Dziwny dźwięk przy ruszaniu Avensis 1.8 98r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam taki problem z moją toyotą avensis 1,8 1998, mianowicie przy ruszaniu gdy puszczam sprzęgło czasem słychać jest taki metaliczny dźwięk (brzęczenie ). Słychać jest to tylko przy ruszaniu z miejsca, później już jest wszystko ok... Dodam jeszcze tylko, że odnoszę wrażenie, że sprzęgło "bierze" mi troche za nisko... Czy jest możliwa jakaś regulacja??
Pozdrawiam i proszę o rade

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2006-11-28 21:48:42 ]
[ powód edycji: temat ]

Hmm przyznam zę ja w Corolli mam takie samo wrażenie. Ten dżwięk to tak jakby jakieś blaszki czy coś u mnie sprzęgło łapie wysoko. Podobno było wymienione na nowe a dźwięk ten jest od samego początku gdy kupiłam auto. Chętnie dowiem się co to takiego.

Witam! Mam Ave 98 1,6 i dokładnie ten sam efekt. Jedynie przy bardzo delikatnym ruszaniu daje się go uniknąć. Dowiedziałem się jedynie że "te typy tak maja" W Ave z pierwszego okresu produkcji sprzęgła po jakimś czesie wydają takie odgłosy. Za miesiąc pojadę do ASO to może się dowiem czegoś więcej.

Tomzly bardzo bylbym wdzięczny gdybyś po wizycie w ASO podzielił się info o tym co autoryzowani mechanicy sądzą o tej "przypadłości" Ave
Pozdrawiam

Byłem w ASO i dziwny dźwięk przy ruszaniu to wina sprężyn w sprzęgle odpowiedzialnych za tłumienie drgań skrętnych. Jeździć się z tym da, ale cierpi na tym komfort jazdy i uszy kierowcy Ja tam wrażliwy nie jestem, a mam wrażenie że im zimniej się robi tym sztywniejsze stają sie sprężyny i w zimie przynajmniej będzie spokój.

Coś mi się widzi, że TTTM (Te Typy Tak Mają ). U mnie też po jakimś czasie od wymiany sprzęgła były metaliczne zgrzyty przy ruszaniu i po zmianie 1-2 bieg. Działo się tak chyba z rok albo i dłużej natomiast gdzieś od roku ten efekt zaniknął. Może to faktycznie te sprężynki na tarczy i raczyły się już ułożyć ?
Poza nieprzyjemnym dźwiękiem nic się nie działo, nie było szarpania, skoków itp.
Pozdro.

Ja bym obstawial na sprezynki tlumiace, czy jak to sie nazywa tlumiki drgan na tarczy sprzegła, orginalne maja zalane w gumie czy jakims plastiku, moze te plastiki juz sie rozsypały i dlatego tak jest ?

Ja mam identyczne objawy i na poczatku myslałem, że to coś w zawieszeniu, ale teoria o tych spręzynkach wydaje się prawdopodobna - u mnie ten dźwiek słychać przy ruszaniu (ostrzejszym) na 1 i wstecznym i czasami przy zmianie z 1 na 2, bardziej z lewej strony auta (sprzegło jest blizej lewej).
Nie wiem czy mam cos z tym robic tym bardziej, że poprzedni właściciel wymienił kompletne sprzęgło, które ma dopiero 5 kkm przebiegu.

MISTER

HEHEHE,
ten sam problem. Chyba ten model tak ma? Jak hamuje biegami czuć lekkie szarpanie i jakby lekki luz się pojawił na ukłądzie napędowym - czy ma ktoś pomysł gdzie go szukać?
pozdrawima