| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-28 00:33:42 witam...chce sie podzielic i ostrzec Was przed NOKIANEM...otoz jakis czas temu stwierdzilem ze przydalyby mi sie nowe buciki...ze wzgledu ze jezdze w trasy czesto bardzo dlugie(do anglii) poradzilem sie w zakladzie jakie oponki...oczywiscie stwierdzilem ze jest to dosc wazny element wiec postanowilem kupic cos naprawde dobrego...od razu polecono mi nowe nokiany 225/55/16...cena za szt. 500 zl wiec nie malo ale posluchalem ze to najwyzsza polka.efekt poczatkowy byl zajebisty...cisza i niesamowita przyczepnosc ale problemy zaczely sie po ponownym zalozeniu po zimie...kilka razy wracalem bo cos mi bilo przy hamowaniu...w koncu stwierdzilem ze cos trzeba z tym zrobic wiec kolejna wizyta i skonczylo sie reklamacja..zero problemow-dostalem na ten czas inne oponki i czekalem 2 tygodnie...wiecie mowilem sobie ze dobra firma,oponki przejechaly 10tys wiec nie bedzie problemu ale tu sie mylilem...zadzwonil do mnie facet od ktorego wzialem oponki i zaprosil do siebie..niestety reklamacji nie uwzglednili argumentujac zlym stanem zawieszenia(zbieznosc ustawiana w jednym z najlepszych serwisow w lodzi zaraz po kupnie opon) i dlatego opony sie znieksztalcily...efekt taki ze teraz mam problem bo nie wiem co zrobic..troszke szkoda 2000 tys a nie chce ich zalozyc bo nie zbyt to bezpieczne i strasznie wkurza poczatek hamowania ...mial ktos juz taki problem??macie jakis pomysl?
dzieki i pozdrawiam |
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-05-28 00:40:53 A jak je przechowywałeś? Mówisz że po zimie co sugeruje możliwość ich uszkodzenie przez złe przechowywanie. Swoją drogą to trudno uzyskać gwarancję na opony, jeśli nie ma ewidentnego uszkodzenia to zawsze znajdą jakieś "ale". To że akurat trafiło na Nokiana o niczym nie świadczy - to mogła być każda inna marka. |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-28 00:52:59 przechowywalem w przechowywalni opon u znajomego bo nie mialem miejsca u siebie...zgadzam sie z Toba ze to mogloby sie zdazyc kazda marka ale po tro kupuje sie ta lepsza zeby miec w jakis sposob gwarancje ze nic sie nie stanie a nawet jesli to zadbaja o klienta...dla przykladu powiem ze z glupia polska opona naktora jest duzo reklamacji nie ma problemu i daja nowe w takiej sytuacji.. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2007-05-28 00:55:12 jak masz papierki na kupno opon i geometrie to wal do
Pomoc Prawna dla LOB lub/i Ochrona Prawna Kierowców i Pojazdów DAS p.s jam mam nokiany zdarza się,ale reklamację powinni uznać-dowiedz się |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-05-28 01:14:45 to jak juz jestesmy przy temacie, to jak prawidlowo sie przechowuje opony?
Ja na ten przyklad trzymam na balkonie i kurka boje sie, ze zaraz sie dowiem, ze zle je przechowuje i nie bede mial niedlugo zimowek... |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-28 01:19:02 dzieki za podpowiedz...myslalem o tym ale sprowadzil mnie znajomy na ziemie mowiac ze mam okolo 30% szans na wygrana a nie mam teraz kaski tak zeby sobie wydac na proces,bieglego i rzeczoznawce...zadzwonie tam jutro i sie dowiem co i jak |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-05-28 03:24:17 trza było kupić używki michelinki za 800 za komplet , 3 letnie . ja kiedyś kuoiłem nówke dębice i też skoczyło sie draką
teraz albo konkret albo konkret używka. zero wynalazków |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-05-28 07:31:19
Idealne warunki przechowywania opisuje norma ISO 2230, natomiast w domowych warunkach wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek. 1. Przechowywanie opon na otwartym powietrzu, nawet pod zadaszeniem jest nie zalecane. 2. Pomieszczenie do przechowywania opon powinno być chłodne, suche i ciemne oraz od czasu do czasu wentylowane. 3. Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać temperatury pokojowej. W ogrzewanych pomieszczeniach opony powinny być oddalone od źródła ciepła. 4. Opony powinny być chronione przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i ozonu, ponieważ ozon jest czynnikiem szczególnie niszczącym mieszankę gumową. Pomieszczenia do przechowywania opon nie mogą zawierać żadnego urządzenia generującego ozon np. transformatory itp... 5. Rozpuszczalniki, paliwo, smary, środki chemiczne itp. nie powinny być przechowywane w tym samym pomieszczeniu, ani pozostawać w bezpośrednim kontakcie z oponami. 6. Opony zamontowane na obręczach powinny być przechowywane pod nominalnym ciśnieniem zalecanym przez producenta opon lub pojazdu. Prawidłowo przechowywane i eksploatowane opony zachowują swoje rzeczywiste właściwości niezmienione przez wiele lat. Coraz częściej użytkujemy felgi aluminiowe wraz z oponami letnimi, które pozostawiamy na felgach podczas, gdy zimą zakładamy ogumienie zamontowane na obręczach stalowych. Postępujemy tak ze względu na niszczące działanie soli na aluminium. Przechowujemy wówczas przez kilka zimowych miesięcy całe koła. Tak możemy składować wyłącznie ZUŻYTE opony, nadające się wyłącznie do recyklingu. Reguły przechowywania opon na obręczach: 1. Nie należy składować kół w pozycji pionowej ! 2. Obręcze powinny wisieć na hakach lub 3. Koła mogą być składowane poziomo (jedno na drugim), powinny być jednak przestawiane co cztery tygodnie, aby zapobiec odkształceniu opony leżącej na spodzie. Analogicznie postępujemy latem przechowując opony zimowe na obręczach stalowych. Przechowywanie opon na obręczach. Zupełnie odwrotne zasady obowiązują w przypadku przechowywania opon bez obręczy: 1. Nie należy składować opon poziomo ! 2. Nie wolno wieszać opon na hakach ! 3. Opony powinny być składowane w pozycji pionowej – należy przestawiać je co cztery tygodnie wykonując obrót o znaczny kąt. Enjoy |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-05-28 08:37:54 to z tego wynika, ze opony w samochodzie maja przewalone jak samochod dlugo stoi ![]() |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2007-06-21 13:50:43 Przechowanie wpływa na żywotność opon.
Ad. Nokian - polecam - ale zimowe. Ad. reklamacji, to nie można się tak szybko poddawać. Załączyć fakturę na usługę geometrii kół + faktura zakupu opon + faktura na montaż i wyważenie kół + ew. opinia warsztatu na temat zachowania opon. Jeśli zawieszenie jest jednak w złym stanie, to taki sam problem powinien pojawić się przy eksploatacji opon zimowych - porównać ! Pozdrawiam Ariela |