Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-06-12 18:31:21
1. Wyszukiwarka 2. Dobrze sie sprawyje 3. Warto kupowac (w zalezności od ceny i stanu) 4. Rdza jesty problemem na spodach drzwi i łaczeniu błotników z nadkolami. Jak jest na progach albo gdzies jheszcze to odpuść. 5. Koszty podejrzewam, że nioższer niż w sierze. 6. 13 l - 9 l gazu (choć niektórym mniej, niektóym więcej) 7. Wachaczy nie zmieniałem. Jak nie jeździsz 60km/h po krawężnikach to też nie będziesz wiedział 8. Ogrzewanie OK. Klima troche słaba ale to chłodziarka jest 9. Rdza, wycieki z silnika, wytarcie foteli i kierownicy, zmatowienie przedniej szyby, pasowanie blach z przodu (nosek-błotniki) |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2007-06-13 09:25:44 O rdzy to ty kolego nie zapomnisz.
Sam jeżdżę 1.8CD 1999 od nowości i rdzę mam we wszystkich znanych klubowiczom miejscach ![]() Zwróć uwagę na belkę zawieszenia tylnego, często wybite silent-blocki ( wytrzymuja coś koło 80-100 kkm). Wachacze - ja zmienialem tylko sworznie - już dwu krotnie , przebieg 190kkm. Silnik OK, co prawda przepustnica do czyszczenia, ale tak to jest OK. Spalanie - na noPB nie mam pojęcia , bo espero jest zagazowane od przebiegu 7500 km. Gazu spala mi średnio 12 litrów na 100 km i raczej nie mam zamiaru nic z tym robić. Sprawdź mechanizm wycieraczek, sprężyny zawieszenia , szczególnie tył (często pękają) - ja mam założone od astry kombii i narazie jest ok ( troszkę może za twardo). Sprawdź elektrykę (szyby, centralny, antena) - prawie zawsze są z tym problemy. Zwróć uwagę na chłodnicę, czy plaskikowe zbiorniki ( boki chłodnicy) nie puszczaja płynu. Szczególenie wyjście z chłodnicy potrafi pękać. Jak boki są z aluminium , to znaczy że już zostało naprawione ![]() Ogrzewanie - jak jest fabryczny termostat to mozesz marznąć w zimie, ale prosta wymiana na zamiennik o wyższych temperaturach otwarcia rozwiazuje problem - koszt niewielki. życze udanych zakupów. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-13 09:45:04 Sworznie, sprężyny, centralny - ogólnie niedrogie w naprawie, a zawsze można coś z ceny zerwać "bo nie działa". |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-06-13 22:03:58 Ja kupilem 1.8 bez gazu w pazdzierniku. Założyłem gaz i smigam. Jak go kupowałem miał 164 tys przebiegu. Teraz ma niecałe 180tys. i sprawuje sie dobrze. Rdza na drzwiach jest, ale jeszcze na zewnątrz nie przebija ![]() Jedyną wadą jest spalanie (11-12l LPG) Pozdrawiam |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-06-13 23:45:53 Jako posiadacz wersji 1.8...
powiem tyle - silnik nie do zajechania, u mnie na blacie prawie 170 kkm cały czas full syntetykiem zalewam, nie mam problemu z dolewaniem oleju ![]() Główne wady - rdza na dołach drzwi, oraz na łączeniu tylnich błotników (u mnie niewielkie ogniska), wolno działające szyby, problemy z centralnym zimą (jak zmienisz siłowniki na inne to problemu już nie ma), jak dla mnie za mała moc silnika..... Gazu mi pali w trasie ok 10, po mieście do 12l... Wygodnie się jeździ, ma duży bagażnik, dużo miejsca na tylniej kanapie, pewnie sa jeszcze jakieś pierdoły, które mnie wnerwiają ale o tej porze nie chce mi się rozmyślać ![]() Jak będziesz kupować to koniecznie z klimą, ABS ponoć w espero jest do d.... ![]() |
kizes Daewoo Espero Bydgoszcz | 2007-06-19 11:07:18 Mam espero 1995 (1,8 benz/gaz instalacja BRC) prawie 3 lata więc coś na jego temat mogę powiedzieć gdyż zrobiłem nim już 95000 km a ma przebieg w tej chwili 230000. Tak też się składa że miałem sierre kombi 2,O benz 1992 rok i szczerze Tobie powiem nie zastanawiaj się dłużej tylko kup espero!!!!!! a będziesz zadowolony (szukaj wersje CD z klimą i ABS).
Auto nigdy mnie nie zawiodło zawsze dotarło do celu a zjeździłem nim spory fragment Kraju i Europy. Powiem tak: w każdej chwili mogę do niego wsiąść i jechać nawet 2tys km i wiem że dojade. Oczywiście dbam o niego ale bez przesady,jeżdżę codziennie. Spalanie gazu miasto do 12l,trasa do 10l z włączoną klimą. Problemy to oczywiście korozja i żebym ja to wiedział jak je kupowałem 3 lata temu to bym zabezpieczył go antykorozyjnie. Ktoś pisał o ogrzewaniu,to prawda w sierze też marzłem a w espero trzeba wymienić ewentualnie termostat i po kłopocie.Słabe ogrzewanie tylnej szyby.Zawieszenie wg mnie bardzo trwałe,robiłem na wiosnę zeszłego roku i narazie nic jeszcze nie puka,stuka a auto jezdzi codziennie po Bydgoszczy.Warto dbać o amortyzatory i poprostu je wymieniac co min 50000km.Często pada chłodnica klimatyzacji ja już mam drugą i z doświadczenia wiem że należy kupić srebrną a nie czarną (jest trwalsza) i masz 2-3 lata spokoju.Klima wydajna choć w upale w mieście bez szału ale przyjemnie stać w korku a obok siedzi gostek w golfie,mercedesie,bmw itp i spocony jest w szoku że espero ma klime! Ogólnie super auto za dobrą kase a części dostępne i tanie. Polecam i pochwal się jak kupisz ![]() [ wiadomość edytowana przez: kizes dnia 2007-06-19 11:11:36 ] |
marek199 DAEWOO ESPERO Olsztyn | 2007-06-19 21:07:02 A co powiecie o sliniku 1.5 ? jaka były Espera 'wypasione" wszystkie mialy bagaznik otwierany zdalnie ? co bylo w podstawej wersji? |
marek199 DAEWOO ESPERO Olsztyn | 2007-06-19 21:10:50 http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=205876392
A cos takiego ? |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-06-19 21:35:51 Tak lepiej ESPERO 1.5
Ja bym na twoim miejscu poszukał 2.0 CD - silnik 1.5 troszkę za słaby. Ja akurat wolałem samochód z niemiec sprowadzić - bo jak zobaczyłem jakie druciarstwo polacy potrafią w aucie zrobić. Nie wszystkie miały otwierany bagażnik z pilota. Wszystkie miały full electric,immobilizer i centralny, prawie wszystkie wspomaganie (poza początkiem produkcji), nie wszystkie abs i klimę (w 1.5 rzadkość). [ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-06-19 21:43:22 ] |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-06-19 21:48:19
Nie miały te,których właściciele nie założyli tego gadżetu ![]() ![]() O jakim pilocie ty piszesz ![]() ![]() |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2007-06-19 21:59:03
To espero, patrząc po kierownicy, ma coś ok. 300 tys. km przebiegu a nie 120. |
kizes Daewoo Espero Bydgoszcz | 2007-06-19 22:23:04 To prawda.Patrzac na kierownice i mieszek biegów to auto ma najechane min 300 tys km!!! Odpuść je sobie i szukaj na www.mobile.de lub www.lycos.de. Warto.laweta i jedziesz po pewną furę.pozdro. |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-06-19 22:35:38
Racja, racja |
kizes Daewoo Espero Bydgoszcz | 2007-06-19 23:01:34 I jeszcze jedno.3-4 tygodnie temu znalazlem na allegro espero 98,pierwsza rej 99,niby 1 właściciel,niby 66tys!!!! przebieg,cena 6500.Lubię to auto,myśle kupie i znów bedę miał 3 lata spokoju ale jak pojechałem to zobaczyć to było tak: auto świerzutki lakier,felgi jak od fiata z 1978 r,każda opona inna,zapas tragedia,woda w bagażniku,dziurawe tłumiki(sprzedający mowi że można zaspawać migomatem!!!) tapicerka z modelu 95,brak książki i wogóle jakichkolwiek kwitów bo ten niby I wł je zagubił.Klima przez tel sprawna a w rzeczywistości "do napełnienia na mój koszt" itp,itd.
Przestrzegam Ciebie,Was przed takimi niby super ofertami,poszukajcie auta w Niemczech.Różnica (paliwo,czas,laweta) to max 500-700zł a zwróci się w eksploatacji.Jeżeli zdecyduję się na następne espero to znów je sobie przyprowadze. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-20 07:07:34
Sratatatata... i zapewne od emeryta jeżdżącego tylko do kościoła, albo od księdza... Chcąc sobie kupić pewne auto za granicą trzeba mieć albo wyjątkowe szczęście, albo kogoś kto tam siedzi i po miesiącu czy trzech wypatrzy jakąś okazję. A co to tego Złomero 1.5 to moje z przebiegiem min.105 tys nie miało nawet 10% tyle zdartej kierownicy i ujeb*nej tapicerki co w/w auto. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-06-20 07:15:13 ] |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-06-20 12:32:27
Ja zleciłem sprowadzenie samochodu gościowi który się tym zajmuje i przynajmniej raz- dwa razy w tygodniu jest w Niemczech (zna się na rzeczy) Sam raczej bym się w to nie bawił. Jeżdżę już rok tym nabytkiem i jestem very happy - w Polsce bym lepszego nie kupił. |