze wlasnie ta dioda na chwile sie zaswiecila

jakwsiadasz i przekrecaszkluczyk powinna sie chwle palic albo mrugac i zgasnac juz nie wiem jak do konca

jak zamykasz i aktywujesz alarm powinna mrugac... np ja mam alarm aktywowawny z kluczyk.. taki fordowski wyjec.. i jak zamkne z kluczyka to dioda mruga sobie... jak zamkne z pilota ktorego dolozylem sam do centralnego i nie uzbraja alarmu to juz nie mruga ..

Cytat:
2007-06-04 19:15:32, DarkoZ pisze:
Tak apropos tej diody. Mam immobilajzer, ale nie mam alarmu. Powinna ta dioda mrugac Kiedys myslalem ze ta dioda mruga jak jest podlaczony alarm, ale pamietam jak z miesiac temu kiedy wsiadalem czy wysiadalem (juz nie pamietam) zauwazylem ze wlasnie ta dioda na chwile sie zaswiecila

jesli masz tylko immo, dioda powinna zaplic sie na 2-3 sekundy po przekreceniu zaplonu, oznacza to ze kluczyk zostal rozpoznany
jesli przekrecisz zaplon dorobionym kluczykiem bez immo wtedy ta dioda zacznie pulsowac.

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2007-06-04 21:38:46 ]

Cytat:
2007-06-04 19:14:02, archivi pisze:
a gdzie jest jakas "centralka" immobilisera? mam MK7 sprowadzonego z wloch i tylko jeden kluczyk niby z logo forda ale niewiem czy dorabiany czy nie- tak czy siak bez immo... jak moge w latwy sposob sprawdzic czy jest immo? pozdrawiam

wydaje mi sie ze centralka immo jest zintegrowana z komputerem.

dyras a jakis czujniczek immo? jakbym sie dobral do kolumny kierownicy to powinno byc cos takiego? chociaz... czujnik sobie moze byc.... ale immo moze niebyc . no coz... tak czy siak nie dorobie pilota wiec w zasadzie malo wazne...

thx

No i podłączyłem masę pod niebieski przewód.
Dioda w zegarku Świeci. tylko że świeci cały czas. myślałem że będzie mrugać. Ale to już i tak dużo. Coś będę musiał jeszcze podłączyć "po drodze" by mrugała.

Cytat:
2007-06-04 21:55:05, archivi pisze:
dyras a jakis czujniczek immo? jakbym sie dobral do kolumny kierownicy to powinno byc cos takiego? chociaz... czujnik sobie moze byc.... ale immo moze niebyc . no coz... tak czy siak nie dorobie pilota wiec w zasadzie malo wazne... thx

dookoła stacyjki pod osłona kolumny jest pętelka (czarna). To jest antena immo.

a mozecie mi powiedziec jak podlaczyc diode od alarmu do tej diodki pod zegarkiem?? bo niebardzo wiem a wlasnie jestem na etapie montowania alarmu