Ford 1,6 EFI 1991r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem fordzika,w którym zwariowały obroty.Wymieniłem filtry i świece i goowno to dało.Pompka paliwa wydaje dziwne odgłosy,ale to chyba nie to,ponieważ jak go najdzie to to chodzi w porządalu a czasem się dusi jakby mu brakowało powietrza aalbo paliwa.Jakiś cwaniakowaty mechanior powiedział,że to może być" silnik krokowy is death" ale nawet nie wiem gdzie go szukać.
Może ktoś coś podpowie
Ja poczekam.

[ wiadomość edytowana przez: Ripcord dnia 2007-06-23 13:53:56 ]

silniczek krokowy - bocznik powietrza - masz po lewej stronie kolektora ssacego tuz po lewej stronie napisu EFI - z taka wtyczka na 2 przewody.

na tych zdjeciach widac dokladnie silniczek krokowy :] to to z niebieska naklejka :]

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: kris-kzn dnia 2007-06-23 14:11:04 ]

Fajnie.Dzięki.Tylko czy akurat to nawaliło.Czasem zachowuje się dobrze.Tzn. nic nie szarpie i obroty w granicach 950/min.Nieraz tylko zgłupieje i podchodzą do 1500 a czasem spadają tak że potrafi zgasnąć.Przy 100 km/h jedzie się praktycznie bez dodawania gazu,ale przy wyprzedzaniu albo redukcji ciężko mu się znowu rozkręcić.Zaznaczam ,że nie zawsze.
Zmienny jak jakaś baba jest
Dzięki za rady.Take forum jest wporzo.

Na początek sprawdziłbym kody błędu komputera. Czasem to daje rozeznanie w niedomaganiach. Opis jak to zrobić jest na forum.