| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2007-06-14 20:44:17 witam,
pewnie ten temat byl juz wałkowany na forum mnóstwo razy... szukalm na forum ale nic nie znalazlem, być może kiepsko szukałem, chodzi mi o informacje jak zmajstrowac takie cus, tzn: zawieszenie od uno lub zastavki, glownie chodzi mi o mocowania tego do nadwozia malucha ( o rame do ktorej mocowane jest zawieszenie i silnik, a nastepnie ta rame trzaby "polaczyc" z maluchem) mam taki pomysl zeby wlasnie wykonac taka rame, przykrecic ja w miejscu gdzie mocowane sa orginalne wachacze oraz tylna poprzeczka a oprocz tego klatka wszystko spiete z przodem auta, dodatkowo do podlogi takze to przyspawac by sie przydalo jesli ktos przerabial juz ten temat, to prosze o pomoc,
pozdro |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-06-14 22:43:40 najlepiej zrobić w ten sposób:
Postawić malucha i zablokowac go odpowiedni co by nie mógł do przodu pojechać. następnie wsiąść od sasiadki albo sąsiada(zależy od opcji) seicento bądź cóś innego co chcemy mieć w centralu rozpędzić się broń Borze nie hamować przywalić w dupe maluszka. Następnie wsiąść gumówkę odciąć co wystaje z poza budy malucha, przygotować sobie z 30 nitów i 15 trytyk pomocować i gotowe. a tak napra2wde jak nie masz pojęcia jak to się robi i z czym to się je a co gorsza ile cos takiego kosztuje wysiłku czasu i pieniędzy to odpuśc w przedbiegach!
[ wiadomość edytowana przez: CEHU dnia 2007-06-14 22:44:08 ] |
Bizer_trikolorr cc trikolor 999/łada ... toronto | 2007-06-14 23:29:08 na PW moge ci dac namiar do niego. |
malin_trikolor Toruń | 2007-06-15 00:17:12
|
Bizer_trikolorr cc trikolor 999/łada ... toronto | 2007-06-15 00:22:55 z tego uno to se tylko belke wykorzystasz i kawałki tylko zawiasu.
centrala kompletnego profi zrobionego bez drutu i silnika takiego spod płota wyjetego to za 1 2 lub nawet 3 tysie nie zrobisz. same materiały ze złomu.. to sie nie da, zawias z serii uno to nie podejdzie tzra wymodowac łapy, mocowania mcpersonów i inne pierdoły . a z rozstawem kół nie ma problemu, szerszy zawias sie przykrywa poszerzkami |
rosck Z Poznań | 2007-06-15 00:26:56
Jeśli chodzi o silniki zastavo podobne to są w takich cenach. Ja kupiłem za 250zł silnik uno 1,5 w doskonałym stanie technicznym. Nie wiem dlaczego wszyscy kasują za silniki fire czyli 1,1 i 1,2 sc/cc/punto. Dodam jeszcze że te silniki są o wiele bardziej wytrzymałe na katowanie no i cena mówi sama za siebie - wpisz na allegro uno 1,4 i masz silniki po 300-400zł jak dobrze poszukasz znajdziesz taniej. |
Bizer_trikolorr cc trikolor 999/łada ... toronto | 2007-06-15 00:31:14 mysle ze silnik w tym projekcie jest mało istotny..
pamietajcie ze taka wydumka musi też zostawiać 2 slady a nie 4
musi byc w poziomie a nie nurkuje lub ma zadarty przód, aj sie bede produkował, powiem tylko ze przed kazdym projektem trzeba sie milion razy zastanowić i raz robić a nie rwać sie z 1 tys pln na centrala i przesytać w 1/3 pracy z braku kasy lub pomysłu |
malin_trikolor Toruń | 2007-06-15 00:41:44 na tym forum są ludzie, którzy wiedzą co to cental swap. O ile montaż większego silnika w miejsce mniejszego jest stosunkowo łatwy, o tyle zaprojektowanie jednostki napędowej, z całym procesem konstrukcyjnym, tzn rozkład mas, naprężenia pochodzące od siły napędowej, geometria i kinematyka układu jezdnego są sprawami dosyć skomplikowanymi, więc trzeba z całą odpowiedzialnością odpowiedzieć że to BARDZO POWAZNY PROJEKT i jeśli nie masz dobrego, uczciwego wsparcia technicznego i finansowego to pomyśl na początek o jakimś prostszym rozwiązaniu. |
rosck Z Poznań | 2007-06-15 03:03:45
Miary nie masz.... wystarczy rozstaw miedzy osiami z lewej i prawej taki sam. Co tu się zastanawiać wszystko wychodzi w praniu wystarczy tylko myśleć przy robocie. Zaraz ktoś powie - narysować sobie wszystko musisz bo tak było na bajce struś pędzi wiatr i kojot... |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2007-06-15 07:05:34 racja, roboty pewnie w kutasa i jeszcze wiecej, kapusty tez troche pojdzie ale mysle ze jak ma sie chęci przede wszystkim, a do tego trzeba tak jak napisal rosck myslec przy robocie bo po drodze wszystko wychodzi... co do kasy, jesli ktos tego chce to nawet na lata sobie to rozlozy, i nie ma problemu, nikt mu nie kaze od razu w tydzien 10 papiera wylozyc! a do rzeczy teraz: z 30 nitami raczej nie wyjdzie... hehe trza prosto wjechac, chyba ze masz wprawe w tym to co innego (cehu) poza tym to mcpersony jesli nawet by byly na zewnatrz... to i tak bez roznicy, bo ja bym to widzial w ten sposob zeby zrobic od zera nowa rame, wszystko mocowac do tej ramy zarowno zawieszenie jak i silnik i wszystko inne, tak jak w przypadku budowy buggy, roznica by byla tylko w tym ze rame trza by robic w srodku auta z wiadomych przyczyn. nie wiem czy jasno to przedstawilem heh, jak nie za bardzo to porobie rysunki![]() |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-06-15 10:42:53 no to teraz zobaczcie jak np. wyszło w praniu zoltarowi |
malin_trikolor Toruń | 2007-06-15 11:41:20 Żeby było jasne: nikt nie twierdzi że jest to niewykonalne i nikt nie uważa że nie masz kompletnych szans na zbudowanie takiej wydumki. Nie mamy pojęcia czym się w życiu zajmujesz, czy prowadzisz warsztat samochodowy, czy masz firmę reklamową. Tak samo nie wiemy czym się zajmuje rosck, być może jest inżynierem skoro dla niego wszystko jest takie proste, choć, bez urazy, nie sądzę skoro chce miarą mierzyć kąty pochylenia kół i zbieżność oraz ustalać mocowania górnych gniazd łóżysk McPhersona. Jeśli zdecydujesz się na ten projekt- trzymam kciuki i chętnie podzielę sie niewielkim doświadczeniem, które mam. Jednakże namawiam cię żebyś pogadał z ludźmi, którzy mieli coś wspólnego z takimi sprawami, np z Zoltarem i Madcarem, bo po co wkładać kupę kasy i pracy w coś co po złożeniu będzie notorycznie sciągać na stronę, "wężykować", pekać na spawach wyrywać końcówki kuliste, grzać się i inne hece o których nic nie wspomina rosck. |
Spawn_ad F&F Sympatyk Fiat 126p 1,0 Rybnik | 2007-06-15 12:00:26 chłopaki pamiętajcie, że trzeba zrobić dokladny projekt z wyliczeniami co do konstrukcji, przecież trzeba uwzględnić wszystkie siły jakie działają na samochód zresztą już to napisaliście, ja chciałbym tylko dodać że później to trzeba zarejestrować a gwarantuje że bez projektów nikt by tego nie zarejestrował. Przez poł roku męczenia się z moim 1,1 aby go zarejestrowac troche pytałem o centrale i to już jest inna bajka zupełnie |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2007-06-15 18:27:27 jak mozna miec problem z zarejestrowaniem 0.9 czy tez 1.1.....eh.
co do centrala - jak widac i zoltar nieskonczyl i nieskonczy. zatem lepiej odlozyc ta kaske i kupic ladne gti g1 czy tez crxa - zajechany jak prawie wszytskie w polsce ale i tak wymiata. |
kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2007-06-15 18:32:59 ja tam lubie swojego centrala i na crxa bym go za cholere nie zamienił ale roboty bylo od groma rok budowania w 2 moze 3 mechaników oczywiście nie non stop ale od czasu jak się zabraliśmy i skonczylismy minął rok oczywiscie teraz jestem bogatszy a całą masę rzeczy bardzo waznych przy centralu i z następnym mysle ze pojdzie łatwiej... |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2007-06-15 19:55:33 wybacz kaza ale ty sobie sam robiles, a jak ktos ma dac 30.000 i jeszcze wozic na lawecie...to chyba sam woli co innego;] |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-06-15 21:11:32 ja sie nie dziwie że Zoltar nie ukończył projektu bo jak zobaczyłem jego reczny u kumpla w aucie to sie załamałem, wiec to chyba zły przykład, a budowac coś przez kilka lat to ma sens, w połowie dojdzie sie do wniosku ze to nie ma sensu i zostanie gdzieś autko w krzakach, trzeba mieć do tego miejsce by to gdzies sobie stało, jak ma sie miejsce duzo kasy, ludzi którzy pomoga to czemu nie spróbować, przecież da sie to zrobic wiec powodzenia |