Jak wyminić płyn w sprzęgle?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj robilem "okresowy przeglad" esperaka i przypomnialem sobie ze jakies pol roku temu mialem wymienic plyn w sprzegle, i oto mam pare pytan, jak to zrobic, bo mozecie mnie zabic ale rozbieralem skrzynie, silniki, wymienialem wszystkie plyny ale nigdy i w zadnym samochodzie nie wymienialem plynu w sprzegle ten juz jest gesty, bardziej oleisty no i conajmniej ze 4 lata niewymieniany, wg ksiazki wystarczy do tego plyn typu DOT-3, czy sa jeszcze jakies inne uwarunkowania co do plynu w sprzegle?

Przy wysprzęgliku masz odpowietrznik.
Nalej do pełna płynu do zbiorniczka,załóż rurkę na odpowietrznik ,odkręć odpowietrznik i pompuj tak długo aż zacznie lecieć czysty płyn.
Tylko dolewaj płynu żeby nie zapowietrzyć układu.

Cytat:
2007-06-24 12:49:21, krzysiek_dz pisze:
dzisiaj robilem "okresowy przeglad" esperaka i przypomnialem sobie ze jakies pol roku temu mialem wymienic plyn w sprzegle, i oto mam pare pytan, jak to zrobic, bo mozecie mnie zabic ale rozbieralem skrzynie, silniki, wymienialem wszystkie plyny ale nigdy i w zadnym samochodzie nie wymienialem plynu w sprzegle ten juz jest gesty, bardziej oleisty no i conajmniej ze 4 lata niewymieniany, wg ksiazki wystarczy do tego plyn typu DOT-3, czy sa jeszcze jakies inne uwarunkowania co do plynu w sprzegle?

Wystarczy zwykły DOT.

Co do sposobu wymiany są różne sposoby.

Ja robie następująco:

Odkręcam odpowietrznik nakładam na niego wężyk coby po całym silniku nie sikało.
Następnie spuszczam tyle płynu ile się, tylko żeby nie zapowietrzyć pompy - czyli żeby zostało troszkę na dnie zbiorniczka.
Następnie dolewka świeżego płynu i pompowanko z uzupełnianiem płynu żeby nie opróżnić zbiornika i nie zapowietrzyć układu - tak kilka krotnie aby dobrze przepłukać układ.
Na końcu zakręcenie odpowietrznika dolewka na MAX, sprawdzenie czy dobrze działa (czy przypadkiem się nic nie zapowietrzyło) i gotowe.

Na wymianę płynu spokojnie wystarcza 1 butelka (z kilkukrotnym przepłukaniem)

dzieki za podpowiedzi, widze ze to nic trudnego i przypomina wymiane plynu hamulcowego, jutro biore sie za robote, pozdrawiam

Cytat:
2007-06-24 21:33:10, krzysiek_dz pisze:
dzieki za podpowiedzi, widze ze to nic trudnego i przypomina wymiane plynu hamulcowego, jutro biore sie za robote, pozdrawiam

Dokładnie - tak samo jak wymiana płynu hamulcowego.

Przecież DOT-3 czy DOT-4 to nic innego jak płyn hamulcowy

a co ile powinno się wymieniać płyn w sprzęgle? i jakie są "efekty" przy starym płynie?